Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Σάββας Ξηρός
Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Σάββας Ξηρός

Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Σάββας Ξηρός

Η παραδοχή, διά στόματος του Ν. Παρασκευόπουλου, ότι ο φυλακισμένος τρομοκράτης Σάββας θα κάνει χρήση ευνοϊκών ρυθμίσεων που θεσμοθετούνται για υπό όρους απόλυση από τη φυλακή ανθρώπων με σοβαρότατη πάθηση, και η καταγραφείσα φωνή διαχρονικού πόνου των θυμάτων της τρομοκρατίας, ανέβασαν κατακόρυφα σήμερα στη Βουλή τη συναισθηματική φόρτιση, κατά τη συζήτηση για τη λήψη αποφάσεων επί σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Να κοιτάξετε στα α όλους μας, κ. Υπουργέ. Εχετε ήσυχη τη συνείδησή σας απέναντι στα θύματα της τρομοκρατίας, τον Μπακογιάννη, τον Μομφεράτο, τον Αξαρλιάν;», αναρωτήθηκε σε μια έντονων τόνων παρέμβασή του ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας παραδοχή εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης πως των επίμαχων διατάξεων δύο φυλακισμένοι, ο και ένας άλλος καρκινοπαθής, θα μπορούν να απελευθερωθούν.

«Η τήρηση του νόμου κάνει τη να ξεχωρίζει. Ο Σάββας Ξηρός καταδικάστηκε πέντε φορές σε ισόβια για δολοφονίες αθώων ανθρώπων. Η αναπηρία του προκλήθηκε από τον αυτοτραυματισμό την που έβαζε βόμβα για να σκοτώσει κι άλλους αθώους| είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό: «Κι εσείς; Πρώτο σας μέλημα, στο πρώτο σας νομοθέτημα, είναι να περάσετε απόλυτα φωτογραφική διάταξη. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο σας μέλημα κ. Υπουργέ; Και, αφού μόνο δύο έγκλειστους καταδικασμένους αφορά η διάταξη, τί σας απαγορεύει να μεριμνήσετε ειδικά εντός φυλακών, ειδικά γι' αυτούς τους δύο; Δώστε στο Σάββα Ξηρό δυνατότητα, που θα του δίνει αξιοπρεπή εγκλεισμό στις φυλακές χωρίς να παραβιάζεται η απόφαση της δικαιοσύνης. Δεν στέκει σε καμία κριτική η απόφαση να τον απελευθερώνετε».

Και ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Το αίτημα της απελευθέρωσής του, είναι στα χείλη εκείνων που καίνε με την Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι ακριβώς γι' αυτό. Εμείς που είμαστε στην άλλη πλευρά, που είμαστε τα θύματα, δεν κάψαμε αυτοκίνητα, δεν κάναμε καταστροφές. Διαχειριστήκαμε τον μεγάλο πόνο με σεβασμό. Ποιός είναι ο συμβολισμός για την »;

Απαντώντας ο κ. Παρασκευόπουλος, αφού εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό του στα θύματα της τρομοκρατίας, υποστήριξε ότι δεν έχει «φωτογραφικό» χαρακτήρα η διάταξη. «Δυστυχώς αφορά και άλλα άτομα που πιθανώς μπορεί να βρεθούν στην ίδια θέση στο » είπε. «Δεν έχει χαρακτηριστικά απελευθέρωσης η . Και αφού παραδέχτηκε ότι ο φυλακισμένος τρομοκράτης έχει σοβαρή πάθηση στην όραση ακριβώς εξαιτίας του αυτοτραυματισμού του σε απόπειρα μιας ακόμα τρομοκρατικής ενέργειας, σημείωσε πως αν παραβιάσει τους όρους που τίθενται (για κατ' οίκον κράτηση-περίθαλψη), θα επιστρέψει στις συνθήκες των φυλακών.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης έλεγε:

«Ο Ξηρός έχει σύμφωνα με διάγνωση διεύθυνσης ΙΚΑ, 98% αναπηρία. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για έναν άνθρωπο που δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτα. Έχουμε επιπλέον και απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία κρίνει ότι οι προσφερόμενοι όροι νοσοκομειακής περίθαλψης στις ελληνικές φυλακές δεν είναι κατάλληλοι για βαρέως πάσχοντα άτομα» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Να υπενθυμίσω ότι τρομοκράτες οργάνωναν από τα α τους τις δολοφονικές επιθέσεις» σχολίασε λίγο αργότερα ο κ. Χαρ. Αθανασίου και επαναδιατύπωσε το αίτημα να προβλεφθεί δυνατότητα ειδικής περίθαλψης στις φυλακές για εκείνους που έχουν βαριές παθήσεις, μια που πρόκειται για –κατά δήλωση του υπουργού- μόνο δύο κρατούμενους.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση