Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σε ιδιώτη η λειτουργία των ΕΕΛ της ΔΕΥΑΜΒ
Σε ιδιώτη η λειτουργία των ΕΕΛ της ΔΕΥΑΜΒ

Σε ιδιώτη η λειτουργία των ΕΕΛ της ΔΕΥΑΜΒ

Απ. Γαλάτης: άφοβα να πίνουν νερό οι Βολιώτες

Σε ιδιώτη προσανατολίζεται να δώσει τη λειτουργία των Λ η ΔΕΥΑΜΒ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιχείρησης Απ. Γαλάτη, που έδωσε σήμερα , με αφορμή τις μετρήσεις του νερού και των λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού.

Ο Απ. Γαλάτης διέψευσε δημοσιεύματα και μετρήσεις της Διεύθυνσης Υγείας, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και τόνισε ότι οι Βολιώτες μπορούν να πίνο0υν άφοβα το νερό της ΔΕΥΑΜΒ και πως τα πρώτα δείγματα που ελήφθησαν από τον Παγασητικό είναι ενθαρρυντικά.

 Για τον Βιολογικό

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ  ο Βιολογικός είναι  γερασμένος, από τους πρώτους στην Ελλάδα και χρειάζονται επεμβάσεις και συντήρηση που γίνονται με ό,τι προβλέπει η νομοθεσία και ενημερώνονται  Διεύθυνση  Υγείας  και Περιφέρεια.

Ο ίδιος είπε πως η  ΔΕΥΑΜΒ επεξεργάζεται μια συμφέρουσα λύση για την  λειτουργία του Βιολογικού και προτίθεται να δώσει τη λειτουργία του σε εξωτερικό συνεργάτη, με δικούς του υπαλλήλους,  ενώ οι ήδη  30 περίπου (17 στον Βιολογικό και 12 στην αποχέτευση) θα απορροφηθούν  στη ΔΕΥΑΜΒ, σε ύδρευση, άρδευση  και αποχέτευση.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε εάν  πρόκειται για ιδιωτικοποίηση των Λ  είπε: «Δεν θα έλεγα ιδιωτικοποίηση . Πολλές ΔΕΥΑ κάνουν το ίδιο,  στην Αθήνα, Λάρισα και άλλες πόλεις.

Επίσης αναφέρθηκε στις δύο  επενδύσεις που θα γίνουν στη ΔΕΥΑΜΒ: η μία αφορά στην αναβάθμιση του βιολογικού και σε 2-3 εβδομάδες θα γίνει ο διαγωνισμός και η δεύτερη  τον δίδυμο  καταθλιπτικό  αγωγό .

Για τα λύματα

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ ανέφερε ότι τα στοιχεία δόθηκαν σε εφημερίδα πριν κοινοποιηθούν στη ΔΕΥΑΜΒ (δόθηκαν 3 μέρες μετά) και πρόσθεσε: « Αυτό είναι αντικανονικό, παράνομο και ανήθικο. Στο δημοσίευμα δεν μπήκαν τα όρια και δημιουργήθηκε πανικός, είναι μεγάλο ατόπημα του συντάκτη και δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια στον κόσμο.

Η δειγματοληψία που έγινε δεν έγινε με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος. Δεν δόθηκε αντιδείγμα στη  ΔΕΥΑΜΒ,  ώστε  η  ΔΕΥΑΜΒ να έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητήσει. Στις 25 Ιανουαρίου η Επιχείρηση έδωσε δείγματα σε πιστοποιημένα εργαστήρια Βόλου και Αθήνας και τα αναμένονται  τη Δευτέρα.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι σχεδόν όλες οι παράμετροι είναι κάτω από το όριο.»

Επίσης είπε ότι  σκάφος που ναύλωσε η ΔΕΥΑΜΒ βρίσκεται στο Αγκίστρι στην έξοδο του αγωγού και κάνει δειγματοληψίες, ενώ για τον γενικό διευθυντή Στ.  Τζίνη ενημέρωσε πως βρίσκεται στα Ιωάννινα όπου  έχει επαφή με την υπεύθυνη του βιολογικού  για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και  συνεργασία.

 Για το πόσιμο νερό

Για το πόσιμο νερό και τα ευρήματα  σε νιτρικά και μικροβιακό φορτίο η ΔΕΥΑΜΒ  ενημερώνει  τους καταναλωτές ότι  το νερό είναι ασφαλές και οι Βολιώτες μπορούν να το  πίνουν άφοβα.

Ο Απ. Γαλάτης τόνισε πως όποιος βρίσκει κάτι πρέπει να κάνει επανέλεγχο στο ίδιο σημείο σημειώνοντας πως  από τη Διεύθυνση Υγείας δεν έγινε ποτέ αυτό. «Τα δικά μας δείγματα δείχνουν  ότι δεν υπάρχει μικροβιακό φορτίο ούτε νιτρικών. Το όριο  είναι 50 και το ανώτερο που βρέθηκε ήταν 35 ως 47. Τα δείγματα είναι στιγμιαία και μπορεί να αλλάζουν.

Η ΔΕΥΑΜΒ έλαβε νέα δείγματα στις 23/1 και έκανε επανέλεγχο  χθες 26/1 στα σημεία λήψης των δύο υπηρεσιών, ενώ γίνονται ενέργειες τα πάνω από 40 να μειωθούν κι άλλο.

Η νομοθεσία για τα νιτρικά ορίζει στις περιοχές όπως Φυτόκο και   μια φορά το χρόνο να γίνεται  δειγματοληψία   και εμείς κάνουμε κάθε μήνα και ποτέ δε βρήκαμε τίποτα.

Ο κόσμος δεν έχει να φοβάται τίποτα για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού. Όλα όσα είδαν το φως τη δημοσιότητας είναι αναληθή και δεν πιστεύω ότι έγιναν με δόλο. Δεν μπορεί κανένας να παίζει με τη δημόσια και με τους Βολιώτες. Αυτό είναι παράνομο και ανήθικο».

Για τους φορείς που πήραν θέση όπως ο ΙΣΜ και πολιτικές παρατάξεις είπε να μην κάνουν πολιτική με την των πολιτών και πρόσθεσε: « Ας κοιτάξει τον όρκο που έδωσε ο ΙΣΜ. Οποιαδήποτε στιγμή αν θέλει πληροφορίες, μπορεί να απευθυνθεί στην υπηρεσία για ενημέρωση. Οι ανακοινώσεις γίνονται χωρίς να ενοχλήσει κανείς τη ΔΕΥΑΜΒ.

Η ΔΕΥΑΜΒ δικαιώνεται ήταν είναι και θα είναι πιστή στην προσφορά του νερού στον πολίτη με ασφάλεια».

Η προϊσταμένη  του Χημείου  της ΔΕΥΑΜΒ Νίκη Μαυροκεφαλίδου, εξήγησε ότι στις 16/1 ελήφθησαν δείγματα από τη Διεύθυνση Υγείας και  στις 17/1 από τη ΔΕΥΑΜΒ και πρόσθεσε: « Τα δικά μας δεν έδειξαν μικροβιολογική επιβάρυνση.

Η ίδια είπε πως τα δείγματα της Διεύθυνσης Υγείας ήταν στιγμιαία και πως η ταυτότητα του νερού αλλάζει. «Εμείς παίρνουμε κάθε μήνα δείγματα από τα συγκεκριμένα σημεία  και ουδέποτε παρουσιάστηκε πρόβλημα. Μάλιστα διατηρούμε ιστορικό από το 2008 και ουδέποτε παρουσιάστηκε πρόβλημα» διευκρίνισε η κα Μαυροφελαλίδου.

Τέλος για τα στο νερό επαναλήφθηκε ότι οφείλεται στο νερό των γεωτρήσεων και πως πλέον με την αύξηση του πηγαίου νερού θα μειωθούν οι τιμές τους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση