Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Σε ισχύ ο ΕΝΦΙΑ για τη διετία 2015-2016
Σε ισχύ ο ΕΝΦΙΑ για τη διετία 2015-2016

Σε ισχύ ο ΕΝΦΙΑ για τη διετία 2015-2016

Φόρους που θα εξασφαλίζουν στο Δημόσιο έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τη φορολογία των ακινήτων τόσο το 2015 όσο και το περιλαμβάνει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στους πιστωτές της χώρας.

Πρόταση που προφανώς έχει γίνει αποδεκτή και είναι από τα λίγα που συμφωνεί η κυβέρνηση με τους δανειστές και που καταδεικνύει ότι ο ΕΝΦΙΑ παραμένει για δύο ακόμη χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για της φορολογίας των ακινήτων παραπέμπονται στις καλένδες τουλάχιστον για μία διετία.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. όσο και άλλα κορυφαία στελέχη είχαν μιλήσει για του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς είχε δηλώσει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν θα εισπραχθεί.

Ακόμα και μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το αποτέλεσμα για τα δημόσια ταμεία θα πρέπει να είναι 2,65 δισ. ευρώ. Βέβαια και σύμφωνα με τον νόμο ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων υπολογίζεται με βάση τις που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Με βάση τον νόμο ο ΕΝΦΙΑ για το 2015 θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες .

Θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί ότι ο φόρος που βεβαιώνεται σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή το ποσό που καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι 3,2 δισ. ευρώ, ωστόσο από το ποσό αυτό εισπράττονται τα 2,65 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει όλα τα ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, γραφεία, καταστήματα), ενώ ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας, εφόσον η αντικειμενική τους αξία ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2014 καταβλήθηκε σε έξι δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι ίδιες σκέψεις υπάρχουν και για τον ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους. Δηλαδή να καταβληθεί σε έξι δόσεις με την πρώτη στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Πάντως, η πολιτική του υπουργείου Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα είναι έτοιμες οι νέες των ακινήτων. Μάλιστα, οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών έκαναν λόγο για αναπροσαρμογή ανά περιοχή και ανά ζώνη και όχι οριζόντια με στόχο αυτές να τεθούν σε ισχύ το αργότερο την 1η Ιουλίου. Προς το παρόν, δεν υπάρχει νεότερη πληροφόρηση σχετικά με την κατάρτισης των νέων τιμών της εφορίας, ωστόσο υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις.

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στο πρωτάθλημα ποδηλασίας Κεντρικής Ελλάδος η Νίκη Βόλου #πρωτάθλημαποδηλασίας - https://t.co/RVLMFgd4WU -

  • 1ο Εξεταστικό Κέντρο Μαγνησίας Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑ.Λ. 2021 #1οΕΠΑΛΝΙωνίας - https://t.co/hzFDt6loFU -

  • Ρυθμίστηκαν μισθολογικά και ασφαλιστικά δημοσιογράφων στους δήμους #δημοσιογράφοι - https://t.co/s9izvFDVT8 -

"Αλιεύοντας" την είδηση