Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Σε ισχύ ο ΕΝΦΙΑ για τη διετία 2015-2016
Σε ισχύ ο ΕΝΦΙΑ για τη διετία 2015-2016

Σε ισχύ ο ΕΝΦΙΑ για τη διετία 2015-2016

Φόρους που θ εξσφαλίζουν στο Δημόσιο έσοδα 2,65 δισ. από τη φορολογία των ακινήτων τόσο το 2015 όσο και το 2016 περιλαμβάνει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στους πιστωτές της χώρας.

Πρόταση που προφανώς έχει γίνει αποδεκτή και είναι από τα λίγα μέτρα που συμφωνεί η κυβέρνηση με τους δανειστές και που καταδεικνύει ότι ο παραμένει για δύο ακόμη χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για μείωση της φορολογίας των ακινήτων παραπέμπονται στις καλένδες τουλάχιστον για μία διετία.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης όσο και άλλα κορυφαία στελέχη είχαν μιλήσει για μείωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων κατά 1 δισ. , ενώ πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας κ. Ν. είχε δηλώσει ότι ο του 2015 δεν θα εισπραχθεί.

Ακόμα και μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το αποτέλεσμα για τα δημόσια ταμεία θα πρέπει να είναι 2,65 δισ. ευρώ. Βέβαια και σύμφωνα με τον νόμο ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Με βάση τον νόμο ο ΕΝΦΙΑ για το 2015 θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

Θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί ότι ο φόρος που βεβαιώνεται σε όλους τους ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή το ποσό που καλούνται οι είναι 3,2 δισ. ευρώ, ωστόσο από το ποσό αυτό εισπράττονται τα 2,65 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει όλα τα ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, γραφεία, καταστήματα), ενώ ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας, εφόσον η αντικειμενική τους αξία ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2014 καταβλήθηκε σε έξι δόσεις με την πρώτη δόση να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι ίδιες σκέψεις υπάρχουν και για τον ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους. Δηλαδή να καταβληθεί σε έξι δόσεις με την πρώτη δόση στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Πάντως, η πολιτική του υπουργείου Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα είναι έτοιμες οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Μάλιστα, οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών έκαναν λόγο για αναπροσαρμογή ανά περιοχή και ανά ζώνη και όχι οριζόντια με στόχο αυτές να τεθούν σε ισχύ το αργότερο την 1η Ιουλίου. Προς το παρόν, δεν υπάρχει νεότερη πληροφόρηση σχετικά με την πορεία κατάρτισης των νέων τιμών της εφορίας, ωστόσο υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις.

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση