Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Σχέδιο δράσης για πλήρη προσβασιμότητα των παιδιών με αναπηρίες στο σχολείο
Σχέδιο δράσης για πλήρη προσβασιμότητα των παιδιών με αναπηρίες στο σχολείο

Σχέδιο δράσης για πλήρη προσβασιμότητα των παιδιών με αναπηρίες στο σχολείο

Τονίστηκε σε ημερίδα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Μαγνησίας

Στην αναζήτηση των κατάλληλων εργαλείων για την απαλοιφή των διακρίσεων που αφορούν την αναπηρία και τη διαφορετικότητα στην εκπαίδευση, εστίασε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Αποδέκτες, οι εκπαιδευτικοί, ο σημαίνων ρόλος των οποίων τονίστηκε ιδιαίτερα από όλους τους ομιλητές της ημερίδας που διεξήχθη στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε εισηγήσεις από πλήθος φορέων, με τις προτάσεις να περιστρέφονται γύρω από την αναγκαιότητα «εκπαίδευσης» των εκπαιδευτικών, γύρω από θέματα διαφορετικότητας.

Όπως αναφέρθηκε από τους διευθυντές, η πραγματικότητα αποδεικνύει καθημερινά πως η πλήρης ένταξη των ατόμων με αναπηρία και η ισότητα των ευκαιριών σε όλους τους τομείς, απέχει πολύ από την πραγμάτωσή της.

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργος Πολύζος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτό που είναι αναγκαίο σε τοπικό επίπεδο, είναι ένα σχέδιο δράσης που θα προωθήσει την κατανόηση των θεμάτων που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, θα ευαισθητοποιήσει την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας με σκοπό να διασφαλίσει την ισότιμη ένταξή τους σε αυτή.

Το σχολείο, σημείωσε ο κ. Πολύζος, μπορεί να αποτελέσει έναν χώρο καθοριστικής παρέμβασης, μπορεί να καλλιεργήσει νέες στάσεις και να ενθαρρύνει πρακτικές για την πλήρη και ισότιμη προσβασιμότητα των παιδιών με αναπηρία, μακριά από προκαταλήψεις.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο ήταν και η τοποθέτηση του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Σωκράτη Σαβελίδη. «Οι δυνάμεις της εκπαίδευσης και των σωματείων αναπηρίας, από κοινού οφείλουν να αναλάβουν κοινωνικές δράσεις, ώστε να ενημερωθούν για την αναπηρία γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί και, μέσω αυτών, όλος ο κοινωνικός ιστός», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι δράσεις αυτές θα πρέπει να στοχεύουν στην προώθηση της κάλυψης των αναγκών αναπήρων μαθητών από την πολιτών.

«Άρα είναι πρωτίστης σημασίας να λειτουργούν ανεμπόδιστα ειδικά σχολεία και να παρέχονται από την πολιτεία οι υποδομές σε κτιριακό και άλλου είδους εξοπλισμό, αλλά και η στελέχωσή τους με εκπαιδευτικό προσωπικό».

Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΚΕΣΥ, αλλά και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Βόλου για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές ταραχές και του ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Βόλου, που κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες και προτάσεις.

Αντίστοιχες προτάσεις κατατέθηκαν από τους Συλλόγους Γονέων παιδιών ΑμεΑ, το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος», τον Σύλλογο Γονέων Βόλου, τους «Μάγνητες Τυφλούς» και άλλους.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές σε Καρδίτσα και Λευκάδα – Συνεχίζονται οι έρευνες στο Μουζάκι… - https://t.co/7DjtMKl1or -

  • Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ με 453 κρούσματα - https://t.co/IknU5doEl5 -

  • 24ωρη γραμμή Ελλάδας-Τουρκίας για αποφυγή σύγκρουσεων - https://t.co/U50QcgjZHF -

"Αλιεύοντας" την είδηση