Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Σαρώνει η Όμικρον: 36.246 νέα κρούσματα, 78 θάνατοι και 615 διασωληνωμένοι
Σαρώνει η Όμικρον: 36.246 νέα κρούσματα, 78 θάνατοι και 615 διασωληνωμένοι

Σαρώνει η Όμικρον: 36.246 νέα κρούσματα, 78 θάνατοι και 615 διασωληνωμένοι

Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον συνεχίζεται με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων στην Ελλάδα να καλπάζει και να καταγράφει νέα υψηλά.

Σε 36.246 ανέρχονται τα νέα  κορωναϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 78 . Παράλληλα, σε 615 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Διεξήχθησαν 146.476 τεστ και η θετικότητα ανέρχεται στο 24,74%.

Από τα συνολικά ,13.104 εντοπίζονται στην Αττική (6.294 χθες) και 3.856 στη Θεσσαλονίκη (2.001 χθες).

Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή (2/1) καταγράφηκαν 17.633 κρούσματα, ενώ είχαν προηγηθεί 30.010 το Σάββατο (1/1), 40.560 την Παρασκευή (31/12), 35.580 την Πέμπτη (30/12), 28.828 την Τετάρτη (29/12), 21.657 την Τρίτη (28/12) και 9.284 την Δευτέρα (27/12)

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 36.246 , εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.294.741 (ημερήσια μεταβολή +2.9%), εκ των οποίων 50.3% .

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 217 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.000 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

saronei-i-omikron-36-246-nea-kroysmata-78-thanatoi-kai-615-diasolinomenoi2

Οι νέοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.990 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

saronei-i-omikron-36-246-nea-kroysmata-78-thanatoi-kai-615-diasolinomenoi4

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 615 (58.9% ). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 522 (84.88%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 93 (15.12%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.780 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 437 (ημερήσια μεταβολή +9.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 413 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 36.246 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 51 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

saronei-i-omikron-36-246-nea-kroysmata-78-thanatoi-kai-615-diasolinomenoi6


Άνοιγμα σχολείων: Προς των self test

Στην κορυφή της ατζέντας κυβέρνησης και ειδικών παραμένει το άνοιγμα των σχολείων, ενώ αναμένονται αύριο ή μεθαύριο οι εισηγήσεις της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που θα καθορίσουν τις οριστικές αποφάσεις για την τελική ημερομηνία, αλλά και τις αλλαγές που δεδομένα θα υπάρξουν στα πρωτόκολλα.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας και στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Βούληση της κυβέρνησης, όπως διαμηνύεται εδώ και αρκετές ημέρες, παραμένει η επαναλειτουργία στις 10 Ιανουαρίου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Πάντως, διχογνωμία έχει καταγραφεί και μεταξύ των ειδικών, με αρκετούς εξ αυτών να εκφράζουν επιφυλάξεις, ενώ άλλοι τάσσονται υπέρ του ανοίγματος.

saronei-i-omikron-36-246-nea-kroysmata-78-thanatoi-kai-615-diasolinomenoi8
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑ

Ο κόσμος σε κλοιό Όμικρον

Απέναντι στην επιδρομή της παραλλαγής Όμικρον που οδηγεί στην εκτόξευση των κρουσμάτων της Covid-19, οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούν να ποντάρουν στον εμβολιασμό και, για να αποφύγουν την οικονομική παράλυση, πολλές χαλαρώνουν τα πρωτόκολλα καραντίνας των νοσούντων και των επαφών τους.

Η εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον και η διακοπή της εργασίας μαζί με την καραντίνα που την συνοδεύουν έχουν σοβαρές συνέπειες, αν και δεν ακολουθούνται, προς το παρόν, από των θανάτων. Από την εμφάνιση του ιού τον Δεκέμβριο 2019, η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερα από 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.

Η Ευρώπη, επίκεντρο της πανδημίας, καταγράφει πρωτοφανή αριθμό κρουσμάτων. Την περασμένη εβδομάδα, τα κρούσματα στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 59% σε διάστημα επτά ημερών, για να φθάσουν τα περισσότερα από 4,9 εκατομμύρια περιστατικά. Συνολικά, περισσότερα από 100 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί από τον Δεκέμβριο 2019 στην Ευρώπη.

Το Κουβέιτ κάλεσε χθες τους πολίτες του «να αναβάλουν τα ταξίδια τους» γενικά και ειδικότερα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες -Γαλλία, Γερμανία. Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία- και όσοι βρίσκονται ήδη εκεί να τις εγκαταλείψουν, λόγω της «μεγάλης και άνευ προηγουμένου» αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων.

Στην αμερικανική ήπειρο, το κύμα της πανδημίας είναι επίσης ισχυρό. Ο δρ Αντονι Φάουτσι, βασικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την υγειονομική κρίση, τόνισε χθες ότι η αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, «σχεδόν κατακόρυφη», είναι «άνευ προηγουμένου», με έναν μέσο ρυθμό 400.000 νέων κρουσμάτων ημερησίως.

Πώς δρα η μετάλλαξη Όμικρον – Τι λένε οι ειδικοί για συμπτώματα και τεστ

Για την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωναϊού, τον τρόπο δράσης της, αλλά και για το ότι συχνά «ξεφεύγει» από τα τεστ μίλησαν ειδικοί στην κρατική τηλεόραση, αναφερόμενοι, παράλληλα, και στην πορεία της πανδημίας στη χώρα, με την επικίνδυνη «συνύπαρξη» της νέας παραλλαγής με τη «Δέλτα».

Ο Νίκος Τζανάκης, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, είπε ότι η Όμικρον μεταδίδει μία – δύο ημέρες πριν από τα συμπτώματα και μία – δύο ημέρες μετά από την εμφάνισή τους.

«Έχουμε πολύ συχνά αρνητικά αντιγωνικά τεστ και έχουμε συμπτώματα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε μοριακά τεστ. Όλο αυτό το διάστημα μεταδίδουμε», υπογράμμισε ο καθηγητής, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις για άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου.

Εξέφρασε την άποψη ότι είναι προτιμότερο να ανοίξουν στις 17 Ιανουαρίου γιατί «τότε θα έχει σχεδόν αποτυπωθεί η επίδραση των γιορτών και θα έχουμε τους πανδημικούς δείκτες ώστε να αποφασίσουμε για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

Πώς δρα η μετάλλαξη Όμικρον

Από την πλευρά της, η Ελένη Γιαμαρέλλου τόνισε ότι κανείς ασθενής σε ΜΕΘ δεν έχει προσβληθεί από Όμικρον. «Διεθνώς λέμε ότι 11% έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, αλλά 4% έχουν μειωθεί οι θάνατοι. Όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι ο ιός της Όμικρον δεν είναι τόσο μολυσματικός, όπως η Δέλτα».

Η ίδια ανέφερε ότι πρέπει να προφυλαχθούμε φορώντας τη μάσκα μας και τηρώντας τις αποστάσεις. «Ο εμβολιασμένος που έχει πάρει και τη τρίτη του εμβολίου προφυλάσσεται εκτός από τη Δέλτα και από την Όμικρον σε ποσοστό 70%. Αν είναι ανεμβολίαστος μπορεί να μολυνθεί κάποιος και να κάνει μεταλλάξεις οι οποίες θα μολύνουν περισσότερους. Έτσι δεν τελειώνει αυτό το κακό» περιέγραψε η κ. Γιαμαρέλλου ζητώντας από τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί.

«Υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό 12% στους άνω των 60 ετών που πρέπει να πάει να εμβολιαστεί» τόνισε η καθηγήτρια παθολογίας. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παθολογίας στο η νόσηση από την Όμικρον κρατάει μόλις τρεις ημέρες σε αντίθεση με τη Δέλτα όπου ο μέσος όρος νοσηλείας είναι δέκα ημέρες. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, «ακόμα και το 1% των κρουσμάτων να χρειαστεί νοσηλεία λόγω της Όμικρον, αυτό σημαίνει 100.000 ανθρώπους. Πάντα είναι μπροστά μας ο φόβος για το Σύστημα Υγείας αλλά και το τι θα γίνει με την εκπαίδευση».

Αναφερόμενη στον τρόπο δράσης της παραλλαγής, που υπολογίζεται στο 60% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είπε ότι υπάρχουν κάποιες χρήσιμες επισημάνσεις.

«Οι συμπτωματικοί ασθενείς της Όμικρον έχουν συμπτώματα που διαφέρουν από αυτά της Δέλτα. Η Όμικρον σου κάνει έναν πονόλαιμο, ένα συνάχι, έναν ελαφρύ πονοκέφαλο που θυμίζουν τα κοινά κρυολογήματα του χειμώνα. Γεγονός που είναι και καλό και κακό μαζί: Είναι καλό γιατί συνήθως σε τρεις ημέρες είσαι καλά. Η διάρκειά της είναι βραχεία. Δεν αντίθεση με τους προηγούμενους ιούς και ειδικά με την Δέλτα που αναδιπλασιαζόταν εβδομήντα φορές περισσότερο στους πνεύμονες, Ο ιός της Όμικρον πολλαπλασιάζεται στο ανώτερο αναπνευστικό. Βήχεις και φτερνίζεσαι με αποτέλεσμα να μολύνεις τον αέρα και τους γύρω σου. Ό Όμικρον μπορεί να σε ξαναμολύνει τέσσερις και πέντε φορές. Άρα, το εμβόλιο είναι μπροστά μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

« Έως και 80.000 κρούσματα»

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής στο τμήμα περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ εκτίμησε ότι γύρω στις 16 – 20 Ιανουαρίου θα είναι η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας, μιλώντας για ακόμη και 80.000 κρούσματα την ημέρα.

«Ο μέσος όρος των κρουσμάτων εβδομαδιαίως θα είναι τα 60.000 – 65.000 κρούσματα με το μάξιμουμ των κρουσμάτων να είναι γύρω στα 80.000 κάποια ημέρα. Μετά θα μιλήσουμε για μιλήσουμε για μία γρήγορη αποκλιμάκωση».

Όπως είπε, η ανησυχία είναι είναι οι συνέπειες που θα υπάρχουν όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των κρουσμάτων. «Εμείς υπολογίζουμε ότι θα υπάρχει μία πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μπορούμε να δούμε και θανάτους, όσο αυξάνονται τα κρούσματα».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση