Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σε έξαρση και στη Μαγνησία τα περιστατικά βίας σε βάρος παιδιών
Σε έξαρση και στη Μαγνησία τα περιστατικά βίας σε βάρος παιδιών

Σε έξαρση και στη Μαγνησία τα περιστατικά βίας σε βάρος παιδιών

Όλο κι υξανόμενα είναι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια τόσο σε επίπεδο ς, όσο και πανθεσσαλικά, την στιγμή που όλο και περισσότερα παιδιά πέφτουν θύματα βίας εντός των τειχών του σπιτιού, από τους γονείς.

Όπως επισημάνθηκε σε που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11 το πρωί στο χώρο του ΤΕΕ ς από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και το Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Μαγνησίας (Κ), τα τελευταία χρόνια στις δικαστικές αίθουσες φτάνουν τέσσερις περίπου υποθέσεις το χρόνο που αφορούν σεξουαλικής φύσης εγκλήματα, την στιγμή που παλαιότερα υπήρχε μια το χρόνο.

Ο πρόεδρος Πρωτοδικών Βόλου Κωνσταντίνος Μαρτίνος μίλησε για τη νομική διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, όπως τα ασφαλιστικά μέτρα και η προσωρινή δικαστική προστασία.

Όπως ανέφερε η δικαιοσύνη επιλαμβάνεται όταν διαπιστωθεί πως υπάρχουν και θέματα παραμέλησης παιδιών, στηριζόμενη και στη συνδρομή των παιδοψυχολόγων, παιδοψυχιάτρων, κοινωνικών λειτουργών που θα κάνουν κάποια έρευνα για την οικογένεια για να βοηθήσουν τους δικαστικούς λειτουργούς να διαμορφώσουν σωστή άποψη.

Μίλησε για το ποινικό σκέλος τέτοιων υποθέσεων λέγοντας πως στη σεξουαλική βία μέσα στην οικογένεια παρατηρούνται αρκετές περιπτώσεις και στη Θεσσαλία.

Υπογράμμισε ότι δύσκολα βέβαια αποδεικνύονται τέτοια θέματα, καθώς ένας βιασμός με παιδιά θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να καταλήξουν οι δικαστές σε ένα συμπέρασμα.

Τόνισε ότι έχουν υπάρξει καταδίκες, έχουν υπάρξει όμως και αθωώσεις γιατί δεν είναι επαρκώς στηριγμένο το αποδεικτικό υλικό για να μπορέσουν να φτάσουν σε μία ποινική αντιμετώπιση.

Ο κ. Μαρτίνος εξήγησε πως για να αναδειχθεί ένα τέτοιο πρόβλημα στην ουσία του πρέπει να είναι ακλόνητα τα στοιχεία, γιατί ειδικά όταν πρόκειται για ανήλικα παιδιά μικρής ηλικίας, δύσκολα γίνεται πιστευτό αν έγινε ή δεν έγινε ο βιασμός, και ιδίως όταν αποκαλύπτεται μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος.

Ο ένας από τους τρεις προέδρους του Πρωτοδικείου Βόλου αναφέρθηκε στην εικόνα που υπάρχει για τα κακουργήματα εδώ στο Βόλο και από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και στα ασφαλιστικά μέτρα, λέγοντας πως υπάρχει έξαρση τουλάχιστον για τα τελευταία τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στο Βόλο.

“Αν ήταν μια υπόθεση το χρόνο παλιά τώρα μπορεί να έχουμε και τρεις και τέσσερις. Θέματα τέτοια που άπτονται ενδοοικογενειακής βίας και δη με παιδιά έχουμε πολλά από τις περιφέρειες Τρικάλων και Λάρισας” κατέληξε χαρακτηριστικά.

Τι πρέπει να κάνουν οι

Στις μορφές βίας και πως μπορούν να αντιμετωπίσουν οι τέτοια περιστατικά στο σχολικό περιβάλλον αναφέρθηκε στην εισήγηση της η αρμόδια για θέματα ανηλίκων στην Εισαγγελία του Βόλου, αντιεισαγγελέας Μαρία – Σοφία Βαϊτση.

Η δικαστική λειτουργός εξήγησε στους παριστάμενους εκπαιδευτικούς τι είναι βία, τι μορφές προσλαμβάνει (λεκτική, σεξουαλική, έμμεση βία με την έννοια της κοινωνικής απομόνωσης, σωματική).

Μίλησε για το πως μπορεί να προληφθεί και συνέστησε στους εκπαιδευτικούς πως σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάποιο τέτοιο περιστατικό, θα πρέπει με κατάλληλους χειρισμούς να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των μαθητών, ώστε να έχουν τη διορατικότητα και την παρατηρητικότητα για να διαπιστώσουν τις αλλαγές στην συμπεριφορά των μαθητών που υφίστανται βία.

Επίσης η κα. Βαϊτση τους συνέστησε να έχουν η γενική εποπτεία του σχολείου, να κάνουν σωστή επιτήρηση στο χώρο και να δρουν κατασταλτικά όταν διαπιστώσουν κάτι επιλήψιμο.

Παράλληλα θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με την εισαγγελέα ανηλίκων, σε περίπτωση εμφάνιση περιστατικού βίας να απευθύνονται σε ειδικούς φορείς, όπως είναι το Χαμόγελο του Παιδιού και η Γραμμή Ζωής, αλλά και να κάνουν κρούση στην αστυνομία και στον εισαγγελέα υπηρεσίας, για να τους δώσουν μια κατευθυντήρια γραμμή για το πως θα πρέπει να δράσουν.

Τέλος τους κάλεσε να μη φοβούνται να καταγγείλουν στις τέτοια περιστατικά θεωρώντας ότι θα μπλέξουν, αφού υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να είναι καλυμμένοι.

Αύξηση στη διαδικτυακή βία

Ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου Γιώργος Ντιζές μίλησε για τις δράσεις που αναπτύσσει η αστυνομία σε επίπεδο πρόσληψης και καταστολής, διοργανώνοντας πλήθος ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλες τις βαθμίδες των σχολείων, προσπαθώντας να ενημερώσουν τους μαθητές έχοντας καταφέρει να αναπτύξουν μια πολύ καλή σχέση μαζί τους.

Όπως είπε πλέον τους εμπιστεύονται και όταν έχουν ανάγκη, έρχονται και τους συναντούν, ενώ τα φαινόμενα της διαδικτυακής βίας έχουν αυξηθεί με τα στατιστικά να μην καταγράφουν την απόλυτη αλήθεια, δεδομένου ότι πολλά από αυτά τα περιστατικά δεν έρχονται ποτέ στην αστυνομία ή στις δικαστικές αρχές ή δεν καταγράφονται επίσημα.

Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Σωκράτης Σαβελίδης ανέφερε από την πλευρά του πως το πρόβλημα είναι όταν η βία δεν είναι μέσα στο σχολείο, αλλά έρχεται από εξωγενείς πηγές όπως το σπίτι και επηρεάζει κατάφωρα το μαθητή μέσα στο σχολείο.

Υποστήριξε ότι τα φαινόμενα βίας έχουν αρχίσει και πληθαίνουν και γι αυτό το λόγο, οι διευθύνσεις Εκπαίδευσης πραγματοποιούν δράσεις, όπως η σημερινή για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να είναι οι φύλακες άγγελοι αυτών των μαθητών.

Όπως είπε πολλές φορές οι μαθητές έρχονται πολύ πιο κοντά στους εκπαιδευτικούς από ό,τι στους ίδιους τους γονείς τους, καθώς ο  καθηγητής καταλαβαίνει πολύ καλά το μαθητή, από την ψυχολογία του, από τον τρόπο της συμπεριφοράς του αν έχει πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι στην παραβρέθηκε πλήθος εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων, αλλά και ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας Βασίλης Καραΐσκος.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση