Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σε περισσότερες δόσεις η πληρωμή φόρων 10 δισ. ευρώ
Σε περισσότερες δόσεις η πληρωμή φόρων 10 δισ. ευρώ

Σε περισσότερες δόσεις η πληρωμή φόρων 10 δισ. ευρώ

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Ποσό ύψους 10 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλουν φορολογούμενοι, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις ρυθμίζει το κράτος σε περισσότερες δόσεις.

Τον προσεχή Ιούλιο αναμένεται να κατατεθεί σχέδιο νόμου στη Βουλή για τη νέα ρύθμιση οφειλών που θα αφορά τους φόρους Μαρτίου – Σεπτεμβρίου που έχουν ανασταλεί σε εφορία και Ταμεία, καθώς και διάταξη για την αποπληρωμή των φόρου εισοδήματος σε περισσότερες δόσεις, όπως επίσης και του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Ολες οι παραπάνω υποχρεώσεις ανέρχονται περίπου στο ποσό των 10 δισ. ευρώ και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι προκειμένου να μην καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ύψος της οποίας ξεπερνάει τα 104 δισ. ευρώ.

• Φόροι και εισφορές σε αναστολή. Οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων που έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν ελεύθεροι επαγγελματίες από τον Σεπτέμβριο μέχρι και το τέλος του έτους. Συνολικά η κυβέρνηση πρόκειται να ρυθμίσει περί τα 3 δισ. ευρώ υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά μεσούσης της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα έκτακτη ρύθμιση της εφορίας θα προβλέπει την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις και θα αφορά όσους έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι τον Οκτώβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων. Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση του κράτους, επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζομένους που εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση μετά το τέλος των αναστολών (στα τέλη Οκτωβρίου), υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές τακτικές (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομίας), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί.

Από τον Ιανουάριο

Ουσιαστικά η κυβέρνηση για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα δώσει και μια περίοδο χάριτος 3 μηνών καθώς η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2021. Το ύψος του επιτοκίου για όσους επιλέξουν τη ρύθμιση των 24 δόσεων θα  κυμανθεί στα επίπεδα του 2%-2,5%.

• Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ποσό ύψους 3,6 δισ. ευρώ μπορεί να καταβληθεί από 3,1 εκατομμύρια φορολογουμένους που λαμβάνουν χρεωστικό σημείωμα από την εφορία σε οκτώ δόσεις αντί τριών διμηνιαίων που ισχύουν σήμερα. Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Ιουλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021. Τα φυσικά πρόσωπα που θα εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο θα τύχουν έκπτωσης 2%.

• Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, αντί έξι που ισχύουν σήμερα, θα πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί οι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί από τα τέλη Ιουλίου έως και τα τέλη Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο η κυβέρνηση θα λάβει και τις σχετικές αποφάσεις για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν πληγεί.

• Ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων. Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν φέτος φόρο για τα ακίνητα που διαθέτουν, συνολικού ύψους 2,53 δισ. ευρώ. Ο φόρος θα αποπληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις αντί πέντε που ισχύουν σήμερα, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία στις 26 Φεβρουαρίου.

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Έως και τις 29 Ιουλίου 2020 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με ανακοίνωση  του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αυτή την παράταση «έχοντας πλήρη επίγνωση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας» και την οποία το ΥΠΟΙΚ έκρινε «επιβεβλημένη, προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους».

Επισημαίνεται ότι δεν αλλάζει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η οποία είναι η 31η Ιουλίου 2020.

Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και θα προχωρήσει και σε άλλα μέτρα διευκόλυνσης των φυσικών και νομικών προσώπων σε ό,τι αφορά στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Υπενθυμίζεται ότι:

Παρέχεται έκπτωση σε ποσοστό 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.

Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί 3 διμηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί των 6 μηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις, αντί για 5 μηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση