Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Σε τροχιά βαθιάς ύφεσης εισήλθαν οι επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο
Σε τροχιά βαθιάς ύφεσης εισήλθαν οι επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο

Σε τροχιά βαθιάς ύφεσης εισήλθαν οι επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο

Τέλος στις ντοχές των πολύ μικρών επιχειρήσεων βάζουν η παρατεταμένη ύφεση και τα capital controls, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, μέσα στο επόμενο εξάμηνο περίπου το 30% αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο κλεισίματος. Εκτιμάται ότι το επόμενο εξάμηνο ο αριθμός των επιχειρήσεων θα μειωθεί κατά 63.000 και θα αφορά κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Οι ενδείξεις ανάσχεσης της υφεσιακής πορείας που παρουσιάστηκαν το β΄ εξάμηνο του 2014 φαίνεται να αναστράφηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2015.

Σύμφωνα με το σενάριο βάσης του ΙΜΕ-ΓΣΒΕΕ, τα πιθανά λουκέτα επιχειρήσεων που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνεπάγονται κίνδυνο απώλειας 138.000 θέσεων συνολικής ς (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί), εκ των οποίων 55.000 μισθωτής ς. Το προηγούμενο εξάμηνο οι απώλειες θέσεων συνολικής απασχόλησης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ανήλθαν στις 25.000 εκ των οποίων οι 15.000 ήταν μισθωτής απασχόλησης. Η οριακή αποκλιμάκωση της ανεργίας που σημειώθηκε τους προηγούμε μήνες (, 25%, Μάιος 2015 μηνιαία στοιχεία) δεν φαίνεται να συνεχίζεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΒΕΕ, καθώς πάνω από το 20% των επιχειρήσεων θεωρεί πιθανό ότι θα απολύσει προσωπικό το επόμενο εξάμηνο. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο στις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 5 άτομα (40,2%).

Το 43% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει δυσκολία στην έγκαιρη καταβολή μισθών, ενώ 1 στις 4 επιχειρήσεις έχει μειώσει τις αποδοχές των υπαλλήλων της μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Παραμένει, αν και μειούμενο (39% έναντι 43%), το καθεστώς εφαρμογής ευέλικτων μορφών απασχόλησης , με το 41,1% των επιχειρήσεων μάλιστα να δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να μειώσει μισθούς ή ώρες ς στο τρέχον εξάμηνο.

Ιδιαίτερα οδυνηρές, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν οι επιπτώσεις για τις μικρές επιχειρήσεις από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 9 στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν κάθετη πτώση στον κύκλο εργασιών, 3 στις 10 σημείωσαν μείωση πάνω από 70%, ενώ η μεσοσταθμική μείωση κύκλου εργασιών ήταν 48%. Αμεση συνέπεια ήταν η συρρίκνωση της κατανάλωσης κατά 50% ή κατά 3,8 δισ. ευρώ κατά το διάστημα αυτό. Με μια μετριοπαθή εκτίμηση, υπολογίζεται ότι από αυτή τη μείωση το Δημόσιο έχασε 570 εκατ. ευρώ από έμμεσους φόρους. Η έρευνα επισημαίνει ότι οι μικρές επιχειρήσεις ήταν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών. Οπως αναφέρεται, μόνο 1 στις 2 επιχειρήσεις χρησιμοποιεί για τις συν της με πελάτες και προμηθευτές ενώ 7 στις 10 δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες συσκευές για να πραγματοποιούν συν με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση