Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σε Συνεταιρισμούς της Ν. Αγχιάλου και του Πτελεού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Σε  Συνεταιρισμούς της Ν. Αγχιάλου και του Πτελεού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε Συνεταιρισμούς της Ν. Αγχιάλου και του Πτελεού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Ε. Αποστόλου: Καταργείται ο φόρος στο αναζητείται ισοδύναμο

Θα καταργήσει το ειδικό φόρο του κρασιού μέχρι το τέλος του χρόνου, αντικαθιστώντας τον με ισοδύναμο μέτρο, η κυβέρνηση, σύμμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευ. Αποστόλου από τη Μαγνησία, ενώ τόνισε ότι θα ενισχυθεί οικονομικά ο γυναικείος αγροτοτουριστικός συνεταιρισμός “Φτελιά” του Πτελεού, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κρασιού δεν απέδωσε σε καμία περίπτωση τα αναμενόμενα και ότι θα καταργηθεί με ισοδύναμα.

Μετά την ξενάγηση που έκανε στις εγκαταστάσεις της «Δήμητρας» ο υπουργός τόνισε ότι πλέον αποτελεί κοινή αντίληψη στην παγκόσμια αγορά ότι το είναι ση σημαία μας των ΠΟΠ προϊόντων μας των γεωγραφικών ενδείξεων και πρόσθεσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν, να στηρίξουμε περισσότερο τον συνεργατικό χώρο που περνάει δύσκολες ώρες. Με την παρουσία μας και με μέτρα που ήδη έρχονται, να προσφέρουμε μια ανακούφιση, γιατί θεωρούμε κατ’ εξοχήν εργαλείο στην αγροτική δραστηριότητα τον συνεργατισμό».

Ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης πρόσθεσε ότι έχοντας ως σημαία το κρασί, θα πρέπει να το απαλύνουμε από βάρη που του προσθέσαμε και σημείωσε: «Σε κρίσιμες δημοσιονομικά συνθήκες και υπό την πίεση συμφωνιών, αναγκαστήκαμε, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να προχωρήσουμε στη μικρή φορολόγηση του κρασιού», ενώ παραδέχτηκε ότι δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο φορολόγηση ήταν αυτή που ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκε για να παρατηρηθούν φαινόμενα γκρίζας φορολογικής διακίνησης.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο υπουργός είπε: «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, δεσμευτήκαμε ότι μέχρι τέλους του 2017, να καταργηθεί ο συγκεκριμένος φόρος στο κρασί. Από τη δική μας πλευρά οι συναρμόδιοι υπουργοί, βρισκόμαστε σε μια φάση που επεξεργαζόμαστε διάφορες προτάσεις που πρέπει να υιοθετηθούν τουλάχιστον στο μέρος που αφορά στις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει, δηλαδή θα υπάρξει αντίστοιχο ισοδύναμο για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».

Ο κ. Αποστόλου εκτίμησε ότι δεν είναι αυτό που θα λύσει τα προβλήματα του φόρου, αλλά είναι κάτι, από την ώρα που έχει δημιουργηθεί αυτή η επίπτωση και πρόσθεσε ότι αυτό που απομένει για το υπουργείο αφορά το κομμάτι της προώθησης, που είναι να βοηθηθούν οι Συνεταιρισμοί καταθέτοντας προγράμματα προώθησης, γιατί υπάρχει ήδη η δυνατότητα απορροφώντας συγκεκριμένα ποσά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα αυξηθούν από το 2018.

Ερωτηθείς για το ισοδύναμο που εξετάζεται, ο Ευ.Αποστόλου, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δημιουργούνται εικόνες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Εποίσης ο υπουργός ανέφερε ότι στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό “ΔΗΜΗΤΡΑ” υπάρχουν δυνατότητες από πλευράς εξοπλισμού και εγκαταστάσεων ώστε να είναι σε μια διαρκώς αυξανόμενη πορεία, δεδομένου ότι ήδη τα προϊόντα του, όπως το τυποποιημένο και το τσίπουρο, ανταγωνίζονται στη διεθνή αγορά.

«Θέλουμε ο Συνεταιρισμός να μπει σε μια αποδοτικότερη και ταχύτερη αξιοποίηση όλων των εγκαταστάσεων, κάτι το οποίο έχει ανάγκη η περιοχή και ο Συνεταιρισμός», τόνισε ο υπουργός, που επισήμανε ότι ο Συνεταιρισμός λειτουργεί ανταποκρινόμενος στις υποχρεώσεις του και συμπλήρωσε λέγοντας ότι σε μια περίοδο κρίσης, είναι ζητούμενο να υπάρχουν μονάδες που λειτουργούν και ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και από τν δική μας πλευρά θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Αναζητείται λύση για αγροτικά δάνεια

Αναφερόμενος στα Συνεταιριστικά δάνεια, που είναι αιτία λουκέτου σε Συνεταιρισμούς , ο υπουργός είπε ότι θα δούμε πως θα υπηρετηθούν τα αγροτικά δάνεια μέσω των διαδικασιών, από τα πανωτόκια μέχρι το εξωδικαστικό συμβιβασμό, πώς θα χρησιμοποιηθεί το νομικό οπλοστάσιο για να λυθούν προβλήματα στον αγροτικό χώρο, είτε αφορά μεμονωμένους αγρότες, είτε Συνεταιρισμούς και διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια του υπουργείου στρέφεται στο να αποφευχθούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων και υπάρχει συνεννόηση για το θέμα με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Όπως εξήγησε, «αυτό που αποτελεί πρώτιστο μέλημα για μας, είναι επειδή ένα πολύ μεγάλος μέρος των χρεών που υπάρχουν στη διαδικασία της εκκαθάρισης συνδέεται με αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία κυρίως Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων, είναι να μην μπει η περιουσία αυτή στη διαδικασία εκκαθάρισης, διότι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, θα φέρουν απαξιώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου υπάρχουν συνεννοήσεις για το ζήτημα, καθώς πρέπει να καλυφθεί ο εκκαθαριστής, να προστατευτεί η περιουσία και να βρίσκονται σε λειτουργία οι Συνεταιρισμοί, αλλά πάνω απ’ όλα οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καλυφθούν νομικά.

Για τις κοινοτικές ενισχύσεις

Ερωτηθείς για το θέμα της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι μπήκαν σε κάποια τάξη τα ζητήματα αυτα και έχουμε κανονικότητα στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Για τα θέματα των αποζημιώσεων που έχουν σχέση με απώλεια εισοδήματος και με καταστροφή ζωικού και φυτικού κεφαλαίου,εξήγησε ότι είναι θέματα που έχουν σχέση με τον ΕΛΓΑ, ως ασφαλιστικός οργανισμός που λειτουργεί ανταποδοτικά και πρόσθεσε ότι επειδή ένα μέρος αυτών δεν καλύπτεται είτε γιατί δεν έχει καταβληθεί το ασφάλιστρο, είτε γιατί ο ασφαλιστικός κίνδυνος δεν προβλέπεται, το υπουργείο προσπαθεί μέσα από διαδικασίες που αφορούν ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να ικανοποιήσει όσο μπορεί τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ο ίδιος επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή που υπάρχουν μεγάλες μεταβολές στις κλιματολογικές συνθήκες και δήλωσε ότι πρέπει να γίνει μια επαναπροσέγγιση, διότι βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί η αγροτική δραστηριότητα και την αγροτική παραγωγή.

Στον Συνεταιρισμό «Φτελιά»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που νωρίτερα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Πτελεού «Φτελιά» δήλωσε έκπληκτος από τον οργανωτικότητα, την καθαριότητα και τον τρόπο δουλειάς των 23 γυναικών, τονίζοντας πως πρόκειται για μια δραστηριότητα κοινωνικού χαρακτήρα, η οποία ανταποκρίνεται στα λειτουργικά της έξοδα, στη βιωσιμότητά της και είναι κερδοφόρος. «Από τη στιγμή που έχει μια αξιόλογη παραγωγή, είναι μονόδρομος να την κρατήσουμε και να τη στηρίξουμε, διότι τέτοιες μικρές μονάδες με τέτοια απασχόληση, ιδιαίτερα στην επαρχία, είναι το ζητούμενο για μας, πόσω μάλλον όταν το αγροτοδιατροφικό κομμάτι όλοι λέμε ότι είναι αυτό που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο και θα μας βοηθήσει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σημειώνοντας ότι θα βοηθήσει όσο μπορεί τον Γυναικείο Συνεταιρισμό για την επέκταση των εγκαταστάσεων και για την ανανέωση του εξοπλισμού του.

Ο κ. Αποστόλου συνοδευόταν από τους βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Μάκη Μπαλλή, καθώς και κομματικά στελέχη κι επισκέφθηκε αρχικά την Κονωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Φυλώ» Αγ. Θεοδώρων, στη συνέχεια τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτελεού «Φτελιά» και κατέληξε στον Αγροτικό Παραγωγικό Συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα», όπου τον ανέμεναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, οι αντιπεριφερειάρχες Δωροθέα Κολυνδρίνη και Γ. Καλτσογιάννης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γιάννης Κίτσιος κ.ά.

Μέτρα για το λαθρεμπόριο

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» Γιάννης Κίτσιος ανέφερε ότι ο υπουργός είναι φίλος του και ο ίδιος αντιλαμβάνεται και σέβεται τον αγώνα του.

Επίσης χαρακτήρισε μεγάλη «πληγή» για το Ελληνικό κρασί τον φόρο, που θα καταργηθεί και τόνισε ότι ενίσχυσε τη μαύρη αγορά και το κράτος έχασε χρήματα από τον ΦΠΑ, ενώ τόνισε ότι πρόβλημα αποτελεί το λαθρεμπόριο που γίνεται στο χύμα τσίπουρο, κάτι που έχει αποτέλεσμα η παραγωγή να μειωθεί πριν δύο χρόνια κατά 50% και να μην μπορούν να σταθούν υγιείς επιχειρήσεις.

Τέλος, ο κ. Κίτσιος δήλωσε ότι το Θεσσαλικό τσίπουρο που παράγει ο Συνεταιρισμός, έχει πάρει βραβεία μεταξύ 130 δειγμάτων.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Αποστόλου σήμερα στη Μαγνησία και συγκεκριμένα: στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΦΥΛΩ», στον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό «ΦΤΕΛΙΑ», και στον Αγροτικό Παραγωγικό Συνεταιρισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», στο οινοποιείο της Νέας Αγχιάλου, η π. υφυπουργός και περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη δήλωσε: «Με χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα στην Μαγνησία τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευαγγ. Αποστόλου. Χαιρετίζουμε τις δεσμεύσεις του, οι οποίες αποτελούν και δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για τα αγροτικά προϊόντα. Συγκεκριμένα δεχθήκαμε με μεγάλη ανακούφιση την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το κρασί, κάτι το οποίο αποτελούσε πάγια θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ από την αρχή της διαβούλευσης του συγκεκριμένου νόμου.

Ταυτόχρονα οι εξαγγελίες του υπουργού για την πάταξη των φαινομένων παραοικονομίας με τη λαθραία διακίνηση οίνου και τσίπουρου, μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους έτσι ώστε να σταματήσει επιτέλους η σημαντική μείωση των εσόδων για το Δημόσιο, εξαιτίας της απώλειας ΦΠΑ αλλά και φόρου εισοδήματος λόγω της λαθρεμπορίας. Τέλος χαιρετίζουμε την δέσμευση του υπουργού για την επιχορήγηση της Γυναικείας Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Φτελιά», μέσω προγραμμάτων που σύντομα θα ανακοινωθούν.

Ο Κ. Αγοραστός

Από την πλευρά του ο περιφεριάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός δήλωσε: “Όσο πιο γρήγορα, τόσο πιο καλά. Όσο πιο γρήγορα καταργηθεί ο φόρος στο κρασί που είναι ένας κακός, άχρηστος φόρος, με δυσμενή αποτελέσματα για παραγωγούς αλλά και για το κράτος. Εμείς το είχαμε στην ατζέντα μας. Το θέσαμε στον πρωθυπουργό γιατί αγγίζει άσχημα την περιοχή μας. Είναι ένας φόρος που διευκολύνει το λαθρεμπόριο.

Για την συνεργασία με το υπουργείο είπε : “Το Υπουργείο πρέπει να αυξήσει τον προϋπολογισμό για τα έργα που γίνονται για τους αγροτικούς δρόμους, δεν επαρκούν τα 4,4 εκ. που διαθέτει για τη Θεσσαλία, θα γίνει σκοτωμός. Το είπαμε στους δημάρχους δεν έχουμε ευθύνη. Ζητάμε περισσότερα χρήματα γιατί ανάγκες μεγάλες.
Το άλλο θέμα αφορά τους νέους αγρότες, τους επιλαχόντες που πρέπει να περάσουν. Ήταν δέσμευση του πρωθυπουργού, περιμένουμε την ανακοίνωση.

Τέλος ζήτησε να ξεκινήσουν τα έργα νερού για τον αγροτικό τομέα, που είναι ο ισχυρός πυλώνας παραγωγικής επανάστασης και χρησιμότητας της χώρας. Περιμένουμε την απ΄φαση των αρμόδιων υπουργείων

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση