Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Ιουλίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Ιουλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Ιουλίου

Σαν σήμερα, 7 Ιουλίου:

το 1456, η Ιωάννα της Λωραίνης αθωώνεται από εκκλησιαστικό δικαστήριο στη Ρουέν, 25 χρόνια μετά το θάνατό της στην πυρά ως αιρετική.

το 1535, η πρώτη γνωστή εμπορική συναλλαγή μεταξύ Ευρωπαίων και ιθαγενών Αμερικανών πραγματοποιείται στον κόλπο Σεντ Λόρενς, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

το 1550, οι Ισπανοί κονκισταδόρες φέρνουν τη σοκολάτα στην Ευρώπη, που σύντομα θα γίνει το αγαπημένο ρόφημα των ευγενών.

το 1745, πρωτοτραγουδιέται το «God Save the King», προς τιμήν του βασιλιά εώργιου Β'. Πρόκειται για ένα λαϊκό τραγούδι, άγνωστου συνθέτη, το οποίο αργότερα θα καθιερωθεί ως ο Εθνικός Ύμνος της Μεγάλης Βρετανίας.

το 1865, η Μαίρη Μουράτ γίνεται η πρώτη γυναίκα, που εκτελείται στις , κατηγορούμενη ως συνωμότης στη δολοφονία του Προέδρου Αβραάμ Λίνκολν.

το 1890, πεθαίνει ο Ανρί Νεστλέ, ο Ελβετός επιχειρηματίας και από τους πρωτοπόρους της παιδικής διατροφής.

το 1896, καταγράφεται ο πρώτος αγώνας επίδειξης βόλεϊ στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.

το 1907, δολοφονείται από τους κομιτατζήδες ο Τέλλος Άγρας, αξιωματικός του ελληνικού στρατού, που είναι γνωστός από το αγώνα ως Καπετάν Άγρας.

το 1908, πεθαίνει ο Έλληνας ποιητής και πεζογράφος, Δημήτριος Βικέλας, ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

το 1928, το ψωμί σε φέτες για τοστ λανσάρεται για πρώτη φορά από αρτοβιομηχανία στο Τσίλικοθ του Μιζούρι.

το 1951, αρχίζουν οι πρώτες προβολές έγχρωμων εκπομπών από την των .

το 1957, σε ηλικία 17 ετών ο παίζει το πρώτο του διεθνές παιχνίδι με την Βραζιλία εναντίον της Αργεντινής και σκοράρει.

το 1982, πεθαίνει ο Έλληνας ναύαρχος και πολιτικός, Αλέξανδρος Σακελλαρίου, ο οποίος υπήρξε αρχηγός του Βασιλικού Ναυτικού την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

το 1989, 144 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταθέτουν πρόταση κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και άλλων πέντε υπουργών του , για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ανοίγοντας το δρόμο για τη λεγόμενη Κάθαρση.

το 1997, γύρω στα 60.000 στρέμματα δάσους καταστρέφονται από τις φωτιές που ξεσπούν σε όλη τη χώρα, με μεγαλύτερη εκείνη στο Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη.

το 2005, τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό του υ, που αποδίδεται σε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση, προκαλεί τον θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 700.

το 2006, πεθαίνει ο άλλος διανοούμενος και φιλέλληνας, Ροζέ Μιλλιέξ, τουοποίου η πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα στην Ελλάδα ήταν πολύ σημαντική.

το 2006, πεθαίνει ο Βρετανός τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης, Syd Barrett (Roger Keith “Syd” Barrett), ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Pink Floyd. Έμεινε στο συγκρότημα μόλις τρία χρόνια (1965-1968), καθώς ήταν εξαρτημένος από τα ψυχεδελικά ναρκωτικά, και συνεργάστηκε ξανά μαζί τους το 1975 για το αφιερωμένο σε αυτόν τραγούδι “Shine On You Crazy Diamond”. Κάπου τότε εγκατέλειψε οριστικά την ενασχόλησή του με την μουσική και έμενε μόνος του σπίτι του μέχρι τον θάνατό του.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση