Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σε οριακό σημείο οι 150 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥΥ γιατροί της Μαγνησίας
Σε οριακό σημείο οι 150 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥΥ γιατροί της Μαγνησίας

Σε οριακό σημείο οι 150 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥΥ γιατροί της Μαγνησίας

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι 150 συμβεβλημένοι με τον Υ της Μαγνησίας, λόγω της μη πληρωμής τους. Χαρακτηριστικά στα διαγνωστικά κέντρα (ακτινολογικά και μικροβιολογικά οφείλονται από 100.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Ενδεικτικό είναι πως σε μικροβιολογικό εργαστήριο οφείλεται από το 2008 έως και σήμερα το ποσό των 175.000 ευρώ.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ.)

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ευθύμιος Τσάμης χαρακτήρισε τον Υ μεγάλο ασθενή και γίγαντα με πήλινα πόδια, που δημιουργεί προβλήματα στην α'/θμια υγεία και στους γιατρούς , από τη στιγμή που δεν υποστηρίζεται από το κράτος ούτε οικονομικά ούτε διοικητικά.

Ο ίδιος επισήμανε πως υφίσταται τεράστιο πρόβλημα στην πληρωμή των εργαστηριακών γιατρών οι οποίοι θα πρέπει να προμηθευτούν υλικά. Το πρόβλημα αυτό διογκώθηκε με τα capital controls και με ό,τι συνέβη με τις τράπεζες.

Ο κ. Τσάμης κατηγόρησε τον ΕΟΠΠΥΥ θα αήθη επίθεση κατά των γιατρών, απειλώντας τους ότι θα διακόψει τις συμβάσεις , τη στιγμή που δουλεύουν με πολύ χαμηλές τιμές (10 ευρώ μικτά), ενώ στα εργαστηριακά ιατρεία οι τιμές είναι καθηλωμένες από το 1992.

Επίσης χαρακτήρισε ανήθικο να τίθεται ατομικό πλαφόν στους εργαστηριακούς γιατρούς εκ των υστέρων, ενώ τόνισε ότι οι δεν πληρώνονται και καλούνται να επιστρέψουν χρήματα.

«Πρόκειται για σουλτανική δημοκρατία. Ο ΕΟΠΠΥΥ είναι ο μεγαλύτερος μπαταχτσής. Δεν μπορεί να απειλείται και να εξουθενώνεται ο γιατρός γιατί πέρα άλλων τίθεται και θέμα αξιοπρέπειας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ι.Σ.Μ.

Ο κ. Τσάμης έδωσε κάποια παραδείγματα λέγοντας ότι ένα μέσο παθολογικό ιατρείο το 2015 έχει μείωση επισκεψιμότητας κατά 60% και κατά 40% στα έσοδα σε σχέση με το 2011.

Όπως προαναφέρθηκε, σε δεινή κατάσταση βρίσκονται τα μικροβιολογικά και διαγνωστικά εργαστήρια της Μαγνησίας, που προειδοποιούν ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί άλλο και έκρουσαν κώδωνα κινδύνου για λουκέτα στο άμεσο μέλλον.

Ο μικροβιολόγος Φώτης Χατζηδημητρίου, σημείωσε ότι εδώ και 2,5 χρόνια, τα εργαστήρια, που σηκώνουν το 97% του όγκου ς των εξετάσεων του συνόλου των ασθενών της Μαγνησίας (λόγω αδυναμίας εξετάσεων στο Νοσοκομείο), δεν πληρώνονται από τον ΕΟΠΠΥΥ, με οι συσσωρευμένες να φθάνουν από 100.000 ως 300.000 € για τα 50 περίπου μικροβιολογικά εργαστήρια της Μαγνησίας.

Όπως ανέφερε ο όγκος ς αυξήθηκε 30-50%, ωστόσο αυτό δεν μεταφράζεται και σε αύξηση του τζίρου. Ανέφερε δε ως παράδειγμα εργαστήριο που το 2014 έχει τζίρο 164.000 € μικτά, από τα οποία έγιναν κρατήσεις (67.000 € μόνο ο ΕΟΠΥΥ και πληρώθηκε η Εφορία), συνολικού ύψους 116.000 € και σημείωσε ότι μ' αυτό τον τρόπου δεν βγαίνουν τα ιατρικά εργαστήρια.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου από 700 δρχ. που είχε μια εξέταση ζάχαρου (2,26 €) φέτος κοστίζει 2 € και πρόταση του ΕΟΠΥΥ είναι να κοστίζει μόλις 0,50 €, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι η υγεία των ασφαλισμένων να πάει στα μονοπώλια.

Ίδια κατάσταση και για τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, επτά (σε σύνολο δέκα) από τα οποία έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Από την πλευρά του ο γιατρός Γιάννης Πολύζος, που διαθέτει διαγνωστικό κέντρο, δήλωσε ότι οι τιμές παραμένουν καθηλωμένες από το 1992 και δεν έγινε καμία ανατίμηση, με τα προβλήματα να συσσωρεύονται κάθε χρόνο, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τις τακτικές που εφάρμοσαν οι προηγούμενοι, υιοθετεί και η ίδια.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά από τα 100 € που θα κάνει τζίρο ένα εργαστήριο κέρδος είναι μόλις τα 20 €, ενώ ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε τις εξετάσεις για Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2015 και για τον Μάρτιο η πληρωμή θα γίνει στο τέλος Αυγούστου. Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, τα εργαστήρια δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα που πρέπει να που πρέπει να επωμίζονται συνεχώς οι γιατροί.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων αναφέρθηκαν και στο «κούρεμα» των οφειλών που χρονολογούνται από το 2008 (επί εποχής ).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση