Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Σε τεντωμένο σχοινί η συζήτηση για τη διαπραγμάτευση
Σε τεντωμένο σχοινί η συζήτηση για τη διαπραγμάτευση

Σε τεντωμένο σχοινί η συζήτηση για τη διαπραγμάτευση

Στο τεντωμένο σχοινί της πολιτικής ς που έχει συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια, κυβέρνηση και «ευρωπαϊκές» δυνάμεις της ς φάνηκαν το απόγευμα της Παρασκευής να εμφανίζουν εαυτούς -τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο- πρόθυμους να συμβάλλουν σε μια επιτυχή για τη χ, την ελληνική κοινωνία και την εθνική οικονομία κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους-δανειστές.

«Ηταν μια χρήσιμη διαδικασία. Οι πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθηκαν υπεθύνως επί της προτάσεως των τριών θεσμών και  μπορώ να συμπεράνω ότι ορθώς προχωρούμε στην μη αποδοχή της», σχολίασε ο κ. Αλ. Τσίπρας, κλείνοντας την περίπου πεντάωρης διάρκειας κοινοβουλευτική διαδικασία, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την διεξαγωγή της οποίας ο ίδιος είχε ζητήσει προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων. Οπως και με αυτή την τελευταία επισήμανση, έτσι και στην πρωτολογία αλλά και στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός θέλησε να διαφανεί ότι υπάρχει ένα ελάχιστο σημείο εθνικής συμφωνίας με στόχο την απόρριψη σκληρών μέτρων που ζητούν οι εταίροι.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαράς, ο Πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, καθώς επίσης και του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, παρά την ακόμα και έντονη σε αρκετές περιπτώσεις τους προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για επιλογές και χειρισμούς που όπως υποστήριξαν, έφεραν τη χ σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, εξέφρασαν τη βούλησή τους να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Να σταματήσουν οι σε βάρος μας ύβρεις, να αλλάξετε πολιτική και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, είναι οι προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Α. Σαμαράς. Ο λαός θέλει έντιμο συμβιβασμό και όχι ρήξη, σημείωσε ο κ. Στ. Θεοδωράκης.

Η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση και επ' αυτής μόνο θα τοποθετηθεί το ΠΑΣΟΚ, είπε από την πλευρά του ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Σημείο τριβής για τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν το εάν θα υπάρξει ή όχι νέο μνημόνιο, με τους τρεις προαναφερθέντες να υποστηρίζουν ότι σύντομα η κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, η χώρα θα οδηγηθεί σε αναγκαστική υπογραφή νέου μνημονίου. Ο κ. Τσίπρας το αρνήθηκε κατηγορηματικά: «Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο», τόνισε, για να προσθέσει: «Θέλουμε κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά συμφωνία, με αναδιάρθρωση χρέους, προστασία μισθών και συντάξεων, με εισπρακτικά μέτρα μεν αλλά με αναδιανεμητική λογική, και με προστασία της εργασίας» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι στη βάση αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται.

«Ουσιαστικά παραδεχθήκατε ότι ετοιμάζετε νέα συμφωνία-μνημόνιο. Εστω κι αν δεν το ονομάζετε έτσι. Η ουσία για το λαό θα είναι ίδια» ανέφερε από την πλευρά του ο γγ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, και πρόσθεσε:
«Κυβέρνηση και εταίροι στρώνουν το έδαφος για νέα συμφωνία-μνημόνιο με νέα αντιλαϊκά μέτρα και δεσμεύσεις σε όλους τους τομείς».

Δεύτερο σημείο αντιπαράθεσης ήταν η παράμετρος «χρόνος». Η αντιπολίτευση παρουσίασε ως χρονικό όριο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το διάστημα μεταξύ της 14ης Ιουνίου και του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Ο αν και στην αρχή υποστήριξε ότι «τελειώνει ο χρόνος» τόσο για την Ελλάδα όσο όμως και για την Ευρώπη συμπλήρωσε: «Οριο (χρονικό) δεν υπάρχει. Οριο είναι η επίτευξη συμφωνίας για την αξιοπρέπεια και την προοπτική του ελληνικού λαού».

Αποχωρώντας από τη Βουλή, μετά το τέλος της διαδικασίας, ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε σε διαφορετικό τόνο: «Έπειδη έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση προπαγανδιστών θέλω να επαναλάβω και ειμαι σαφής: η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να βρει συνένοχους στην αποτυχία πέφτει στο κενό. Δεν διαπραγματευόμαστε μαζί και επομένως η αποτυχία και η αδυναμία συμφωνίας ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και στον κ. Τσίπρα. Αποδείχτηκε οτι ο κ. Τσίπρας οργάνωσε τη σημερινή συζήτηση επειδή αναζητά συνενόχους στην αποτυχία».

Στο περιθώριο της συζήτησης που διήρκεσε έως σχεδόν τα μεσάνυχτα, πάντως, υπήρξαν εντάσεις με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο των Αν.Ελλ. Π. Καμμένο που συγκρούτηκε φραστικά και εντονότατα με βουλευτές της ΝΔ, καθώς και την Πρόεδρο της Βουλής που προκάλεσε στην ΝΔ, στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας σχολίων που έκανε σε βάρος των τριών κομμάτων.

Στιγμή ς υπήρξε και προς το τέλος, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε με ιδιαίτερη οξύτητα προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών . Βαρουφάκη, ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι η ο κ. Βενιζέλος στην πρωτολογία του χειροκροτήθηκε όχι μόνο από τους βουλευτές του κόμματός του, αλλά και από εκείνους της ΝΔ.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση