Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σε εξέλιξη η μελέτη που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον εντοπισμό της προέλευσης των οσμών στο Βόλο
Σε εξέλιξη η μελέτη που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον εντοπισμό της προέλευσης των οσμών στο Βόλο

Σε εξέλιξη η μελέτη που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον εντοπισμό της προέλευσης των οσμών στο Βόλο

Σε εξέλιξη βρίσκετι η μελέτη που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη διερεύνηση της χημικής σύστασης του αέρα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. Η μελέτη εκπονείται από το μοναδικό στη χ πιστοποιημένο Εργαστήριο  Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, με επικεφαλής την καθηγήτρια  Κων. Σαμαρά.

Το Εργαστήριο εγκατέστησε τρεις σταθερούς δειγματολήπτες σε επιλεγμένες θέσεις εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος του Βόλου και ξεκίνησαν οι πρώτες δειγματοληψίες. Οι θέσεις, επιλέχθηκαν από την κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου, με χωροταξικά κριτήρια προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου.

Σε κάθε μία από τις τρεις θέσεις δειγματοληψίας, διεξάγονται δύο τύπων δειγματοληψίες: τακτικές, σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες και έκτακτες, σε περιπτώσεις επεισοδίων ς. Επιπλέον των δειγματοληψιών μέσα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, διεξάγονται δειγματοληψίες και σε βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής, οι οποίες επιλέγονται από την Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου. ια τη δειγματοληψία VOCs στις βιομηχανικές δραστηριότητες χρησιμοποιούνται τρεις φορητοί δειγματολήπτες που διαθέτει το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μέχρι σήμερα έγιναν 15 δειγματοληψίες, πέντε φορές από τον κάθε ένα δειγματολήπτη. Επιπλέον γίνονται έλεγχοι και αυτοψίες σε βιομηχανίες καθώς και λήψη δείγματος αέρος έξω από βιομηχανίες.

Το αντικείμενο της μελέτης

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υπέγραψε τον Ιανουάριο του 2020, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας, Προγραμματική Σύμβαση για τη μελέτη, ύψους 154.380 ευρώ με τίτλο «Επιχορήγηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη Διερεύνηση της Χημικής Σύστασης και της Προέλευσης Δυσοσμίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου». Η , διάρκειας 20 μηνών, αφορά στη διερεύνηση της χημικής σύστασης και της προέλευσης της ς στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου, δηλαδή την ταυτοποίηση της/των χημικής/ών ουσίας/ών που προκαλούν τη δυσοσμία και το χωρικό εντοπισμό της/ων πηγής/ών που τυχόν ευθύνονται. Η διερεύνηση στηρίζεται στην επί τόπου δειγματοληψία με εξειδικευμέ για την περίπτωση δειγματολήπτες των οσμηρών χημικών ουσιών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και ταυτοποίηση και προσδιορισμό τους στο εργαστήριο με τη χρήση εξειδικευμένου εργαστηριακού εξοπλισμού, ο οποίος έχει τη δυνατότητα ταυτοποίησης ενός ευρύτατου φάσματος οσμηρών χημικών ενώσεων.

Οι του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος

για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο

Χωρίς είναι η ατμόσφαιρα στον Βόλο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις του Σταθμού που είναι εγκατεστημένος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, τα αιωρούμενα σωματίδια pm 10 κατέγραψαν στις 13 Ιουλίου μέσο όρο τιμών 26 μg/m3, στις 14 Ιουλίου μέσο όρο τιμών 19 μg/m3 και στις 15 Ιουλίου μέσο όρο τιμών 16 μg/m3.

Τα pm 2,5 κατέγραψαν στις 13 Ιουλίου μέσο όρο τιμών 10 μg/m3, στις 14 Ιουλίου μέσο όρο τιμών 7 μg/m3 και στις 15 Ιουλίου μέσο όρο τιμών 6 μg/m3.

Σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, το όριο για τα pm 2,5 είναι 25 μg/m3 (μέση ετήσια τιμή).

Για τις ημερήσιες ωριαίες μετρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από το site της Περιφέρειας Θεσσαλίας https://www.thessaly.gov.gr.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση