Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σε τροχιά ανάπτυξης το 2018 το Λιμάνι του Βόλου
Σε τροχιά ανάπτυξης το 2018 το Λιμάνι του Βόλου

Σε τροχιά ανάπτυξης το 2018 το Λιμάνι του Βόλου

Σε τροχιά νάπτυξης μπίνει το 2018 το του Βόλου , με έμφαση στις υποδομές και τη διακίνηση επιβατών κι εμπορευμάτων.

Σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ ΑΕ Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος έδωσε συνέντευξη τύπου κατά την οποία ανακοίνωσε ότι το 2017 ήταν θετικότατη η κερδοφορία που κυμάνθηκε στο ύψος του και είχε λίγο μεγαλύτερο αριθμό πλοίων, αλλά μείωση των κρουζιερόπλοιων.

Το τέρμιναλ
Για το τέρμιναλ (κτίριο Ιάσων) ο κ. Σταυριδόπουλος είπε πως ήταν σε κατάσταση χρόνιας εγκατάλειψης και είχε αρχίσει να παρουσιάζει ζημιές και πρόσθεσε: «Θέσαμε προτεραιότητα να το συντηρήσουμε και να το μισθώσουμε με σκοπό τα ανταλλάγματα προς την ΟΛΒ ΑΕ. Στις προβλεπόμενες από το μάστερ πλαν χρήσης, εκτός από το νότιο τμήμα, προβλέπονται σχεδόν τα πάντα: εμπορικά καταστήματα, ακόμη και βενζινάδικο, ντιούτι φρι, τράπεζες, καταστήματα, κλινικές κ.λπ.

Πέρυσι παραχωρήθηκε ο πρώτος όροφος και φέτος θα παραχωρηθεί το βόρειο μόνο τμήμα, καθώς το νότιο είναι αμιγώς επιβατικός σταθμός».
Επίσης εξήγησε πως για τη μίσθωση υπήρξαν δύο ενδιαφερόμενοι και το ΔΣ ανέθεσε στην Οικονομική Υπηρεσία να συντάξει μελέτη για να διευκολυνθεί το ΔΣ, που θα αποφασίσει σχετικά μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Το ΔΣ του ΟΛΒ πρότεινε το σύνολο των εσόδων να αξιοποιηθεί για την αναβάθμιση του νότιου τμήματος.
«Σκοπεύουμε ο σταθμός να χρησιμοποιηθεί για στην κεντρική προβλήτα για υποδοχή μικρών κρουαζιερόπλοιων που απευθύνονται κυρίως σε υψηλό εισόδημα. Είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε πρόσκληση για να υποβάλουμε πρόταση σε πρόγραμμα το ΕΣΠΑ για να αξιοποιηθεί ο χώρος 900 τ.μ. που θα φιλοξενεί εκθέσεις φωτογραφίας κ.ά.» τόνισε ο κ. Σταυριδόπουλος.
Ερωτηθείς σχετικά είπε πως δεν υφίσταται θέμα πιέσεων για το τέρμιναλ και πρόσθεσε: «Η μια πρόταση μια σύμπραξη δύο εταιριών με καινοτόμες δράσεις και μια εταιρία που ενδιαφέρεται να κάνει διαφορετικού τύπου μάρκετ.

Η πρόταση περιλαμβάνει μέσα στο κατάστημα να λειτουργεί shop in shop για τις τοπικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που παράγουν τοπικά προϊόντα.

Για τη λειτουργία Outlet εξήγησε πως δεν υπήρ ξε σχετική πρόταση και πως αν είχε γίνει μια τέτοια θα εξεταζόταν.

Επίσης ενημέρωσε πως θα υποβληθεί πρόταση στο ΠΕΟ για χρηματοδότηση για την προμήθεια ενός γερανού ισχύος 100 τόνων μίνιμουμ με ρόδες , για εργασίες φορτοεκφορτώσεων.

Οι υφιστάμενοι γερανοί είναι της δεκαετίας 1970 και δουλεύουν μόνο οι 5 του 1990 και χρειάζεται ένας σύγχρονος για να βελτιωθεί η ασφάλεια και η ταχύτητα.

Το σιλό

Για το σιλό ο πρόεδρος του ΟΛΒ είπε πως το έχουμε ανάγκη για να διακινούμε χύδην προϊόντα και συμπλήρωσε πως παραχωρήθηκε ο χώρος μόνο για αποθηκευτικός . Ο παραχωρησιούχος έχει υποχρέωση να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό και να αδειοδοτηθεί που σημαίνει νέες θέσεις εργασίας και αύξηση της κίνησης .

Για το σκράπ

Ακόμη ανακοίνωσε πως προχωρά η συνεργασία με τη Χαλυβουργία για να φύγει από τη θέση του σκραπ στον πρώτο προβλήτα και ότι θα γίνει πλήρες σύστημα για ανακύκλωση των υδάτων και σύστημα κατακάθισης της σκόνης και θα λειτουργήσει 200 μ. από τον τρίτο προβλήτα, για να ελαφρυνθεί η συνοικία Παλαιού Λιμεναρχείου
Για την παραχώρηση του προβλήτα και των αναγκαίων στη Χαλυβουργία είπε πως βρισκόμαστε στη συζήτηση για την σύνταξη του κειμένου παραχώρησης, αντί μισθώματος.

Φυσικό αέριο για τα πλοία

Ο κ. Σταυριδόπουλος είπε ακόμη πως το λιμάνι μπαίνει στο LPG (φυσικό αέριο κίνησης) λόγω υποχρέωσης των πλοίων να εκπέμπουν χαμηλότερους ρύπους. «Το λιμάνι του Βόλου θα έχει δυνατότητα προμήθειας καυσίμων στα πλοία. Τελειώνουν τα χαρτιά και προχωράει στη μελέτη σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την

Επιπλέον ανακοίνωσε τη βελτίωση της υπάρχουσας υποδομής για την υποδοχή επιβατών της κρουαζιέρας. «Το τολ είναι παλιό, δεν προβάλει την τουριστική αξία του λιμανιού και έχουμε σκοπό, εντός του 2018, να μπει μια άλλη, ποιοτική, εύκολη κατασκευή που θα δώσει λύση για να στεγαστεί και η Αργώ, ώστε ο επιβάτης να περνά και να βλέπει το μυθικό πλοιάριο. Θέλουμε και θα βρούμε τρόπο να στεγάσουμε την Αργώ και να υπάρχει δεύτερη είσοδος για επικοινωνία από μαθητές ή πολίτες για να την επισκεφθούν. Υπάρχει μέριμνα και για άλλα εκθέματα, για να προσελκύσουμε και περισσότερους και να αποδώσουμε στην ανακατασκευή την αξία που πρέπει» είπε ο πρόεδρος του ΟΛΒ.

Για τη μαρίνα σκαφών

Για τη μαρίνα σκαφών, εξήγησε πως πρόκειται να προχωρήσει με βάση το τι ζητά η αγορά για τα τουριστικά σκάφη. «Να δούμε τι είδους μαρίνα θέλουμε και να επιλέξουμε την κατάλληλη θέση για να γίνει. Είναι κάτι που θα γίνει σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ και τα υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου, οι παραχωρήσεις του λιμένα δεν θα είναι συνολικές σε επενδυτές. Οι παραχωρήσεις θα γίνονται με σαφές μπίζνες πλαν και επενδύσεις και με συγκεκριμένους διαγωνισμοί για συγκεκριμένες χρήσεις (κρουαζιέρα, φορτία, εμπορευματοκιβώτια κ.λπ.)
Να σημειωθεί ότι ο ΟΛΒ δίνει 35% των κερδών του στο Δημόσιο κάθε χρόνο , οπότε μεγάλης σημασίας ο τρόπος που θα γίνουν οι παραχωρήσεις.

Διακίνηση φορτίων

Ακόμη σημαντική θα είναι η αναβάθμιση του λιμανιού για διακίνηση των φορτίων μέσω του σιδηρόδρομου. Ο ΟΛΒ με το υπουργείο Υποδομών, το Π.Θ. και τον ΟΣΕ είναι σε φάση κατάρτισης προγραμματικής σύμβασης για τη μελέτη του τρόπου διαχείρισης του λιμανιού με τον ΟΣΕ.

Επίσης θα διαπιστωθεί ποιο θα είναι το μέλλον του λιμανιού και οι δυνατότητες περαιτέρω επέκτασής του στο Τσιγκέλι, που απαιτούνται υποδομές, για να μεγαλώσουν οι δυνατότητες του λιμένα ως προς τη διακίνηση.
«Το λιμάνι του Βόλου είναι σε σημαντική γεωπολιτική θέση και έχει τη δική του σημασία για τη διακίνηση των φορτίων ως δημόσιο λιμάνι. Είμαστε σε συζήτηση με τον Οργανισμό συνεργασίας Παρευξείνιων Χωρών, όπου υπάρχει πρόταση, αλλά και συζητήσεις με τα λιμάνια ς και Ιταλίας. Γίνεται προσπάθεια του Δ.Σ. να αναβαθμίσει το λιμάνι στις υποδομές του και ένταξη σε δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ για υποδομές και φορτωεκφορτωτικές δυνατότητες» ανέφερε ο κ. Σταυριδόπουλος.

Ο ίδιος ενημέρωσε πως ήδη μια βιομηχανία της περιοχής, άρχισε να λειτουργεί για διακίνηση μέσω λιμανιού εξαγωγής προϊόντων (μεγάλα μεταλλικά κομμάτια), καθώς και ότι θα γίνει συνεργασία με μια εταιρία του εξωτερικού και μία Ελληνική για να συναρμολογούνται τμήματα ανεμογεννητριών στο που θα προωθούνται στο εσωτερικό της χώρας.

Ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα

Ο κ. Σταυριδόπουλος αναφέρθηκε στη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα και στις τοπικές επιχειρήσεις που έχουν τεχνογνωσία
στον τομέα και πρόσθεσε: « Είμαστε έτοιμοι, πέρασε ο νέος νόμος που προβλέπει τέτοιες περιπτώσεις, αναμένεται σχετική υπουργική απόφαση, για να δοθεί ένας συγκεκριμένος χώρος, ώστε οι εταιρίες αυτές να μείνουν εδώ και να μην φεύγουν σε άλλες χώρες και να εργάζονται.

Στο κορδόνι

Για τα έργα στο κορδόνι είπε πως αποκαταστάθηκαν με χειρουργική επέμβαση οι εργασίες σε μια πολύ παλιά κατασκευή που δεν είχε συντηρηθεί και παρουσίασε μεγάλα ρήγματα και κινδύνευε με μεγάλες ζημιές. Το έργο θα παραδοθεί τις επόμενες μέρες.

Πολιτιστικός πολυχώρος

Για τον πολιτιστικό πολυχώρο στις αποθήκες Τελωνείου είπε πως σε συνεννόηση με τις Τεχνικής Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου θα γίνει παραχώρηση δύο αποθηκών του Τελωνείου, ώστε να δημιουργηθεί από το ΕΣΠΑ ένας πολιτιστικός πολυχώρος και να υπάρχει η όσμωση του λιμένα με τους πολίτες.

Για το Ναυτικό Μουσείο ο πρόεδρος του ΟΛΒ εξήγησε πως στον Πολυχώρο, θα εξεταστεί με το Δήμο, το Πανεπιστήμιο και άλλους φορείς η επικαιροποίηση παλιάς μελέτης που έχει ο Δήμος ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορεί να στεγαστεί το μουσείο της ναυτικής ιστορίας. «Είναι τεράστια η ναυτική ιστορία και της πόλης και πρέπει να αναδειχτεί» παραδέχτηκε ο κ. Σταυριδόπουλος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση