Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Σε διαθεσιμότητα 350 εργαζόμενοι της Sovel λόγω capital controls
Σε διαθεσιμότητα 350 εργαζόμενοι της Sovel λόγω capital controls

Σε διαθεσιμότητα 350 εργαζόμενοι της Sovel λόγω capital controls

Οι παρενέργειες των capital controls στη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων αποτυπώνονται στην απόφαση της διοίκησης της «Sovel Ελληνική Εταιρεία Επεξεργασίας Χάλυβος Α.Ε.» -θυγατρικής του ομίλου Viohalco- να θέσει σε διαθεσιμότητα το προσωπικό των 350 εργαζομένων της μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2015.

Μετά από αυτή την ημερομηνία οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν κανονικά στην εργασία τους τονίζει στην «Κ» πηγή της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση αναγκάστηκε να λάβει αυτή την απόφαση, καθώς η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στη χώρα μας από τις 28 Ιουνίου 2015 είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί καθυστέρηση εισαγωγών πρώτης ύλης (scrap) από τις ΗΠΑ, με συνέπεια να μην έχουν οι εργαζόμενοι πρώτη ύλη για να δουλέψουν στην εργοστασιακή μονάδα στον Αλμυρό Μαγνησίας. Ταυτόχρονα, η καθίζηση των παραγγελιών χάλυβα εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που ανέστειλε όλα τα οδικά έργα έχει προκαλέσει μηδενική ζήτηση στην εγχώρια αγορά.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της Σιδενόρ από τη μητρική Viohalco, με σκοπό να διατεθούν 25 εκατ. ευρώ στα δύο εργοστάσια του ομίλου Viohalco μέσω αυξήσεων κεφαλαίου που θα γίνουν στις χαλυβουργικές εταιρείες («Σιδενόρ Βιομηχανική Χάλυβα Α.Ε.» με έδρα τη Θεσσαλονίκη και «Sovel Ελληνική Εταιρεία Επεξεργασίας Χάλυβος Α.Ε.») με έδρα τον Αλμυρό Μαγνησίας. Πρόσφατα στη Sovel ολοκληρώθηκε επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ, η οποία επιτρέπει την ποιοτική επεξεργασία του χάλυβα, μειώνοντας τον χρόνο της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και το ενεργειακό κόστος.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, για το 2015, ο σαφής εξαγωγικός προσανατολισμός της Σιδενόρ ευνοείται από την εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου και την αξιοποίηση των παραγωγικών επενδύσεων των τελευταίων ετών.

Γενικότερα στον κλάδο χαλυβουργίας τα όρια αντοχής έχουν ξεπερασθεί την τελευταία τριετία, καθώς οι άλλες επιχειρήσεις αδυνατούν να κρατήσουν ανοικτά τα εργοστάσια.

Η οικονομική κρίση, το υψηλό ενεργειακό κόστος και η έλλειψη έργων υποδομών και ανάπτυξης, οδηγούν στην κατάρρευση της ζήτησης των προϊόντων χάλυβα κατά 60%. Παράλληλα, το βαρύ κόστος ενέργειας δεν επιτρέπει στις βιομηχανίες να είναι ανταγωνιστικές στο εξωτερικό και οι εξαγωγές που πραγματοποιούν είναι ζημιογόνες. Επιπλέον, οι εξαγωγές κινούνται 10 φορές κάτω σήμερα συγκριτικά με το 2008, ενώ τα ελληνικά μερίδια αγοράς έχουν αποσπάσει χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ημερίδα του ΣΗΠΕ στο ΤΕΕ Μαγνησίας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ - https://t.co/Z48dukN4bK -

  • Προγράμματα εκπαίδευσης στο (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - https://t.co/8Cb0nbHCIm -

  • Κων. Μαραβέγιας: Έμπρακτη κοινωνική ευαισθησία της Ν.Δ. απέναντι σε εκπαιδευτικούς ειδικών κατηγοριών… - https://t.co/5jHYPEZhtT -

"Αλιεύοντας" την είδηση