Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Σχεδιάζουν φόρο «Φρανκενστάιν» στις συναλλαγές
Σχεδιάζουν φόρο «Φρανκενστάιν» στις συναλλαγές

Σχεδιάζουν φόρο «Φρανκενστάιν» στις συναλλαγές

Σοβαρό αντικίνητρο σε κάθε προσπάθεια αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά και πλήγμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα θα αποτελέσει η επιβολή φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών, που μελετά η . Αυτό επισημαίνουν της αγοράς, σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο 1 τοις χιλίοις σε όλες τις πάνω από ένα συγκεκριμένο π.χ. τα 1.000 ευρώ, σε μια προσπάθεια να βρει πόρους για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Τραπεζικά στελέχη δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν ένα τέτοιο φόρο ως «φόρο Φρανκενστάιν», αφού θα οδηγήσει στη φορολόγηση δύο, τριών ή και περισσότερων φορών του ίδιου ποσού, όταν αυτό θα διακινείται μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, ένα τέτοιο μέτρο θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για τη διοχέτευση συναλλαγών εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από επιχειρήσεις που έχουν αυτή τη δυνατότητα, πολλές από τις οποίες το έχουν ήδη κάνει στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να παρακάμψουν τους περιορισμούς των .

Το γεγονός ότι η προσδοκά 320 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, παραπέμπει σε φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών συνολικής αξίας 320 δισ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή κάτι λιγότερο από δύο φορές το της χώρας περίπου. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί, η φορολόγηση πιθανολογείται ότι θα αφορά όλες τις μορφές των συναλλαγών, δηλαδή τόσο αυτές που πραγματοποιούνται μέσω ATM’s ή μέσω banking, όσο και αυτές που γίνονται από το γκισέ των τραπεζών και οι οποίες ως αξία είναι ο μεγαλύτερος όγκος στο σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών. Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, ο φόρος επί των τραπεζικών συναλλαγών σε τίποτε δεν προσιδιάζει με τον λεγόμενο φόρο Τόμπιν, στην επιβολή του οποίου έχουν συμφωνήσει έντεκα ευρωπαϊκά . Ο φόρος Τόμπιν αφορά σε βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές συναλλαγές μέσω χρηματιστηρίου και όχι όλες τις τραπεζικές.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • ΕΟΔ και ΛΕΔ Μαγνησίας και ΕΜΑΚ στις έρευνες για τη 12χρονη στη Βρύναινα  #ΒρύναιναΑλμυρού - https://t.co/3E77injIwG -

  • Ικανοποίηση από την πρώτη συμμετοχή του τμήματος τεχνικής κολύμβησης της Νίκης Βόλου στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα… - https://t.co/tJx2IzmWUK -

  • Έκθεση κεραμικής, ζωγραφικής, υφαντικής του ΚΔΑΠ Προσφυγικών της Κ.Ε.Κ.Π.Α. – Δ.Ι.Ε.Κ. - https://t.co/8fOFlOY4IL… -

"Αλιεύοντας" την είδηση