Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σε ποινική διαμεσολάβηση ο 47χρονος που μαχαίρωσε τον γιο του
Σε ποινική διαμεσολάβηση ο 47χρονος που μαχαίρωσε τον γιο του

Σε ποινική διαμεσολάβηση ο 47χρονος που μαχαίρωσε τον γιο του

Την διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης -που έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας- θα ακολουθήσουν ο 47χρονος Βολιώτης και ο 17χρονος γιος του, μετά από πρόταση της εισαγγελικής αρχής.

Χθες ο 47χρονος, που κατηγορούνταν για ενδοοικογενειακή βία, σωματική βλάβη και οπλοκατοχή και η σύζυγος του, η οποία είχε υποβάλλει μηνυτήρια εις βάρος του, εμφανίστηκαν στο Αυτόφωρο , όπου δέχθηκαν να προχωρήσουν στη ποινική διαμεσολάβηση, ώστε η υπόθεση να μην οδηγηθεί στο ακροατήριο.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου στις 15 Σεπτεμβρίου, ο 47χρονος μάλωσε με τον 17χρονο γιο του, τραυματίζοντας τον με μαχαίρι κουζίνας στο αριστερό χέρι, κόβοντας τον τένοντα του παράμεσου δακτύλου προκαλώντας του ιδιαίτερης βαρύτητας σωματική βλάβη.

Αποτέλεσμα ήταν ο 17χρονος να οδηγηθεί στο του Βόλου προκειμένου να χειρουργηθεί, ενώ ο του συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας , όταν βρέθηκε στο επισκεπτήριο μετά από μήνυση της συζύγου και του θύματος.

Σημειώνεται ότι ο 47χρονος του είχε πετάξει και γυάλινο πιάτο, χτυπώντας τον στα πλευρά, ενώ ήταν η πολλοστή φορά που είχε προκαλέσει βίαια επεισόδια εις βάρος του γιου του, στο σπίτι επί της οδού Κωνσταντά.

Θεσμός για την αποφυγή της έκθεσης των οικογενειών 

Ο θεσμός της ποινικής διαμεσολάβησης, ο όποιος θεσμοθετήθηκε σε συμμόρφωση της χώρας μας προς την απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ουσιαστικά αποβλέπει στην αποφυγή της κοινωνικής έκθεσης των οικογενειών ενώπιον των δικαστηρίων, δίνοντας κατά αυτόν τον τρόπο μια δεύτερη ευκαιρία στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προτα.

Ειδικότερα, στα πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας ο αρμόδιος για την άσκηση ποινικής δίωξης εισαγγελέας διερευνά κάθε φορά τη δυνατότητα ποινικής διαμεσολάβησης. Προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας αυτής είναι η υποβολή ανεπιφύλακτης δήλωσης εκ μέρους του προσώπου στο οποίο αποδίδεται η τέλεση του εγκλήματος, ότι είναι πρόθυμο να υποσχεθεί σωρευτικά ότι δεν θα τελέσει στο οποιαδήποτε παρόμοια πράξη και ότι σε περίπτωση ήδη υφιστάμενης συνοίκησης δέχεται να μείνει εκτός οικογενειακής κατοικίας για εύλογο χρονικό διάστημα.

Η δήλωση αυτή περιλαμβάνει επιπλέον τη δέσμευση παρακολούθησης ειδικού συμβουλευτικού – θεραπευτικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε δημόσιο φορέα (εφόσον το ζητήσει το θύμα), την άμεση άρση ή αποκατάσταση των συνεπειών που προκλήθηκαν από την πράξη και εν τέλει την καταβολή εύλογης χρηματικής ικανοποίησης στον παθόντα, κατά το 932 του Αστικού Κώδικα, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη των χιλίων (1.000) ευρώ, εκτός αν ο ίδιος ο παθών ζήτησε μικρότερο .

Αν σε βάρος του υπαιτίου κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, ποινική διαμεσολάβηση επιτρέπεται μόνον εφόσον το δικαστήριο αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης εξετάζοντας αυτεπαγγέλτως αν συντρέχει περίπτωση να επιβληθούν στον υπαίτιο περιοριστικοί όροι.

Επίσης, σε περίπτωση που σε βάρος του φερόμενου ως δράστη ενεργείται προκαταρκτική εξέταση, ο εισαγγελέας, πριν από κάθε άλλη ενέργεια, μπορεί να διατάξει τη διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης του θύματος, να εξετάσει κάθε μάρτυρα που προτείνεται και να καλέσει τον ύποπτο για την τέλεση της πράξης να παράσχει εξηγήσεις.

Εφόσον ο φερόμενος ως δράστης δεν υποβάλλει με τις εξηγήσεις του δήλωση περί ποινικής διαμεσολάβησης, καλείται για τον σκοπό αυτό από τον αρμόδιο εισαγγελέα, οπότε και λαμβάνει προθεσμία μέχρι τριών ημερών για να απαντήσει.

Αν η απάντηση του είναι ρητώς ή σιωπηρώς αρνητική κινείται η ποινική διαδικασία, ενώ σε περίπτωση θετικής απάντησης, ο εισαγγελέας ενημερώνει σχετικώς τον παθόντα, παρέχοντάς του αντίστοιχη προθεσμία για να δηλώσει αν δέχεται ή όχι τη διαμεσολάβηση.

Εφόσον η απάντηση του παθόντος είναι αρνητική ή δεν επέλθει τελικά συμφωνία, κινείται η ποινική διαδικασία, ενώ σε περίπτωση θετικής απάντησης ο εισαγγελέας θέτει τη δικογραφία με διάταξή του σε ειδικό αρχείο της εισαγγελίας.

Αν ο υπαίτιος συμμορφωθεί προς τους όρους της ποινικής διαμεσολάβησης για χρονικό διάστημα τριών ετών, τότε η σχετική διαδικασία ολοκληρώνεται και εξαλείφεται η ποινική αξίωση της πολιτείας για το έγκλημα που αφορά. Σε περίπτωση όμως που διαπιστωθεί ότι η διαμεσολάβηση δεν ολοκληρώθηκε με υπαιτιότητα του φερόμενου ως δράστη, ο αρμόδιος εισαγγελέας διακόπτει τη διαδικασία και ενεργοποιεί εκ νέου την ποινική διαδικασία.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση