Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Σχέδια για παράλληλο νόμισμα..
Σχέδια για παράλληλο νόμισμα..

Σχέδια για παράλληλο νόμισμα..

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η χρήση ενός παράλληλου του ευρώ νομίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η διαδικασία σχεδιασμού του παράλληλου νομίσματος και επαφίεται στις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες με τους δανειστές για το εάν τελικά θα χρειαστεί η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Με τα σημερινά δεδομένα, τα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν την υποχρέωση της καταβολής μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο δεκαπενθήμερο της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων (περίπου 300 εκατ. ευρώ) υπάρχει τρόπος να καλυφθεί με ευρώ.

Ωστόσο, σήμερα κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι είναι επίσης διασφαλισμένη η καταβολή από το Δημόσιο των περίπου 2 δισ. ευρώ στο τέλος του μήνα για μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις προς τα .

Εάν οι καταλήξουν σε συμφωνία, η Ευρωζώνη θα αποδεσμεύσει πόρους προς την Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα () θα χαλαρώσει τους όρους ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Οπότε οι ανάγκες της χώρας θα μπορέσουν να καλυφθούν. Σε διαφορετική περίπτωση, όμως, το ελληνικό Δημόσιο, εκτός από το ότι δεν θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις προς το εξωτερικό, δεν θα μπορεί στο τέλος του μήνα να καταβάλει και τις υποχρεώσεις προς το εσωτερικό.

Πάντως, αν και το παράλληλο νόμισμα είναι μία λύση που θα έλεγε κανείς ότι διατηρεί τη χώρα στο ευρώ, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους δανειστές προειδοποιούν ότι η χρήση του θα ανοίξει τον δρόμο για την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η χρήση δύο νομισμάτων είναι «επικίνδυνη», καθώς θα αποτελούσε «κατάφωρη παραβίαση» της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και θα έδινε το νομικό έρεισμα για να κινηθούν οι διαδικασίες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Επίσης, η δεν θα μπορούσε να εγκρίνει τη χρήση δύο νομισμάτων, ως θεματοφύλακας του ευρώ σε όλες τις χώρες που το χρησιμοποιούν.

Από το Υπουργείο Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη :

«Διαψεύδεται κατηγορηματικά το σημερινό δημοσίευμα της ς «Καθημερινή» για δήθεν προετοιμασίες έκδοσης IOU για την πληρωμή μισθών και συντάξεων από το . Το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι παντελώς ανυπόστατο. Δημοσιεύματα αυτού του είδους στρέφονται κατά της χώρας και θεωρούνται επικίνδυνα σε μια περίοδο όπου οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλά παρόμοια δημοσιεύματα που διαψεύστηκαν από τα γεγονότα».

Να θυμίσουμε  ότι το υπουργείο Οικονομικών και γενικότερα τα στελέχη της κυβέρνησης διέψευσαν μετ' επιτάσεως τα capital controls, ωστόσο όπως αποδείχθηκε υπήρχε σχεδιασμός ,ενώ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν μήνες πριν έτοιμη.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση