Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σε τεντωμένο σχοινί το Κυπριακό
Σε τεντωμένο σχοινί το Κυπριακό

Σε τεντωμένο σχοινί το Κυπριακό

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα, όπου η κάθε πλευρά προσπαθεί να μαντέψει και να προλάβει τις κινήσεις της άλλης προκειμένου τόσο σε επίπεδο εντυπώσεων όσο και σε επίπεδο ουσίας να αποκομίσει οφέλη, εξελίσσεται η παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Με χρονικό ορίζοντα την προσεχή Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, ημερομηνία που ορίστηκε ως χρόνος σύγκλησης της πολυμερούς διάσκεψης, ένα πολυσύνθετο σκηνικό, με κινήσεις στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, με εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα, αναζήτηση συμμαχιών και μοχλών πίεσης, έχει στηθεί στον άξονα Αθήνας – Αγκυρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε χθες μακρά τηλεφωνική επι με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ , η οποία δεν αποκλείεται να έχει συνέχεια σήμερα ή αύριο, καθώς, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό επιτελείο, συμφωνήθηκε να βρίσκονται σε στενή επαφή και να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ανάμεσα στους Ν. Αναστασιάδη και Μ. . Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. εμφανίσθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διατεθειμένοι να μεταβούν στη Γενεύη μόνο εάν διαπιστωθεί ότι η πρόοδος στις συν είναι τέτοια ώστε να διαμορφώνει προοπτική επίτευξης λύσης. Είναι σαφές ότι καμία από τις δύο πλευρές, που υφίστανται και την πίεση του διεθνούς παράγοντα, δεν θέλει να επιβαρυνθεί με τη μομφή ότι δεν είναι έτοιμη να συμβάλει εποικοδομητικά στη διαδικασία.

Ωστόσο, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον μεταδίδεται ένα εξαιρετικά συγκρατημένο και όχι ιδιαίτερη αισιοδοξία για την προοπτική να επέλθει εκείνη η εξέλιξη στις συν που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για να καλυφθεί η «πολύ μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές». Υπό αυτό το πρίσμα, συνεργάτες του κ. Τσίπρα εκτιμούν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να εκπροσωπηθούν Αθήνα και Αγκυρα την Πέμπτη από τους υπουργούς Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά και Μ. Τσαβούσογλου αντίστοιχα. Θεωρούν, δηλαδή, ως περισσότερο πιθανή εξέλιξη την εκπροσώπηση από τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, σε μια διάσκεψη η οποία θα επιβεβαιώσει το ενεργό ενδιαφέρον και τη δέσμευση να συνεχιστεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Στην περίπτωση που η Αγκυρα εκπροσωπηθεί από τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπεναλί Γιλντιρίμ, είναι πιθανόν στη Γενεύη να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση ο αρόεδρος Γ. Δραγασάκης.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε χθες τους πολιτικούς αρχηγούς και θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, με την Αθήνα να εκπέμπει μήνυμα εθνικής γραμμής όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων και της παραμονής των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι σε διαρκή συντονισμό με τη Λευκωσία έχει επιδείξει την ισχυρή βούληση για επίτευξη λύσης. Διπλωματικές πηγές, μάλιστα, επιρρίπτουν ευθύνη στην Αγκυρα ότι, έχοντας ως προτεραιότητα τα εσωτερικά της Τουρκίας ζητήματα, δεν έχει επιδείξει αντίστοιχη διάθεση. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά εξέλαβε εξαρχής τις πληροφορίες ότι την Τουρκία επρόκειτο να εκπροσωπήσει στη διάσκεψη της Γενεύης ο κ. Γιλντιρίμ ως σαφή ένδειξη μιας διάθεσης να μην παραγάγουν οι διαπραγματεύσεις αποτέλεσμα, καθώς, όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, ο μόνος που μπορεί να διαπραγματευθεί είναι ο κ. Ερντογάν και ουδείς άλλος.

Εκπρόσωποι επτά διαφορετικών πλν θα είναι παρόντες στις συνομιλίες της πολυμερούς διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, μεθαύριο, Πέμπτη, στη Γενεύη. Οι πέντε βασικοί συνομιλητές θα είναι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Βρετανία, ο Ν. Αναστασιάδης –πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας–, και ο κ. Μουσταφά , εκ μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, τη Βρετανία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ενώ απομένει να οριστικοποιηθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή ποιο θα είναι το επίπεδο εκπροσώπησης της Ελλάδας και της Τουρκίας. Παρών θα είναι και ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιούνται άλλωστε οι συνομιλίες για το Κυπριακό (ο κ. Γκουτιέρες την επόμενη ημέρα, στις 13/1, θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη), ενώ την Ε.Ε. θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ωστόσο, όπως γνωστοποίησε ήδη χθες ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, η Ε.Ε. θα έχει ρόλο απλού παρατηρητή.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση