Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό

Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό

Έναν ογκώδη φάκελο με 20 άμεσα παραδοτέες δράσεις που θα αλλάξουν άρδην το τοπίο των εργασιακών σχέσεων και του συνταξιοδοτικού συστήματος, θα βρει στο γραφείο του ο νέος υπουργός Εργασίας.

Οι ξεκάθαρες μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας αλλά και η δραματική κατάσταση των οικονομικών των Ταμείων δεν αφήνουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Εως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να εφαρμοστούν ή να θεσμοθετηθούν οι περισσότερες από τις αλλαγές που προβλέπονται στο 3ο , με κεντρικό στόχο τη μείωση των δαπανών κατά 3,5 δισ. ευρώ έως το 2018. Μάλιστα, η μεγαλύτερη προσαρμογή θα πρέπει να γίνει εντός του 2016 (1,3% του ), από αλλαγές που θα αποφασιστούν έως τον επόμενο μήνα. Την ίδια στιγμή, αναζητούνται «ισοδύναμα» 1,5 – 3 δισ. ευρώ έναντι της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας () που έκρινε αντισυνταγματικές παλαιότερες μειώσεις συντάξεων, ενώ οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης χαρακτηρίζουν βόμβα έτοιμη να εκραγεί και τα περίπου 4 δισ. ευρώ υποχρεώσεων έναντι συνταξιοδοτικών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και δεν έχουν ακόμη εκδοθεί.

Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, οι 12 ειδικοί που συγκροτούν την επιτροπή για το αναζητούν λύσεις, θεωρώντας όμως δεδομένη τη μείωση των συντάξεων πάνω από 6%. Επισημαίνουν μάλιστα ότι εάν οι περικοπές εφαρμοστούν σε άνω των 1.000 ευρώ, η μείωση μπορεί και να ξεπερνά το 12%.

Στην επιτροπή έχουν κατατεθεί ήδη 4 διαφορετικές προτάσεις για τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος και αύριο, Τρίτη, αναμένεται να παρουσιαστούν συνοπτικά τα υπέρ και τα κατά της κάθε πρότασης.

Οι όποιες προτάσεις, πάντως, θα πρέπει να υπακούουν σε βασικές μνημονιακές αρχές, όπως η μείωση των συντάξεων του κατά το μη ανταποδοτικό μέρος, η κατάργηση του έως το τέλος του 2019, η αύξηση των εισφορών, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η μεγαλύτερη διασύνδεση εισφορών – παροχών και τέλος, η σταδιακή ολοκλήρωση της ενοποίησης των Ταμείων σε ένα.

Μάλιστα, την ώρα που ο νέος υπουργός Εργασίας θα αναζητεί το ύψος των μειώσεων για το 2016, οι πάνω από 2,6 εκατ. συνταξιούχοι θα βρίσκονται μπροστά από ένα ακόμη κύμα περικοπών εντός του 2015.

Οι ανατροπές αφορούν παλαιούς ή και νέους συνταξιούχους, καθώς άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των παροχών, έρχεται μεγαλύτερο πέναλτι σε όσους αποχωρούν πρόωρα, αυξήθηκε η εισφορά υπέρ ς, μειώθηκαν οι κατώτατες και κόπηκε η κρατική χρηματοδότηση για τους συνταξιοδοτούμενους πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας, ενώ εντός Οκτωβρίου μπαίνει στο τραπέζι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές.

Εντός του Οκτωβρίου, ο νέος υπουργός θα πρέπει να ανοίξει και τον «φάκελο εργασιακά», ξεκινώντας με διεθνείς οργανισμούς, με τη συμμετοχή των θεσμών, του ILO και πιθανότατα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις «βέλτιστες πρακτικές» σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το μνημόνιο δε προβλέπει δεσμευτική καταληκτική ημερομηνία, ξεκαθαρίζει όμως ότι όσο διαρκεί η διαδικασία, δε πρέπει να γίνει καμία αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση