Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λέσβο- Επεισόδια έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λέσβο- Επεισόδια έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λέσβο- Επεισόδια έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

  Αιχμές Τσίπρα

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην πλατεία Τελωνείου στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μεταξύ ομάδας νεαρών και δυνάμεων της αστυνομίας, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στη Λέσβο.

Οι νεαροί προσπάθησαν να φθάσουν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ήταν σε εξέλιξη η ομιλία του πρωθυπουργού, αλλά αντιμετωπίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.

Κάτοικοι και φορείς της Λέσβου διαδήλωσαν από νωρίς το απόγευμα ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα και επιπλέον να μη γίνει καμία αύξηση στους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ από το 17% που είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου στο 24%.

Από την πλευρά τους ιδιοκτήτες καταστημάτων σαν κλειστά τα καταστήματά τους για να εκδηλώσουν με αυτό τον τρόπο την αντίδρασή τους στις πολιτικές της κυβέρνησης.

Κάτοικοι και φορείς της Λέσβου ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα και επιπλέον να μη γίνει καμία αύξηση στους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ από το 17% που είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου στο 24%.

Νωρίτερα με αφορμή το μέγεθος της αστυνομικής δύναμης που αναπτύχθηκε στο νησί προκλήθηκε πολιτική . Στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας που έκανε λόγο για 17 διμοιρίες στη Λέσβο, απάντησε με non paper το , στο οποίο αναφέρεται: Στη Λέσβο σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες οι παρακάτω δυνάμεις:

– Δύο διμοιρίες διατίθενται σε μόνιμη βάση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό

– Τρεις μετέβησαν στις 2 Μαΐου εκ των οποίων οι δύο για αντικατάσταση των διμοιριών για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

– Δύο μετέβησαν στις 27 Απριλίου έπειτα από τα πρόσφατα επεισόδια.

– Στο νησί είναι διαθέσιμες και δύο διμοιρίες υποστήριξης από τοπικές δυνάμεις και αποσπασμένο προσωπικό για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Η κυρία Σπυράκη, ως εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας διέσπειρε ψευδή είδηση, αφού δεν μπήκε καν στον κόπο να προβεί σε διασταύρωση της πληροφορίας, κάτι που μαθαίνουν οι πρωτοετείς φοιτητές της δημοσιογραφίας.

Η ΝΔ επανήλθε με νεότερη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Το γραφείο Τύπου της ΝΔ ειλικρινά ευχαριστεί το για την διόρθωση ως προς τον ακριβή αριθμό των διμοιριών που έχουν επιστρατευθεί για την προστασία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στην επίσκεψή τους στη Λέσβο. Αυτό που εμφανώς δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Νίκος Τόσκας είναι το πρόβλημα δεν έγκειται στο αν οι κλούβες είναι 7, 9 ή 17, αλλά ότι ο πρωθυπουργός χρήζει πλέον της παρουσίας εκατοντάδων αστυνομικών των ΜΑΤ που διατάζονται να τον προστατεύσουν από τις διαμαρτυρίες των πολιτών για τις πολιτικές του.

Και αυτό, ας μας συγχωρέσει ο κ. Τόσκας που θα τον στεναχωρήσουμε, δεν είναι fake news. Είναι η θλιβερή πραγματικότητα που προκάλεσαν τα κατορθώματα της κυβέρνησης στην οποία ανήκει».

 


Αιχμές Τσίπρα 

Με αιχμές ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βορείου Αιγαίου, κάνοντας λόγο για κάποιους που επεδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και τρομοκρατίας και κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις.

«Κάποιοι εδώ και αρκετές μέρες επεδίωξαν να μην είναι εδώ σήμερα το βράδυ. Κάποιοι επεδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και τρομοκρατίας σε έναν φιλειρηνικό τόπο. Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις ειλικρινείς αγωνίες των ανθρώπων αυτού νησιού. Αλλά δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε ποτέ», είπε στην εισαγωγική τοποθέτηση ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακολούθως στα οικονομικά πεπραγμένα της κυβέρνησής του, επικαλούμενος πρόσφατες τοποθετήσεις του ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία και του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ επιτέθηκε και στην αντιπολίτευση.

«Οταν ο Πρόεδρος Γιούνκερ μιλά για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, όταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλάει για άθλο του ελληνικού λαού και για χώρα πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις, τι νόημα έχει εμείς να αναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία σε άγονες αντιπαραθέσεις, μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις; Αν η αντιπολίτευση επιθυμεί για λόγους εντυπωσιασμού να πείσει ότι η πραγματικότητα είναι άλλη, επειδή δε ταιριάζει με τις επιθυμίες της, ας το κάνει. Εγώ δε θα την ακολουθήσω. Δεν με αφορά μια σκιαμαχία χαρακωμάτων. Με αφορά η μάχη η πραγματική μάχη, η μάχη με τα προβλήματα, η μάχη της οικονομίας, η μάχη της ανεργίας, η μάχη της ανάπτυξης, η μάχη των επενδύσεων και της ς, η μάχη και οι δυσκολίες της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης».

Μιλώντας για παραγωγή προπαγάνδας και ψευδών από «εκδοτικά συγκροτήματα» και «εξωθεσμικά κέντρα» ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι όσα «ψέμματα κανείς και να συγκεντρώσει, «η πραγματικότητα είναι πεισματάρα . Παραμένει εκεί. Και με αυτή θα αναμετρηθούμε στο τέλος της ημέρας».

Συμπλήρωσε δε τα εξής: «Εμείς δεν θελήσαμε ποτέ να έχουμε συμμάχους διαπλεκόμενους εκδότες, κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και ανθρώπους της νύχτας».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο νησί και το πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές έκανε λόγο για «μια κατάσταση δύσκολη τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους».

«Θέλω να αποδεχθώ ότι η κατάσταση στη Λέσβο, στη Χίο, την Σάμο είναι δύσκολη. Και ειδικότερα εδώ, στην Μόρια. Δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς γι'αυτό που συμβαίνει εδώ. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και για τους μετανάστες και για τους της Λέσβου.

Οι κάτοικοι των νησιών έσωσαν, κυριολεκτικά το λέω αυτό, όχι την τιμή των Ελλήνων, έσωσαν την τιμή της Ευρώπης, όταν άλλοι έχτιζαν φράχτες και έριχναν δακρυγόνα. Εδώ δείξατε έμπρακτα ότι οι ανθρωπιστικές κρίσεις αντιμετωπίζονται μόνο με αλληλεγγύη», είπε αναφερόμενους σε κατοίκους αλλά και φορείς του νησιού.

«Στο πλαίσιο όλων των δυσκολιών αναγνωρίζουμε φυσικά ότι και λάθη έχουν γίνει και ελλείψεις υπάρχουν. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά αυτές τις ελλείψεις και να προσφέρουμε στους το αίσθημα ασφάλειας», συμπλήρωσε.

«Το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα εστιάζει σε έργα υποδομής, που έχουν σχέση με το προσφυγικό και θα υλοποιηθούν άμεσα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε παράλληλα ότι «θα συνεχιστεί η προσπάθεια με πλήρη κατανόηση των δυσκολιών, αλλά ταυτόχρονα δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η δολοφονική συμπεριφορά κατά προσφύγων, όπως αυτό την περασμένη Κυριακή στην πλατεία της Λέσβου».

Οσο για τα βασικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου.

«Αυτό σημαίνει περισσότερους εργαζόμενους στην Πρώτη Υποδοχή, χειριστές στην εξέταση των αιτήσεων και διερμηνείς. Το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα, εστιάζει σε έργα υποδομής αλλά και παροχές που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους των νησιών. Άμεσα θα θεσμοθετηθεί η παροχή αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκειός στη Χίο», σημείωσε.

Για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου είπε ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1ης Ιουλίου 2018 ενώ, δεσμεύθηκε να εξεταστούν οι προϋποθέσεις, κατόπιν αιτημάτων, για την ένταξη και των καυσίμων.

Όπως είπε, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι αναπτυξιακές δυνατότητες που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν, πρέπει τώρα να αξιοποιηθούν δυναμικά, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή, η απασχόληση και τα εισοδήματα συνολικά, μαζί με την φροντίδα του περιβάλλοντος, τις υποδομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτές πρέπει να είναι οι κατευθύνσεις των παρεμβάσεων τόσο των κρατικών πολιτικών, όσο και της δραστηριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, 1ου και 2ου βαθμού.

Σχετικά με την ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «στον 1ο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικά 9 προτάσεις, εκ των οποίων οι 4 αφορούν ξενοδοχειακές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, οι 3 τον τομέα της αγροτοδιατροφής και οι άλλες 2 τον τομέα των υπηρεσιών».

Επίσης, με το πρόγραμμα «Επιχειρούμε έξω» προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας.

-Ήδη 11 επιχειρήσεις στο Β. Αιγαίο έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση ύψους 455.000 ευρώ.

-Με το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» ενισχύεται η έρευνα και την και τη σύζευξή τους με την παραγωγή.

-Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αναπτύξουν την έρευνα στον τομέα τους, καθώς και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης 10 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 2 εκατ. ευρώ. Αναγνωρίζοντας της προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές, το υπουργείο Οικονομίας δημιούργησε το 2017 τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου για να στηριχθούν με στοχευμένο τρόπο τα νησιά μας, είπε ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους συνάντησαν μεγάλη :

-Στο Ειδικό αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου εντάσσονται 44 έργα συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ.

-Επιπλέον, 22 έργα συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ που είχαν υποβληθεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, εντάσσονται σε άλλα προγράμματα. Έτσι, χρηματοδοτούνται έργα υποδομών σε όλους τους τομείς

– στην ύδρευση, την , τα λιμάνια και την οδοποιία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση, αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

«Πρόκειται για κρίσιμες υποδομές που αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών» σημείωσε.

Σχετικά με την υποστήριξη των Δήμων, το υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία: Το πρόγραμμα “Φιλόδημος” είναι ένα πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικών δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, και δημοτικές επιχειρήσεις, με σκοπό την κατασκευή έργων υποδομής και κοινής ωφέλειας. Οι προϋπολογισμοί των Δήμων δεν επιβαρύνονται, καθώς τα δάνεια αποπληρώνονται μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επιπλέον, το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων, έχει σαν στόχο την χρηματοδότηση έργων προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών για τους δήμους όλης της χώρας. Οι πόροι του προγράμματος προέρχονται από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών. Στους Δήμους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουν παραχωρηθεί από το 2017 ως τώρα, επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Αφορούν την κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, και την ενίσχυση μικρών νησιωτικών δήμων.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «Το κρίσιμο για εμάς δεν είναι αυτά που εξαγγείλαμε σήμερα αλλά εκεί που θα κριθούμε είναι για το πόσα από αυτά θα υλοποιήσουμε μέχρι τον Οκτώβρη του 2019. Για αυτό συστήσαμε ειδική ομάδα παρακολούθησης των δράσεων που εξαγγείλαμε».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση