Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΥΓΕΙΑ / Σε δεινή θέση η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτζχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου
Σε δεινή θέση η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτζχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου

Σε δεινή θέση η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτζχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου

Σε δεινή θέση βρίσκεται η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτζχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου, η οποία χρήζει άμεσης χρηματοδότησης λόγω αδυναμίας κάλυψης βασικών λειτουργικών δαπανών και μισθοδοσίας και λήξης της ασφαλιστικής της ενημερότητας.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ Απ. Κορδελάς, καταγγέλλοντας την πλήρη αδιαφορία βουλευτών δημάρχου κ.ά., πλην του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ,. Ιγνατίου που καθημερινά σιτίζει τους τροφίμους.

Όπως εξήγησε ο κ. Κορδελάς λειτουργούν τρείς δομές: το Κέντρο Ημέρας, το Οικοτροφείο και η Κινητή Μονάδα, ενώ ανέφερε πως η κατάσταση είναι χαώδης αφού παρατηρείται αδυναμία πληρωμής των εργαζομένων και η καταβολή εισφορών προς το ΙΚΑ.

Μάλιστα τόνισε ότι οι εργαζόμενοι είναι από τον Ιανουάριο και ότι τα έξοδα μέχρι τέλος Απριλίου ανέρχονται στις 175.000 ευρώ, ενώ πρόσθεσε πως το Φεβρουάριο ελήφθη χρηματοδότηση από το Υπουργείο ύψους; 99.000 ευρώ , με το οποίο καλύφθηκαν τα έξοδα του 2014.

Το ίδρυμα ανέμενε μια ακόμη χρηματοδότηση 39.000 ευρώ από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο αργότερα την ανακάλεσε , με αποτέλεσμα να χαθεί η ασφαλιστική ενημερότητα. Το οξύμωρο είναι ότι στην συνέχει το υπουργείο έστειλε νέο έγγραφο ότι θα δοθεί η χρηματοδότηση, αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει ασφαλιστική ενημερότητα δεν μπορούν τνα ληφθούν τα .

« Το ΙΚΑ δεν δίνει ασφαλιστική ενημερότητα και για να την παρέχει ζητά υπερβολικό για προκαταβολή και ένα δεν βρεθεί λύση η χρηματοδότηση θα δοθεί απευθείας στο ΙΚΑ» διευκρίνισε ο κ. Κορδελάς , σημειώνοντας ότι ήδη οφείλονται σε ασφαλιστικές εισφορές 65.000 ευρώ.

Ο ίδιος κατήγγειλε τους τοπικούς φορείς για πλήρη αδιαφορία και τόνισε πως αν δεν δοθεί άμεσα λύση η δομή είτε θα αναστείλει τη λειτουργία της ή θα κηρυχθεί πτώχευση ή θα παραιτηθεί το ΔΣ και θα αναλάβει το Πρωτοδικείο την τύχη. «Είναι κρίμα να χαθεί η μοναδική μονάδα στην που διαθέτει Οικοτροφείο. Δεν μπορεί οι να μην νοιάζονται για τους φορείς Υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε . Είμαστε κατώτερα όντα; « δήλωσε αγανακτισμένος ο κ. Κορδελάς.

Επίσης κατήγγειλε την κυβέρνηση για ρατσισμό αφού ενδιαφέρεται μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Να σημειωθεί ότι η Μονάδα συντηρείται μόνο με κάποιες δωρεές που ανέρχονται σε 3.500 ευρώ/μήνα , ποσό που δεν μπορεί να καλύψει τους 25 εργαζόμενους και τους 30 εκ των οποίων οι 25 ζουν μόνιμα στο Οικοτροφείο.

Ο πρόεδρος του ΔΣ είπε ακόμη ότι απαιτείται το ποσό των 100.000 ευρώ για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και ότι ζητήθηκε από το Δήμο Βόλου να αφαιρεθεί το ποσό των 1.700 ευρώ από λογαριασμό της ΔΕΗ , ύψους 3.500 ευρώ αλλά δεν δόθηκε καμία απάντηση.

Τέλος τόνισε ότι λυπάται περισσότερο για τους εργαζόμενους που είναι και όχι για τα μέλη του ΔΣ που ασχολούνται εθελοντικά, ενώ πρόσθεσε πως η Μονάδα χρηματοδοτούνταν κάθε τρεις μήνες αλλά πλέον παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση, ότι η συνολική ετήσια χρηματοδότηση είναι 520.000 ευρώ, ενώ το ετήσιο κόστος λειτουργίας της Μονάδας ανέρχεται στις 720.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στη Μονάδα απασχολούνται νοσηλευτές, καθαρίστριες, ψυχολόγος, , δυο κοινωνικοί λειτουργοί , υπάρχουν και εξωτερικοί συνεργάτες (νευρολόγος και φυσικοθεραπευτής), ενώ ο μικρότερος ασθενής είναι 52 ετών και ο ο μεγαλύτερος 96.

Το μέλος του Δ.Σ. Ευαγγελία Κουντουρά επισήμανε πως πρέπει να στηριχτεί η δομή δεδομένου ότι οι ψυχικές ασθένειες έχουν έξαρση και πρόσθεσε ότι στην τιμωρείται ο εθελοντισμός.

Τέλος, το κτήριο της Μονάδας στεγάζεται σε κτήριο του Ορφανοτροφείου με μηνιαίο ενοίκιο 2.500 ευρώ, ενώ δεν δέχθηκε το Υπουργείο να τη χρηματοδοτήσει προκειμένου να ανεγείρει δικό της κτήριο σε πέντε στρεμμάτων στο Διμήνι που είναι του αντιδημάρχου Δημ. .

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #φωτιά σε ξερά χόρτα στα Καλά Νερά #ΚαλάΝερά #φωτιά - https://t.co/NXwyLcCRuI -

  • #πολιτική και Ποδήλατο: Η ανάγκη για συνεχή κίνηση #πολιτική - https://t.co/HneMBnthy2 -

  • Εκδήλωση στο ΚΠΕ Μακρινίτσας για τον ήρωα του 1821 Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου #ΚΠΕΜακρινίτσας - https://t.co/u6GH17WZFv -

"Αλιεύοντας" την είδηση