Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σε ύφεση τα φαινόμενα ρατσισμού στα σχολεία της Μαγνησίας
Σε ύφεση τα φαινόμενα ρατσισμού στα σχολεία της Μαγνησίας

Σε ύφεση τα φαινόμενα ρατσισμού στα σχολεία της Μαγνησίας

 

 

Τ φινόμενα ρατσισμού στα σχολεία της Μαγνησίας μετριάζονται και εξαλείφονται με την πάροδο των χρόνων, ενώ οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες δεν πέφτουν θύματα ρατσιστικών συμπεριφορών.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στη σημερινή, επίσημη αντιρατσιστική εκδήλωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που οργανώθηκε από το 4ο Βόλου  στο «Αχίλλειον».

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκρ. Σαβελίδης τόνισε ότι η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων που οργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ την οργάνωση της αντιρατσιστικής εκδήλωσης οργάνωσε το 4ο Βόλου.

Όπως εξήγησε, το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας, οφείλεται στο ότι συμμετείχαν όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου και δημιούργησαν τα δρώμενα.

Ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Νίκος Ιωαννίδης τόνισε ότι κλείνει μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν τα στο θέμα του ρατσισμού και να λειτουργήσουν και βιωματικά απέναντι σ' αυτό το φαινόμενο που είναι μάστιγα της κάθε σύγχρονης κοινωνίας.

Αναφορικά με περιστατικά ρατσιστικών φαινομένων σε συνδυασμό με τα φαινόμενα bullying ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε ότι παλιότερα είχαν παρουσιαστεί τέτοια φαινόμενα και έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν και ενεργοποιώντας και ευαισθητοποιώντας τη μαθητική κοινότητα εκτίμησε ότι τα φαινόμενα αυτά μετριάζονται και εξαλείφονται.

Ο ψυχολόγος στην «Άρσις» ν. Παπαδημητρίου   είπε ότι η «Άρσις» φτιάχνει save space στα camp προσφύγων όπως στα Διαβατά για να ασυνόδευτα ανήλικα, για να προστατεύονται στο διάστημα που δεν μπορούν να πάνε σε κάποιο ξενώνα, καθώς το καλοκαίρι υπήρχαν 2000 ανήλικα σε αναμονή για να πάνε στους ξενώνες ανά την Ελλάδα., ενώ οργανώνει σε σχολεία για τα δικαιώματα των ανήλικων προσφύγων.

Ο ξενώνας της «Άρσις» στη Μακρινίτσα έχει δυναμικότητα 30 ατόμων και σήμερα φιλοξενούνται 23 και οι υπόλοιπες θέσεις είναι κλεισμένες, διότι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα στείλει τις επόμενες 2-3 εβδομάδες άλλα επτά προσφυγόπουλα.

Στη Μακρινίτσα φιλοξενούνται ασυνόδευτα ανήλικα από τη Συρία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και χώρες της Αφρικής, όπως Αλγερία και Μαρόκο.

Η μαθήτρια της Α' Λυκείου του 4ου ΓΕΛ Ελπίδα Μπασματζή είπε ότι δεν υπάρχει λογική να «κοροϊδεύουμε» κάτι που τυχαία δεν είμαστε και που μπορούμε να γίνουμε ανά πάσα στιγμή, όπως για παράδειγμα τα ΑμεΑ στη θέση των οποίων μπορούμε να βρεθούμε κι εμείς και τόνισε ότι δεν έχει νόημα να είναι κάποιος ρατσιστής, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν κρούσματα ρατσισμού στο σχολείο, , κυρίως μεταξύ σοβαρού και αστείου, άλλες φορές λιγότερο και άλλες πιο πολύ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών Μαγνησίας Ασήμ Κούκα, τόνισε ότι αν και οι Αλβανοί μετανάστες έχουν  αποκτήσει εμπειρία στην Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια, πλέον λόγω των οικονομικών δυσκολιών και της κρίσης, επλήγησαν περισσότερο από τους άλλους μετανάστες και ένα ποσοστό πάνω από 30% παίρνουν ξανά το δρόμο της προσφυγιάς και ή γυρίζουν πίσω στην πατρίδα τους ή πηγαίνουν  σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο και Αλμυρού Ιγνάτιος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, εκπρόσωποι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η Παιδείας Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας  Μαγνησίας, ταξίαρχος Γιάννης Τόλιας, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Βασίλης Καραΐσκος, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης, καθηγητές του σχολείου και οι 350 μαθητές.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση