Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Σε ασφυκτικό κλοιό πίεσης η Αθήνα
Σε ασφυκτικό κλοιό πίεσης η Αθήνα

Σε ασφυκτικό κλοιό πίεσης η Αθήνα

Αυστηρά μηνύματα από όλες τις κατευθύνσεις με χαρακτήρα τελεσιγράφων για επίτευξη συμφωνίας,δέχτηκε η τη Παρασκευή,μια ημέρα μετά το ατελέσφορο του Λουξεμβούργου και δύο εικοσιτετράωρα πριν τις έκτακτες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών και των ηγετών της Ευρωζώνης,οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη Δευτέρα στις .

Σε δημοσίευμα του,μάλιστα,το πρακτορείο Reuters,επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους,υποστηρίζει ότι εάν η ελληνική πλευρά δε καταθέσει νέες προτάσεις στο επερχόμενο ,οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.

Οπως τονίζεται,η κατάθεση νέων προτάσεων αποτελεί αυστηρή προϋπόθεση για την εξέταση μιας συμβιβαστικής λύσης,με τα «φλέγοντα θέματα» του συνταξιοδοτικού και του ΦΠΑ να βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Την ίδια ,οι πιέσεις προς την έχουν κλιμακωθεί.Σαφείς αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα άφησε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε ουσιαστικά τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι η Αθήνα καλείται πλέον να επιλέξει ανάμεσα σε μια συμφωνία ή σε μια κατεύθυνση προς την χρεοκοπία.

«Αυτή τη στιγμή μας λείπει ο διάλογος, είναι βασικό να τον αποκαταστήσουμε με ενήλικες στο δωμάτιο» είπε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ,θέλοντας να τονίσει ότι η συζήτηση με την ελληνική πλευρά δεν γίνεται με ώριμο τρόπο.Η ίδια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έδειξε ιδιαίτερη ενόχληση με τον χαρακτηρισμό των πολιτικών του ΔΝΤ ως εγκληματικών από τον Ελληνα πρωθυπουργό στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του Eurogroup,Γ. Ντάισελμπλουμ,θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στους Ελληνες,λέγοντας ότι είναι αδύνατον να φτάσουμε σε μία συμφωνία «χωρίς δύσκολα μέτρα και χωρίς την ανασυγκρότηση της δημόσιας ς,αλλά χρειάζεται και πολιτικούς που είναι προετοιμασμένοι να πουν την αλήθεια στον κόσμο».

Πάντως,από την πλευρά του,το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη στον δρόμο προς τη συμφωνία τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα,εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «θα υπάρξει λύση»,επιχειρώντας να αμβλύνει τους φόβους για στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού,«θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ αλλά και της δημοκρατίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην μέσα στο ευρώ».

«H σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στο δρόμο για συμφωνία” τονίζεται στην ανακοίνωση. «Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης κι εργαζόμαστε τώρα για την της Συνόδου αυτής.Όσοι επενδύουν στη κρίση και σε σενάρια τρόμου,θα διαψευστούν».

 

πηγή:kathimerini.gr

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση