Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σχέδιο για το μεταναστευτικό βάσει ελληνικής πρότασης
Σχέδιο για το μεταναστευτικό βάσει ελληνικής πρότασης

Σχέδιο για το μεταναστευτικό βάσει ελληνικής πρότασης

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μια ιδιαίτερα τολμηρή και φιλόδοξη πρόταση για το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης παρουσίασε χθες ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφού είχε λάβει την ομόφωνη θετική ψήφο από το Κολέγιο των Επιτρόπων νωρίτερα το πρωί.

Το σχέδιο είναι θετικό κυρίως για τις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα για όσες καλούνται άμεσα να αντιμετωπίσουν μεταναστευτικές ροές, όπως η Ελλάδα, η και η Μάλτα, καθώς για πρώτη φορά προτείνεται η ανακατανομή στο εσωτερικό της Ε.Ε. μεταναστών αιτουμένων άσυλο, ώστε να μειωθεί η πίεση που ασκείται στα άνω .

Για την Ελλάδα, η πρόταση είναι θετική καθώς ένα από τα βασικά αιτήματα της χώρας, δηλαδή η αύξηση της χρηματικής βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ικανοποιήθηκε, καθώς εγκρίθηκε ο τριπλασιασμός της χρηματοδότησης της Frontex (27 εκατ. για το υπόλοιπο του έτους για τις επιχειρήσεις «Τρίτων» και «Ποσειδών»). Συγχρόνως, για πρώτη φορά ο αντιπρόεδρος της , Φραντς Τίμερμανς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο ΙΙ καθώς, όπως είπε, δημιουργήθηκε κάτω από άλλες συνθήκες. Οπως ανέφερε, το 72% των αιτήσεων ασύλου στην Ε.Ε. γίνονται μόνο σε 5 (Γερμανία, Γαλλία, , Ην. Βασίλειο και Σουηδία) «και αυτό πρέπει να αλλάξει».

Μαζί με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φ. Τίμερμανς, και την ύπατη εκπρόσωπο, Φ. Μογκερίνι, ο κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε για πρώτη φορά έννοιες όπως μετεγκατάσταση και αναδιανομή των βαρών της μετανάστευσης. Για να μπορούν να έρχονται άνθρωποι από τρίτες χώρες με τη διαδικασία του ασύλου, η Επιτροπή προτείνει ένα σύστημα μετεγκατάστασης, το βάρος του οποίου θα αναλαμβάνει κάθε χώρα της Ε.Ε. και θα καθορίζεται από τέσσερα κριτήρια: τον πληθυσμό της, το ΑΕΠ της, τον αριθμό των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, την της.

Στόχος είναι ώς το 2020 να έχουν δοθεί 20.000 θέσεις κατανεμημένες σε όλα τα κράτη-μέλη για άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, κάτι που θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ το 2015 και το . Για την Ελλάδα αναλογούν 323 άνθρωποι, ένα από τα μικρότερα νούμερα σε σχέση με τις 3.086 της Γερμανίας ή 1.989 της Ιταλίας.

Επίσης, για πρώτη φορά προτείνεται ένας μηχανισμός προσωρινής κατανομής στο εσωτερικό της Ε.Ε., σε περίπτωση που υπάρχει αιφνίδια εισροή μεταναστών. Αυτή η πρόταση σκοπό έχει τη ενός μόνιμου, κοινού συστήματος της Ε.Ε. που θα υποβληθεί ώς το τέλος του έτους, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί τι θεωρείται «αιφνίδια εισροή μεταναστών».

Αλλο σκέλος τής εν λόγω ατζέντας που ανέφερε χθες ο κ. Αβραμόπουλος είναι η στήριξη της Τουρκίας, της Ιορδανίας, της Τυνησίας και του Νίγηρα που φέρουν το κύριο βάρος ως χώρες διέλευσης, με αποτέλεσμα την ανάγκη ανάληψης συγκεκριμένων δράσεων, όπως η κέντρων υποδοχής στις χώρες αυτές.

Το βασικό πρόβλημα της πρότασης είναι κατά πόσο θα λάβει το «πράσινο » από τα κράτη-μέλη, καθώς χρειάζεται ομοφωνία.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασφαλτόστρωση του δρόμου προς Ι.Μ. Αγίου Σπυρίδωνος στο Προμύρι #έργοασφαλτόστρωσης - https://t.co/cQ8T1sB6CI -

  • #απινιδωτής στην Νέα Αγχίαλο #απινιδωτής - https://t.co/16V327k39o -

  • Έναρξη μαθημάτων στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ #ΕΠΑΣΟΑΕΔΒόλου - https://t.co/VectAUf2QH -

"Αλιεύοντας" την είδηση