Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ / ΥΓΕΙΑ / Σε έξαρση η γρίπη, σε επιφυλακή νοσοκομεία και φορείς
Σε έξαρση η γρίπη, σε επιφυλακή νοσοκομεία και φορείς

Σε έξαρση η γρίπη, σε επιφυλακή νοσοκομεία και φορείς

Eγκύκλιο προς τα της χώρας με οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό του προσωπικού, την αυστηρή τήρηση των κανόνων προφύλαξης ασθενών και εργαζομένων από τη γρίπη, αλλά και την έγκαιρη χρήση αντιιικών φαρμάκων με τις πρώτες εκδηλώσεις της ίωσης χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση, αποστέλλει το υπουργείο Υγείας. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας υπό τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό και με τη συμμετοχή εκπροσώπων εμπλεκομένων στην «αναχαίτιση» της γρίπης φορέων (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΕΟΠΥΥ, ΕΚΑΒ, ΕΚΕΠΥ κ.ά.).

Η σύσκεψη προγραμματίστηκε με στόχο τον συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση της φετινής επιδημίας γρίπης που ήδη έχει στοιχίσει τη σε 33 άτομα –μεταξύ των οποίων και ένα παιδί 4 ετών χωρίς άλλα προβλήματα υγείας– και έχει «εξαντλήσει» τις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων. Από την αρχή της φετινής εποχικής έξαρσης της γρίπης έως και προχθές είχαν χρειαστεί νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας 171 ασθενείς που είχαν παρουσιάσει επιπλοκές λόγω της νόσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι τέτοια εποχή είχαν καταγραφεί 87 νοσηλείες σε ΜΕΘ λόγω γρίπης και 28 θάνατοι. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν ότι η δραστηριότητα της γρίπης κινείται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο επιφυλάσσονται να απαντήσουν εάν βρισκόμαστε στην κορύφωση του επιδημικού κύματος. Σύμμαχος, πάντως, κατά της γρίπης ενδέχεται να είναι το επόμενο διάστημα η άνοδος της θερμοκρασίας, καθώς είναι γνωστό ότι όσο περισσότερο επικρατεί το κρύο, τόσο ευνοείται η του ιού της γρίπης.

Ο Υγείας Ανδρέας Ξανθός εστίασε ιδιαίτερα στο πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στους επαγγελματίες υγείας, όπου λιγότεροι από 10% έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Αφού ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός, δήλωσε ότι θα σταλεί εγκύκλιος στα στην οποία θα επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζομένων όσο και των ασθενών. Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπάρχει οδηγία για έγκαιρη χρήση των αντιιικών φαρμάκων –εντός 48ώρου από την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων– κατά την του θεράποντος ιατρού χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου σε άτομα που ανήκουν σε υψηλές ομάδες κινδύνου για επιπλοκές ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • ΕΟΔ και ΛΕΔ Μαγνησίας και ΕΜΑΚ στις έρευνες για τη 12χρονη στη Βρύναινα  #ΒρύναιναΑλμυρού - https://t.co/3E77injIwG -

  • Ικανοποίηση από την πρώτη συμμετοχή του τμήματος τεχνικής κολύμβησης της Νίκης Βόλου στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα… - https://t.co/tJx2IzmWUK -

  • Έκθεση κεραμικής, ζωγραφικής, υφαντικής του ΚΔΑΠ Προσφυγικών της Κ.Ε.Κ.Π.Α. – Δ.Ι.Ε.Κ. - https://t.co/8fOFlOY4IL… -

"Αλιεύοντας" την είδηση