Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σε κλοιό πέντε περιφέρειες, ημέρα αποφάσεων η Πέμπτη
Σε κλοιό πέντε περιφέρειες, ημέρα αποφάσεων η Πέμπτη

Σε κλοιό πέντε περιφέρειες, ημέρα αποφάσεων η Πέμπτη

Νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χ επιφέρει το αρνητικό ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, αλλά και η υπαγωγή σε δυσμενέστερο καθεστώς επιτήρησης τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων, ενώ διατηρείται η πίεση στα Ιωάννινα. Πλέον η Πέμπτη θεωρείται ημέρα αποφάσεων, ενώ δεν αποκλείεται δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πάντως το βράδυ της Τετάρτης ότι οι όποιες αποφάσεις τόσο σε σχέση με την πιθανότητα περαιτέρω μέτρων όσο και με την παρέμβαση του πρωθυπουργού θα ληφθούν το πρωί της Πέμπτης, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά.

Από την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας  Νίκος Χαρδαλιάς προέκυψαν τα εξής:

  • Η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς υπάγεται πλέον στο επίπεδο «4» (ήτοι Αυξημένου Κινδύνου) από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου.
  • Τα Ιωάννινα παραμένουν στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) πλην όμως με οριακούς δείκτες επικινδυνότητας μεταξύ των δύο επιπέδων. Η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί το Σάββατο 24ης Οκτωβρίου.
  • Τέλος, αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού, σε επίπεδο 3 (δηλαδή «Αυξημένης Επιτήρησης») για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λαρίσης και Σερρών.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων επιβάλλεται από τις παρούσες συνθήκες. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην προσπάθειά μας να βάλουμε φρένο στην έξαρση του ιού και να περιορίσουμε την πανδημία. Και μπορούμε και πρέπει και επιβάλλεται να τα καταφέρουμε. Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να τηρούμε τις αποστάσεις, να φοράμε να ακολουθούμε πιστά τους και τις οδηγίες των ειδικών», επισήμανε κατά την έκτακτη ενημέρωση άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο επικαιροποιημένος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

Ο ίδιος  απηύθυνε «ιδιαίτερη έκκληση» προς τους κατοίκους της Καστοριάς, της Θεσσαλονίκης, της ς, της Βοιωτίας, των Σερρών, των Ιωαννίνων, εκεί δηλαδή που παρατηρείται «επιθετικότατη αύξηση του ιικού φορτίου» να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Επιπλέον, τόνισε ότι μαζί με τους και τους αιρετούς, και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση ανακοπής του ρυθμού μετάδοσης, μια προσπάθεια που, όπως υπογράμμισε, θα ενταθεί τις επόμενες μέρες αλλά για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται η συμμετοχή, η συνέργεια όλων.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ο αριθμός κρουσμάτων αποτελεί μεν ρεκόρ αλλά ρεκόρ αποτελούν και τα τεστ καθώς στο σύνολο της χς πραγματοποιήθηκαν 24.116 από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τα λοιπά κλιμάκια υγειονομικών ελέγχων.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη γι αυτό και συνεχίζουμε με επιμέλεια να παρακολουθούμε κάθε αλλαγή των δεδομένων και να αναλύουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν αυτή την έξαρση της πανδημίας. Πάντα με ένα μοναδικό απόλυτο κριτήριο, την προστασία της δημόσιας ς και της ς όλων μας», σημείωσε.

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Έχουμε κάνει μια σπουδαία προσπάθεια όλους αυτούς τους μήνες, μια προσπάθεια που δεν πρέπει να πάει χαμένη και ο τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι ένας: Εφαρμόζουμε όλοι μας τα μέτρα. Είναι το κλειδί για την επόμενη μέρα σε κάθε περιοχή, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας».

Επελαύνει ο κορωνοϊός: 865 νέα κρούσματα το 24ωρο

Νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα δημιουργεί ο αριθμός ρεκόρ των κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.Συγκεκριμένα ο Οργανισμός ανακοίνωσε 865 νέα κρούσματα.

Την ίδια στιγμή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εξακολουθουν να νοσηλεύονται 86 ασθενείς, ενώ ο αριθμός των θανάτων του τελευταίου 24ωρου έφθασε τους 6.

Αναλυτικά η του ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 865 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 82 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 27334, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3672 (13.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το και 10802 (39.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

86 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 28 (32.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ».

Νωρίτερα, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό, Ηλίας Μόσιαλος, προαναγγέλλοντας και αυτός την πιθανότητα μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων, εφιστούσε την προσοχή Πολιτείας, κοινωνικών φορέων και πολιτών, καλώντας σε συντονισμένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

«Χρειάζεται πιο αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, και επέκταση τους όπου αυτό είναι αναγκαίο ανάλογα με την επίπτωση της πανδημίας σε διάφορες περιοχές της χώρας», ανέφερε.

Για «επιθετική έξαρση του ιού με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του πρώτου γύρου», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποίησε στην Καστοριά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση