Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σε επιφυλακή λόγω χιονιά Πολιτική Προστασία και αρμόδιες υπηρεσίες της Μαγνησίας
Σε επιφυλακή λόγω χιονιά Πολιτική Προστασία και  αρμόδιες υπηρεσίες της Μαγνησίας

Σε επιφυλακή λόγω χιονιά Πολιτική Προστασία και αρμόδιες υπηρεσίες της Μαγνησίας

  Σε επιφυλακή είναι  η Πολιτική Προστασία και οι αρμόδιες υπηρεσίες  της ς και Β. Σποράδων  για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Μήδεια» που αναμένεται να πλήξει το Νομό  από το μεσημέρι της Κυριακής, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες χιονοπτώσεις, ακόμη και στα πεδινά και τις πολικές θερμοκρασίες μέχρι -12 βαθμούς Κελσίου.

Στη σημερινή έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, τονίστηκε η ανάγκη προμηθειών για πέντε ημέρες και ο περιορισμός μετακινήσεων, για να μην υπάρχουν φαινόμενα εγκλωβισμού ανθρώπων και η ανάγκη να μην παρκάρουν αυτοκίνητα σε κεντρικούς δρόμους στα ορεινά, ώστε να μπορεί να γίνει απρόσκοπτα ο αποχιονισμός.

Η αντιπεριφερειάρχης ς Δωροθέα Κολυνδρίνη τόνισε ότι βρισκόμαστε εν αναμονή έντονων καιρικών φαινομένων, από το μεσημέρι της Κυριακής στη , με χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες χιονοπτώσεις, μέχρι και την πόλη του Βόλου από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη.

Για τον αποχιονισμό του εθνικού και επαρχιακού δικτύου η αρμοδιότητα ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα, ενώ για τις πόλεις και τους δημοτικούς δρόμους αρμόδιοι είναι οι Δήμοι.

Ήδη, τόνισε, εστάλη έγγραφο προς την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, να υπάρξει συνεννόηση με την Τροχαία και αν παραστεί ανάγκη να απαγορευτεί η κίνηση λεωφορείων και βαρέων οχημάτων για να μην κλείσει η εθνική οδός.

Για τις κτηνοτροφικές μονάδες η Π.Ε. δεν έχει αρμοδιότητα, καθώς οι αγροτικοί δρόμοι είναι αρμοδιότητα των Δήμων, ενώ εστάλη έγγραφο σε Κτηνοτροφικούς Συλλόγους για επάρκεια ζωοτροφών και αποφυγή μετακινήσεων, όπως σε αγρότες και μελισσοκόμους, επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης.

Η ίδια τόνισε ότι περιμετρικά του νομού υπάρχουν οκτώ αποθήκες με αλάτι για τα επαρχιακά και δημοτικά δίκτυα των Δήμων και ζήτησε να γίνει προμήθεια για να μην υπάρξουν ελλείψεις.

Επίσης, ζήτησε από τους δημάρχους να προμηθευτούν αλάτι γιατί υπάρχει κίνδυνος να μη βρουν, γιατί έδωσαν θερμοκρασίες ως και -12 β. για 4 μέρες και να συνδράμουν στη ΔΕΗ για πρόσβαση σε υποσταθμούς σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης.

Η αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι στόχος πρέπει να είναι να μην υπάρξει εγκλωβισμός ανθρώπου και κάλεσε τον κόσμο να έχουν προμήθειες για 5 μέρες και να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις.

Ο συντονιστής της Πυροσβεστικής Περιφέρειας ς Νίκος Μιχαλάκης ανέφερε ότι η εμπειρία δείχνει ότι με μεγάλες χιονοπτώσεις πρέπει να γίνουν διαδώσεις, που χρειάζονται συντονισμό της Π.Υ., Αστυνομίας και ΕΚΑΒ, ίσως και με μηχανήματα.

Ο ίδιος ζήτησε άμεση εγρήγορση όλων αν χρειαστεί παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμού, γρήγορη ενημέρωση και συνεννόηση για καλύτερα αποτελέσματα, καθώς και ενημέρωση του κόσμου.

Επί ποδός οι υπηρεσίες

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας, πύραρχος Γιώργος Βλόντζος τόνισε ότι θα υπάρχουν τρία περιπολικά στην ΠΑΘΕ (Αγ. Θεοδώρους, Σούρπη, Αερινό) και στο άλλο οδικό δίκτυο δύο οχήματα, υπάρχουν αλυσίδες στα 4Χ4 οχήματα και η υπηρεσία μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που θα προκύψουν.

Ο διοικητής της Π.Υ. Β. ΒΙ.ΠΕ., αντιπύραρχος Κώστας Τσίκας, τόνισε ότι στην υπηρεσία υπάρχει ετοιμότητα και ανάλογα με τις ανάγκες θα γίνουν κινήσεις.

Ο  διευθυντής Θανάσης Καλαμπόκας είπε ότι οι αστυνομία είναι πάντα σε ετοιμότητα, υπάρχουν καινούργια αυτοκίνητα θα μπουν αλυσίδες, για να πάμε όπου μπορούμε. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, ενώ στο 100 υπάρχει σύνδεσμος για επικοινωνία.

Η  πλωτάρχης Αθηνά Κυρίτση ανέφερε ότι το  προσωπικό του Λιμεναρχείου  , πλωτά και χερσαία μέσα είναι σε ετοιμότητα, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα από θαλάσσης ή στο παραλιακό μέτωπο. Το πλοίο για τα νησιά είναι ο Πρωτέας που κάνει καθημερινά δρομολόγια, ενώ αναμένεται ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες. Στα 9 μποφόρ το δρομολόγιο θα σταματήσει.
Λόγω απαγορεύσεων της πανδημίας, δεν υπάρχει κίνηση σκαφών και δεν θα υπάρχει ανάγκη συνδρομής για βοήθεια. Όλο τα 24ωρο οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Λιμεναρχείο Βόλου, ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος της 111 Πτέρυγας Μάχης 111 ΠΜ Ευστ. Παναγιώτου, τόνισε ότι εκτός από την αρμοδιότητα να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο, το προσωπικό της ομάδας μπορεί να προσφέρει συνδρομή αν απαιτηθεί.

Σε ετοιμότητα οι Δήμοι

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι Δήμοι της Μαγνησίας, όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση από δημάρχους και αντιδημάρχους, ενώ δεν υπήρχε εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, είπε ότι στο νησί υπάρχει εμπειρία από το 2017 που έπεσε 3 μέτρα χιόνι στα ορεινά και αν δεν ξεπεραστούν αυτά τα δεδομένα, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Επίσης ανέφερε ότι είναι σημαντική η ύπαρξη ρεύματος και επικοινωνιών.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου Άγγελος Ξηντάρης, τόνισε ότι σε ετοιμότητα βρίσκονται μηχανήματα Δήμου και ιδιωτών, ενώ αν γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης θα γίνει παροχή συνδρομή τη ΔΕΗ για αποκατάσταση. Επίσης ζήτησε, επειδή στο νησί οι συνθήκες είναι διαφορετικές λόγω μικροκλίματος και δίνονται από κοινού με την Πολιτική Προστασίας εντολές στα μηχανήματα για καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο Θοδωρής Τζούμας ανέφερε ότι ο Δήμος ενισχύθηκε με ένα μηχάνημα που μπορεί να συνδράμει σε χιονοπτώσεις, υπάρχει συνεργασία με τον εργολάβο της Περιφέρειας και με άλλο ιδιώτη, σε περίπτωση που απαιτηθεί.

Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης  είπε ότι υπάρχει ετοιμότητα σε αλάτι, μηχανήματα και οργάνωση και τόνισε ότι τα μεγάλα αυτοκίνητα που πρέπει να περάσουν δημιουργούν πρόβλημα.

Επίσης ζήτησε από τους πολίτες να μην κατεβάσουν αυτοκίνητα στον κεντρικό δρόμο, για να μπορεί να γίνει αποχιονισμός και από τους δημότες να μην καταναλώνουν όλο το νερό για να μην παγώσουν οι βρύσες και μείνει ο Δήμος από νερό, αλλά να τις ανοίγουν ελάχιστα.

Ο αντιδήμαρχος Ρ. Φεραίου Δημ. Παλληκάρης είπε ότι ενεργοποιήθηκε το μνημόνιο μηχανημάτων, ενημερώθηκαν οι πρόεδροι των χωριών, υπάρχει αλάτι, και ο Δήμος θα κάνει ενημέρωση και των κατοίκων.

Ο αντιδήμαρχος Ν. Πηλίου Δημ. Ραμματάς τόνισε ότι υπάρχουν ακροβολισμένα μηχανήματα σε όλο τον Δήμο, έγινε προμήθεια άλατος σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και ζήτησε να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι για πρόσβαση στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής ατόμων με προβλήματα υγείας, ανθρώπους που πάνε για εμβολιασμό, ενώ εντοπίστηκαν ευπαθείς ομάδες ατόμων, που ίσως χρειαστούν απεγκλωβισμό.

Ο αντιδήμαρχος Αλμυρού Λεων. Βούλγαρης είπε ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα μηχανήματα και προσωπικό, έγινε εφοδιασμός με αλάτι, όπως και σύσκεψη με Αστυνομία και Πυροσβεστική με τις οποίες υπάρχει επικοινωνία.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βασίλης Ηλιόπουλος είπε ότι έξω θα βρίσκονται τα δύο οχήματα 4Χ4, στο ένα θα υπάρχει δεξαμενή για ενδεχόμενη μεταφορά θαλασσινού νερού, ενώ το δεύτερο θα είναι διασωστικό με ομάδες εθελοντών σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει συνεννόηση με το Νοσοκομείο και να χρειαστεί θα γίνει μεταφορά νεφροπαθών η προσωπικού στο Νοσοκομείο, όπως και ευπαθών ομάδων, αν χρειαστεί, για εμβολιασμό.

 

H

Με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να εκδηλωθούν τις προσεχείς ημέρες σε διαφορές περιοχές, η Γενική Περιφερειακή συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν.

Παράλληλα υπενθυμίζονται χρήσιμες συμβουλές για ανάλογες καταστάσεις και ειδικότερα:

Οι οδηγοί:

  • Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να μετακινηθούν.

  • Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

  • Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).

  • Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

  • Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.

  • Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.    

  • Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.

  • Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.

  • Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

  • Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους  πάντα καθαρούς.

  • Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

  • Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.

  • Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

– Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά τους:

  • Να μην προσπαθήσουν να «γκαζώσουν» για να απεγκλωβιστούν, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.

  • Να μετακινήσουν δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουν το χιόνι από τους τροχούς.

  • Να ειδοποιήσουν αμέσως τις αστυνομικές Αρχές.

  • Να παραμείνουν στο αυτοκίνητό τους και να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά , ελέγχοντας ώστε η εξάτμιση να είναι καθαρή από χιόνια.

Οι πεζοί:

  • Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.

  • Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.

  • Να  προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.  

  • Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η Γενική Περιφερειακή θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Τέλος, από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα όλο το διάστημα εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση