Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σε λειτουργία οι δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας σε Ν. Ιωνία και Αγριά
Σε  λειτουργία οι δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας σε Ν. Ιωνία και Αγριά

Σε λειτουργία οι δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας σε Ν. Ιωνία και Αγριά

Σε  λειτουργία είναι οι δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε Ν. Ιωνία και Αγριά, οι οποίες έχουν στελεχωθεί με προσωπικό από περιφερειακά ιατρεία και Κέτρα Υγείας , ενώ μέχρι το αναμένεται να λειτουργήσουν άλλες δύο ΤΟΜΥ στο Βόλο, αφού πρώτα εξευρεθούν τα κτήρια.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου από τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας Στ. Βαρδαρό  και τον αναπληρωτή  διοικητή  της 5ης ΥΠΕ Δ. Δημητριάδης που συνόδευαν τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό κατά την επίσκεψή του στο Βόλο.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στο θεσμό τονίζοντας ότι  θα συμβάλλει στην αναβάθμιση παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη, στον τομέα της πρόληψης, ενώ ανακοίνωσαν ότι σύντομα επαναπροκηρύσσεται ο διαγωνισμός για 600 θέσεις ιατρικού  προσωπικού πανελλαδικά, το 50% των θέσεων που είχαν προκηρυχθεί αρχικά και δεν καλύφθηκαν.

Οι ΤΟΜΥ θεσμοθετήθηκαν το καλοκαίρι και έχουν για δύο συν δύο χρόνια από κοινοτικά προγράμματα ενώ στη συνέχεια θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το 80% του προσωπικού που προσελήφθη είναι ηλικίας 40 ετών και άρτια καταρτισμένο ενώ οι καθαρές μηνιαίες απολαβές ανέρχονται σε 1700 .
Ο κ. Βαρδαρός παραδέχθηκε ότι η ανταπόκριση των γιατρών ήταν περιορισμένη και απέδωσε αυτό στο γεγονός ότι χιλιάδες γιατροί έφυγαν στο εξωτερικό ενώ και ο χρόνος της προκήρυξης ήταν δεσμευτικός. Επιπλέον εξήγηση ότι οι γιατροί σπάνια επιλέγουν να υπηρετήσουν σε απομακρυσμένες μονάδες υγείας και επιπλέον επιφυλακτικότητα συνοδεύει κάθε τι καινούργιο.
Επέκρινε επίσης ιατρικούς συλλόγους της χώρας από την αρχή “σπεκουλάρισαν” ακόμη και τους όρους της προκήρυξης και τόνισε ότι για ένα νεοεισερχόμενο στο σύστημα γιατρό, η αμοιβή είναι πολύ καλή.

Στο ΤΟΜΥ της Ν. Ιωνίας που σήμερα το απόγευμα επισκέφθηκε ο κ. Βαρδαρός, ήδη έχουν εγγραφεί   170 .

Ο πολίτης μέσω της εγγραφής του στο ηλεκτρονικό σύστημα και του οικογενειακού γιατρού θα έχει πολύ πιο εύκολη πρόσβαση στο υπόλοιπο σύστημα υγείας. Κάλεσαν τέλος του πολίτες να προσέλθουν και να εγγραφούν, είτε έχουν είτε δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

“Ο πολίτης εγγραφόμενος αποκτά οικογενειακό γιατρό που τον παρακολουθεί σε όλη τη φάση της ζωής του. Παρακολουθεί τα ιατρικά του και κανονίζει τα ραντεβού του με γιατρούς άλλου ειδικοτήτων ή άλλους ιατρικούς ελέγχους” εξήγησε ο κ. Βαρδαρός. Επιπλέον ανέφερε ότι το ελληνικό μοντέλο των ΤΟΜΥ αποτελεί μία μίξη του Πορτογαλικού και του Ιταλικού μοντέλου που ήδη λειτουργούν εδώ και χρόνια.

Από την πλευρά του ο κ. Δημητριάδος τόνισε ότι οι μετακινήσεις γιατρών ήταν επιβεβλημένες για να λειτουργήσουν οι ΤΟΜΥ που αποτελούν μία νέα προσέγγιση στην φροντίδα της υγείας. “Ιδανικά θα θέλαμε να έχουμε μικρές ΤΟΜΥ με ευρωπαϊκή ή με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει το . Οι γιατροί που έχουν έλθει από από την εμπειρία τους θα εξυπηρετούσαν καλύτερα τους πολίτες και θα τους βοηθήσουν να μπουν στη λογική των ΤΟΜΥ”.
Τέλος ο κ. Δημητριάδης επισήμανε ότι για να στηθούν οι δύο ΤΟΜΥ σημαντική ήταν η συμβολή της διοίκηση του αλλά και του Α που παραχώρησε τα δύο κτίρια.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση