Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Σε θέση μάχης με επίκεντρο το ασφαλιστικό Αθήνα-τρόικα
Σε θέση μάχης με επίκεντρο το ασφαλιστικό Αθήνα-τρόικα

Σε θέση μάχης με επίκεντρο το ασφαλιστικό Αθήνα-τρόικα

Τις πρώτες παρατηρήσεις-αντιπροτάσεις των εταίρων επί της πρότασής της για το ασφαλιστικό αναμένει η κυβέρνηση. Κυβερνητικά στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναγνωρίζουν ότι θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις από την πλευρά των εταίρων για αλλαγές. Αναγνωρίζουν, επίσης, ότι το τελικό αποτέλεσμα της ς θα καθορίσει την ένταση των ενστάσεων και αντιδράσεων σε πολλά επίπεδα: εντός της κυβέρνησης και των βουλευτών που τη στηρίζουν, στο εσωτερικό του , στην αντιπολίτευση, στους .

Η διατήρηση συμπαγούς κυβερνητικού μετώπου στη μάχη του ασφαλιστικού είναι η κεντρική προτεραιότητα της κυβερνητικής ηγεσίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου κινήθηκαν κατά την προετοιμασία της πρότασης πολύ προσεκτικά, ενημερώνοντας διαρκώς βουλευτές και κομματικά στελέχη για τη μορφο της πρότασης. Ετσι διασφαλίστηκε ότι το τελικό κείμενο δεν θα ήταν έκπληξη. Ωστόσο, τόσο από βουλευτές όσο και από το εσωτερικό του έχει δοθεί το μήνυμα ότι αν και η συγκεκριμένη πρόταση είναι –έστω και απρόθυμα– υπερασπίσιμη, εάν επέλθουν σε αυτήν καίριες, δυσμενείς τροποποιήσεις κατά τη , δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξή της. Ο κ. Τσίπρας, με την παρουσία του στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, κατέστησε σαφές ότι αναλαμβάνει να διαχειριστεί ο ίδιος τον κατευνασμό πιθανόν προβληματισμών πριν λάβουν διαστάσεις.

Την ίδια στιγμή, παρά την καταρχήν άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση, κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό το τελικό να ψηφίσουν περισσότεροι βουλευτές από τους 153 που διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία. Μένει να φανεί αν στο διάστημα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε και τοποθετείται η ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, θα μεταβληθεί η στάση κάποιου ή κάποιων από τα της αντιπολίτευσης. Στους σχεδιασμούς του Μαξίμου συνυπολογίζεται και ένας ακόμη παράγοντας. Την Κυριακή ολοκληρώνεται η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στη .Δ. και από τη Δευτέρα το πολιτικό περιβάλλον δεν θα είναι το ίδιο. Χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επιτέθηκε εκ νέου σφοδρά σε .Δ. και ΠΑΣΟΚ, καταδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση μάλλον θα κινηθεί προς αυτούς σε αναζήτηση συμμάχων. Η κ. Γεροβασίλη έσπευσε να προεξοφλήσει αύξηση των συντάξεων από το 2018, κατηγόρησε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι ευθύνονται για τη μεγάλη μείωσή τους από το 2010 και ένθεν, και επισήμανε ότι «βρίσκονται από τη λάθος μεριά» σε αυτό που προέταξε ως κομβικό ερώτημα σχετικά με το ασφαλιστικό, αν, δηλαδή, θα πρέπει να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές ώστε να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση