Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σε εξέλιξη η συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Άρχισε στις 12 το μεσημέρι η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι που του επεφύλαξε θερμή υποδοχή στο Κάιρο.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση τους που διήρκεσε 45 λεπτά, ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών
Ερχόμενος στο Κάιρο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry, για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Τον υπουργό Εξωτερικών της ς συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ  Θεμιστοκλής , ο Πολιτικός Δ/ντής Κυριάκος Λουκάκης, ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο Νίκος Γαριλίδης, ο Δ/ντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργού  Γιάννης Τσαούσης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Θα ακολουθήσει γεύμα ς των δύο αντιπροσωπειών.Ο κ. Δένδιας θα επιστρέψει το απόγευμα στην Αθήνα.

Αλ. Τσίπρας: Να ενημερώσει ο πρωθυπουργός τις πολιτικές δυνάμεις για τη στρατηγική απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

«Το λιγότερο είναι να υπάρχει ενημέρωση στις πολιτικές δυνάμεις και να μας πει ο κ. ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, απέναντι στην κλιμάκωση της έντασης και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του, με την οποία κλείνει η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση: ποιες κοινωνικές κατηγορίες εκπροσωπούν οι πολιτικές δυνάμεις με την πολιτική τους και ποια η στάση τους απέναντι στον εθνικισμό. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «η πολιτική τους είναι στοχευμένη στο να δίνουν στους πολλούς λίγα και στους λίγους να δίνουν πολλά» και ότι εκπροσωπεί μια οικονομική ολιγαρχία.

Ως προς το δεύτερο χαρακτηριστικό, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι στο Συνέδριο της ΝΔ έκαναν ειδική αναφορά στο φαινόμενο του λαϊκισμού «και αναρωτιέμαι αν είχαν ως άξονα τους τη δική τους στάση απέναντι στο Μακεδονικό». Έθεσε το ερώτημα «τι είναι λαϊκισμός»: «Να παλεύεις για να υπερασπιστείς το δίκιο του λαού σου και όταν συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι σε καταστάσεις που δεν είχαμε υπολογίσει, να κάνεις και συμβιβασμούς ακριβώς για να μην πλήξεις το δίκιο αυτών που υπερασπίζεσαι; Ή να παίρνεις θέση που ξέρεις ότι ζημιώνει την πατρίδα σου και διχάζει και γεμίζει δηλητήριο τον ελληνικό λαό με μοναδικό στόχο να κερδίσεις λίγες ψήφους και μια εκλογική αναμέτρηση;».

Αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ περί αποδέσμευσης με ό,ποιον τρόπο από τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας: «Θα ήταν απλά μια γραφική τοποθέτηση αν δεν ήταν πρώην πρωθυπουργός και ο οποίος έχει πολύ μεγάλη επιρροή ακόμα στην ΚΟ της ΝΔ». Σημείωσε ότι ο κ. πρέπει να πάρει θέση για το «αν μπορεί ο ίδιος και η κυβέρνηση του να εγγυηθεί αυτή τη Συμφωνία», ειδάλλως αφήνει «διάπλατα ορθάνοιχτο παράθυρο για την αποσταθεροποίηση και βόρεια της χώρας».

 Πρ. Παυλόπουλος στον Ταγιάνι: Το «Μνημόνιο Κατανόησης» Τουρκίας-Λιβύης πρέπει να καταγγελθεί από την ΕΕ

Το «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, του οποίου η θεσμική σαθρότητα αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας, πρέπει να καταγγελθεί, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως παντελώς ανυπόστατο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να προειδοποιηθεί, αμέσως, για τις βαρύτατες επιπτώσεις εις βάρος της, όσο ακολουθεί την ανεύθυνη πολιτική του πειθήνιου υπηρέτη της τουρκικής αυθαιρεσίας και προκλητικότητας», και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει άμεσα επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία για προσβολή των αρχών του ανθρωπισμού στο πεδίο του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, υπερασπιζόμενη το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η δράση της Τουρκίας, ως προς την οριοθέτηση της Αποκλειστικής ς Ζώνης -που είναι Αποκλειστική Ζώνη όχι μόνο της ς και της Κύπρου αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αποτελεί επιδεικτική περιφρόνηση του Δικαίου της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982.

Απευθυνόμενος στον κ. Ταγιάνι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ευχαρίστησε θερμά για την στήριξη, που παρείχε στην Ελλάδα, σε κρίσιμες στιγμές, και επισήμανε ότι με την στάση του αυτή στήριξε όχι μόνο την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την ίδια την Ευρωζώνη.

«Διότι όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να διανοηθεί την πορεία της προς το μέλλον έξω από την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, εξίσου και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να πορευθεί προς την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δίχως την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Επιπλέον, τον συνεχάρη για την αφοσίωσή του, στην εκπλήρωση του Ευρωπαϊκού Οράματος, το οποίο -όπως σημείωσε- συνίσταται στην οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα φέρει σε πέρας μιάν αποστολή, η οποία υπερβαίνει τους λαούς της και αποκτά πλανητικές διαστάσεις, καθώς αφορά την επιση -σε παγκόσμια κα- των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ιδίως των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, κατ' εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση