Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σχολεία στις φυλακές ανηλίκων θα λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Σχολεία στις φυλακές ανηλίκων θα λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχολεία στις φυλακές ανηλίκων θα λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Το τρίπτυχο -εκπαίδευση -επανένταξη ανήλικων παραβατών θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον παιδαγωγικό σωφρονισμό ανηλίκων και την ένταξή τους στην κοινωνία, αντί των φυλακών.

Αυτό ανακοινώθηκε σε μεσημεριανή τύπου στα γραφεια της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομενου ότι την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε άρθρο στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με το οποίο σε κάθε φυλακή ιδρύονται όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης εκτός τριτοβάθμιας, με βάση τις ανάγκες των κρατούμενων.

Ήδη στο Ίδρυμα Ανηλίκων , στις Φυλακές Κασσαβέτειας και στις Φυλακές Νέων , λειτουργούν Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια, που-όπως τονίστηκε- πρέπει να βελτιωθούν.

Σήμερα τα μέλη του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, με αροσωπεία της Νεολαίας έκαναν διήμερη περιοδεία στη Μαγνησία και έχυν προγραμματίσει για τις 5.00 το απόγευμα εκδήλωση στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου.

Ο Πάνος Λάμπρος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι γίνεται επικοινωνία με τους χώρους κράτησης ανηλίκων και νεολαίας ανά την Ελλάδα και πρόσθεσε: «Ανάμεσα στους αόρατους της φυλακής υπάρχει και μια κατηγορία ακόμη πιο «ασήμαντη», άγνωστη, τα νέα παιδιά που σε μεγάλο βαθμό έχουν σχέση με αυτό που λέμε παραβατικότητα της φτώχειας. Συνήθως πρόκειται για περιπτώσεις με απόλυτη εγκατάλειψη από την οικογένεια και τις κρατικές δομές, παιδιά που ζουν στο δρόμο και με μαθηματική οδηγούνται στους χώρους κράτησης. Το ζητούμενο είναι πως αυτός ο αόρατος κόσμος θα βγει στην επιφάνεια ως κρίσιμο μέγεθος ποιοτικό και αν η Πολιτεία θα αλλάξει αυτά τα δεδομένα και από χώρους εγκλεισμού, γρήγορα οι χώροι αυτοί να μετατραπούν σε παιδαγωγικά κέντρα για δημιουργική επανένταξη μέσω των δεξιοτήτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου τα 2/3 των ανήλικων κρατουμένων καταλήγουν στην πορεία στις φυλακές ενηλίκων. «Αυτό δείχνει την αποτυχία του συστήματος και γι αυτό επιμένουμε ως τομέας δικαιωμάτων μαζί με νεολαία να πάμε στην κατεύθυνση των παιδαγωγικών κέντρων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρέπει να φύγουμε από τη λογική της φυλακής και να πάμε στη λογική της εκπαίδευσης που να συμπεριλαμβάνει και αθλητισμό και πολιτισμό, μία κατηγορία θεμάτων που θα βοηθήσει νέο παιδί να οδηγηθεί στην κοινωνία με καλύτερες προϋποθέσεις για να μην υπάρχει ανακυκλούμενη βία.

Το μέλος της μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη πως χώροι όπως το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων πρέπει να ανοίξουν στην κοινωνία, στους και στις αλληλέγγυες οργανώσεις, ώστε ο «αόρατος» πληθυσμός να συναντηθεί με την κοινωνία και στη συνέχεια δομές να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν.
Ο Πάνος Λάμπρου έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση 19χρονου κρατούμενου στις Φυλακές Βόλου που αποφυλακίζεται εντός των ημερών και το Δικαστήριο έχει αποφασίσει να απελαθεί στη Ρουμανία.

Όπως εξήγησε, το παιδί μεγάλωσε στην Ελλάδα με τους του, που στη συνέχεια το εγκατέλειψαν, γνωρίζει μόνο την Ελλάδα και θα ήταν καταστροφικό να επιστρέψει στη Ρουμανία.

Επίσης ανέφερε παράδειγμα 28χρονου στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού που δεν ήθελε να αποφυλακιστεί διότι γνωρίζει μόνο τη ζωή της φυλακής και δεν μπορεί να ζήσει στον έξω κόσμο, καθώς από 11 χρονών πέρασε από το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, αποφυλακίστηκε στα 18, χωρίς οικογενειακό περιβάλλον έκανε παραβατικές πράξεις για να καταλήξει σε φυλακές Νέων και πλέον στον Κορυδαλλό.

« Αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν όλους και εδώ απαιτείται σοβαρή δουλειά. Εκτιμούμε ότι τα τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ έγινε σπουδαία δουλειά στην καθημερινότητα φυλακών, κάτι που δεν είναι γνωστό, ιδίως με εκπαιδευτικά προγράμματα. Όμως τα προβλήματα παραμένουν και είναι μεγάλα. Δίνουμε μία μάχη και θα συνεχιστεί ώστε αυτοί οι χώροι να εγγυώνται δικαιώματα ανθρώπων και αυτά εξασφαλίζουν την ασφάλεια όλων των πολιτών», τόνισε ο Πάνος Λάμπρου.

Τέλος είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το μοντέλο λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων, που πρέπει από το μοντέλο του εγκλεισμού να μπουν ση διαδικασία των ολοήμερων σχολείων (παιδαγωγικά κέντρα).

Σχολεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα

Ο διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκείου των φυλακών νέων Αυλώνα Πέτρος Δαμιανός τόνισε ότι την περασμένη βδομάδα στο ν/σ για ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής πέρασε άρθρο ότι σε κάθε φυλακή ιδρύονται όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης εκτός τριτοβάθμιας. Όπως είπε, σε όλα τα καταστήματα Ελλάδας, θα ιδρυθούν Δημοτικό, Γυμνάσιο, , ΙΕΚ ή Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και οτιδήποτε χρειάζεται μια φυλακή με βάση τις ανάγκες των κρατουμένων και την πρόταση του εκπαιδευτικού συντονιστή των φυλακών.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή διαφοροποίηση ως προς το καλύτερο και πρόσθεσε ότι στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, στις Φυλακές Κασσαβέτειας και στις Φυλακές Βόλου λειτουργούν Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια, που με το νέο νόμο θα λειτουργήσουν με καλύτερους όρους και σωστές εκπαιδευτικές διαδρομές.

Όπως εξήγησε στόχος είναι οι νέες δομές να λειτουργήσουν από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, ενώ αναμένονται οι υπουργικές αποφάσεις και άλλες διαδικασίες. Τα σχολεία θα στελεχωθούν από εκπαιδευτικούς, μόνιμους ή αναπληρωτές και αν υπάρχουν κενά τονίστηκε ότι θα γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών.

Για την τύχη της Στέγης Φιλοξενίας Ανηλίκων Ν. Ιωνίας που έκλεισε από το 2011, ο Πάνος Λάμπρου δήλωσε ότι την είχε επισκεφθεί και ήταν εξαιρετικός χώρος, που δυστυχώς έκλεισε λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά σημείωσε πως σκέψη του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι οι δομές αυτές να περάσουν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ώστε να αξιοποιηθούν για τη φιλοξενία παιδιών κάτω των 18 ετών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση