Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΥΓΕΙΑ / Σε ποσοστό 10 – 12% οι πάσχοντες από Χ.Α.Π. στη Θεσσαλία
Σε ποσοστό  10 – 12% οι πάσχοντες  από Χ.Α.Π. στη  Θεσσαλία

Σε ποσοστό 10 – 12% οι πάσχοντες από Χ.Α.Π. στη Θεσσαλία

Σε ποσοστό 10 – 12% κυμαίνονται στη Θεσσαλία οι πάσχοντες από Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), σύμφωνα με στοιχεία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Στα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σήμερα στο Βόλο από της πνευμονολογικής κλινικής, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (20/11).

Οι ενημέρωσαν το κοινό για την ΧΑΠ, ενώ ο κόσμος που βρέθηκε στην Πλατεία του Αγίου Νικολάου είχε την ευκαιρία να κάνει για το και τυχόν φλεγμονή στον πνεύμονα.

Τα κύρια αιτία του νοσήματος είναι το , ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό είναι να κάνουν για ΧΑΠ όσοι είναι 40 ετών κι άνω, κυρίως καπνιστές, ενώ η ΧΑΠ εμφανίζεται και σε παθητικούς καπνιστές, αλλά και σε άτομα που επηρεάζονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η επίκουρη πνευμονολογίας στο Πανεπιστημιακό Λάρισας Νόρα Κερενίδη είπε πως «περίπου το 10% πάσχει από ΧΑΠ. Το κακό είναι ότι δεν είναι ευρέως γνωστό νόσημα και πολλοί που έχουν ΧΑΠ δεν τον γνωρίζουν. Γίνεται εκστρατεία ενημέρωσης ευαισθητοποίησης του κοινού για τη ΧΑΠ, για ένα νόσημα που δεν είναι μόνο συχνό αλλά και θανατηφόρο αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα.

Είναι μία μέρα αφιερωμένη στη ΧΑΠ, γιατί προσπαθούμε ο κόσμος να μάθει κάποια πράγματα. Εκτός από ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν, που έχουν να κάνουν με τις γνώσεις του κόσμου για την ΧΑΠ, να δούμε τι γνωρίζει ο κόσμος κάνουμε και ειδικές μετρήσεις για το ΝΟ και CO που έχουν σχέση με το κάπνισμα και την φλεγμονή στον πνεύμονα».

Η κα.Κερενίδη πρόσθεσε ότι για την δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, αν έχουν αυξηθεί τα ποσοστά ΧΑΠ αλλά για τη συχνότητα της ΧΑΠ για την είχε γίνει μελέτη το 2004. “Τότε μιλούσαμε για ποσοστά 8,4% του πληθυσμού. Επιπλέον πριν δύο χρόνια έγινε καινούργια μελέτη, όπου τα ποσοστά ήταν μεγαλύτερα και σύμφωνα με την ίσως αυτό να έχει σχέση και με την ευαισθητοποίηση του κοινού και πάει πιο εύκολα στον πνευμονολόγο” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια πρόσθεσε: «Έχουμε γυρίσει όλα τα χωριά και τις όχι μόνο της Θεσσαλίας για να κάνουμε ευρέως γνωστή την σπιρομέτρηση. Τα δικά μας ποσοστά μιλάνε 10-12% να πάσχει από ΧΑΠ» τόνισε και συνέχισε «έχουμε βρει πολύ καλό αντίκρισμα από γενικούς ιατρούς που μας έχουν βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια. Είναι ένα νόσημα που ο κόσμος πρέπει να εξοικειωθεί».

Να σημειωθεί ότι η πνευμονολογική πάνω από 10 χρόνια πραγματοποιεί πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης της ΧΑΠ.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διακρίσεις και θέσεις στο βάθρο από τους δρομείς του ΣΔΥ Βόλου στο Μέτσοβο Ursa Trail - https://t.co/Fa4FqjOWh6 -

  • Γενική Συνέλευση Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος #ΚυριάκοςΠιερρακάκης - https://t.co/LWIUXS3do8 -

  • Επικοινωνία Αγοραστού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ #ΠαλαιοφάρσαλοςΚαλαμπάκα - https://t.co/G8LZQIJ28H -

"Αλιεύοντας" την είδηση