Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σε ετοιμότητα η Π.Y. στη Μαγνησία ενόψει αντιπυρικής περιόδου
Σε ετοιμότητα  η Π.Y. στη Μαγνησία ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Σε ετοιμότητα η Π.Y. στη Μαγνησία ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Σε ετοιμότητα  είναι  η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Μαγνησία , ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, ενώ οριακά θα λειτουργήσει και φέτος  το Καλοκαίρι  το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, με μόλις δύο υπαλλήλους.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη σημερινή του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Η αντιπεριφερειάχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ζήτησε συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων φορέων για τις αι να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να προλάβουμε καταστάσεις.

Για το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, η αντιπεριφερειάρης είπε ότι θα λειτουργήσει όπως πέρυσι χωρίς στελέχωση με προσωπικό, αλλά όπως και το 2016, δηλαδή αθροιστικά όλοι μαζί κι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε και φέτος.

Η κα. Κολυνδρίνη    ενημέρωσε ότι στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας απασχολούνται δύο υπάλληλοι με παράλληλα καθήκοντα άλλων υπηρεσιών.

Ο επιπυραγός, υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου Ευ. Λιακόπουλος,   έκανε επισημάνσεις και συστάσεις προς Δήμους και ιδιώτες, για καλή συνεργασία, ώστε να υπάρχει μια ομαλή αντιπυρική περίοδος.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε ετοιμότητα, στο βαθμό που μπορεί να υπάρξει, καθώς αυτή η περίοδος είναι αλλαγών, όπως η ίδρυση της Π.Υ. αεροδρομίου Σκιάθου με προσωπικό των υπηρεσιών και της Μαγνησίας. Ο υποδιοικητής επισήμανε ότι από οχήματα και προσωπικό οι υπηρεσίες της Μαγνησίας βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και ο μηχανισμός κινήθηκε ήδη με κάποια αγροτοδασικά συμβάντα κυρίως από καύσεις κλαδιών σε ελαιοπερίβολα.

Ο κ. Λιακόπουλος ζήτησε συνεργασία για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, των υδροστομίων, βανών και υδατοδεξαμενών, διότι είναι πολύ σημαντικό για τους πυροσβέστες στα σημεία που ξεσπούν να υπάρχει νερό.

Ο υποδιοικητής της Π.Υ. Βόλου ζήτησε από τους πολίτες να σταματήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα τις ανεξέλεγκτες καύσεις στα ελαιοπερίβολα, διότι δημιουργούνται προβλήματα.

Τέλος, ο κ. Λιακόπουλος ζήτησε από τους εκπροσώπους των Δήμων να συνδράμουν για καθαρισμούς οικοπέδων, άλλων χώρων, περιαστικών δασών και ζώνες μεταξύ οικιστικών περιοχών και δασών, για να περιοριστούν οι πυρκαγιές.

 

Η αντιπεριφέρεια

Υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων   Δωροθέας Κολυνδρίνη και παρουσία  του εντεταλμένου συμβούλου Πολιτικής Προστασίας και Σποράδων Γρ. Ιγγλέση, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Αγροτικής Οικονομίας Βασ.Χατζόπουλου, του περιφερειακού συμβούλου Αργ. Κοπάνα, εκπροσώπων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, των Δήμων, της 111 Πτέρυγας Μάχης, του Λιμενικού, της Διεύθυνσης Δασών, των Δασαρχείων Βόλου και Αλμυρού, του υπευθύνου της Πολιτικής Προστασίας Δημ. Τσιόφα, των υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, της ΔΕΔΗΕ, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Βόλου, συνεδρίασε την Τρίτη 02-05-2017, το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας () της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.

Σκοπός της ς ήταν η ενημέρωση και ο σχεδιασμός του επιχειρησιακού πλάνου ετοιμότητας των φορέων σε περίπτωση πυρκαγιών, μιας και σήμερα ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, ο συντονισμός, η καταγραφή προβλημάτων και η επισήμανση των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.

Αρχικά η Μαγνησίας και Σποράδων  τόνισε ότι η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και η παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι ουσιαστική, για τον προγραμματισμό και το συντονισμό δράσεων. Αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα του Νομού Μαγνησίας με τα τρία , τον ορεινό όγκο και τον κάμπο, «θέματα που απαιτούν συντονισμό, ετοιμότητα και πειθαρχία από όλους μας. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, αξιοποιούμε το προσωπικό μας και όλον τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουμε. Πρέπει όλοι μας να συντονιζόμαστε σωστά, να τηρούμε την ιεραρχία, να ενεργούμε πειθαρχημένα γιατί οι επιπόλαιες κινήσεις μπορούν ενδεχομένως να επιδεινώσουν καταστάσεις. Το βασικό προ όλων είναι η πρόληψη η οποία αφορά κυρίως στην ενημέρωση. Εμείς από την πλευρά μας ως Περιφέρεια Θεσσαλίας ενημερώνουμε με δελτία τύπου πότε απαγορεύεται και πότε επιτρέπεται η καύση και υπό ποιες προϋποθέσεις, ενώ δημοσιεύουμε και καιρικούς χάρτες με τις ημέρες και τις ώρες υψηλού κινδύνου και τα καιρικά φαινόμενα, με τις συνεπαγόμενες απαγορεύσεις. Θεωρώ πολύ σημαντικό πως τη δεδομένη χρονική συγκυρία θα πρέπει όλοι μαζί να ενεργούμε για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το Νομό μας».

Η αναφέρθηκε και στα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας, με την υποστελέχωσή της και με δύο υπαλλήλους οι οποίοι ασκούν παράλληλα καθήκοντα σε άλλες υπηρεσίες και τέλος έκανε γνωστό ότι σε συνάντησή της με τον Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, ζήτησε η δαπάνη των εθελοντικών ομάδων και οργανώσεων σε καύσιμα να είναι επιλέξιμη για την Περιφέρεια, ώστε να μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βοηθά οικονομικά τους εθελοντές σε περιπτώσεις εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων που η βοήθεια τους κρίνεται πολύ σημαντική.

Τέλος η κα. Κολυνδρίνη ευχαρίστησε τα Σώματα Ασφαλείας για την άψογη συνεργασία τους με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, όπως και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, τους εθελοντές, τη ΔΕΔΗΕ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων τον περασμένο χειμώνα.

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας   τόνισε ότι όλοι οι φορείς ήδη έχουν λάβει προληπτικά μέτρα, «και με το σωστό συντονισμό, τη θέληση και τη διάθεση μπορούμε να τα καταφέρουμε και να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα».

Οι εκπρόσωποι του Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκαν στα ειδικά μνημόνια για το «Σχέδιο Ξενοκράτης», οι εκπρόσωποι των Δήμων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη μηχανημάτων και προσωπικού, ενώ οι εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, των Δασαρχείων και των εθελοντικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στα καθήκοντά τους και στο τι θα πρέπει να κάνουνε σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση