Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 Σεπτεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου:

το 1492, ο Χριστόφορος Κολόμβος σαλπάρει από τη Λα Γκομέρα των Καναρίων Νήσων, το τελευταίο λιμάνι που έπιασε πριν διασχίσει για πρώτη φορά τον Ατλαντικό Ωκεανό.

το 1522, το Victoria, το μόνο πλοίο που απέμεινε από την αποστολή του Φερδινάνδου Μαγγελάνου, επιστρέφει στο Σανλούκαρ ντε Μπαραμέδα της Ισπανίας και γίνεται το πρώτο πλοίο που έκανε τον περίπλου του κόσμου.

το 1861, γίνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Αμαλίας, συζύγου του Όθωνα. Την ώρα που η πομπή της βασίλισσας είχε βγει για τον βραδυνό της περίπατο, ο 18χρονος φοιτητής της Νομικής και γόνος επιφανούς οικογένειας των Αθηνών, Αριστείδης Δόσιος, πυροβόλησε εναντίον της χωρίς όμως να βρει τον στόχο του. Συνελήφθει και μετά την άμεση ομολογία του ότι ήθελε να απαλλάξει την χώρα από την τυραννία, φυλακίστηκε και υποβλήθηκε για καιρό σε φρικτά βασανιστήρια, ώστε να αποκαλύψει τους τυχόν συνεργούς του. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά η ίδια η βασίλισσα του έδωσε χάρη και η του μετατράπηκε σε ισόβια. Τελικά αποφυλακίστηκε ένα χρόνο αργότερα και μετά την έξωση του Όθωνα.

το 1899, η γαλακτοCarnation” κυκλοφορεί για πρώτη φορά παστεριωμένο γάλα σε συσκευασία μεταλλικού δοχείου.

το 1910, ο Ελευθέριος Βενιζέλος μιλάει για πρώτη φορά στον ελληνικό λαό, σε στην Πλατεία Συντάγματος.

το 1915, δοκιμάζεται το πρώτο τανκ από το στρατό της Βρετανίας.

το 1919, το Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο επικυρώνει την παραχώρηση ολόκληρης της Θράκης στην Ελλάδα, ενώ δίνεται στη εμπορική διέξοδος στο Αιγαίο.

το 1939, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου η Νότια Αφρική κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία.

το 1941, η γερμανική μυστική εκδίδει διαταγή, σύμφωνα με την οποία οι Εβραίοι θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά το άστρο του Δαβίδ.

το 1955, στην Κωνσταντινούπολη ξεσπά το πογκρόμ των Τούρκων (“Σεπτεμβριανά”) με αφορμή την προβοκάτσια στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε εννέα ώρες καταστρέφονται 4.500 ελληνικά καταστήματα, 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες και 37 σχολεία. Είναι η αρχή του τέλους για τον ελληνισμό της Πόλης.

το 1959, μετά από επίμονες προσπάθειες του πατέρα του και με την πρόθυμη υποστήριξη του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από μακρόχρονη απουσία στις ΗΠΑ, ο Ανδρέας Παπανδρέου.

το 1959, εγκαινιάζεται το γήπεδο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί την έδρα του ΠΑΟΚ.

το 1969, ο David Bowie φθάνει για πρώτη φορά στην καριέρα στο No1 του πίνακα επιτυχιών της Μεγάλης Βρετανίας με το τραγούδι του «Space Oddity».

το 1979, στο δρόμο προς την προπόνηση με την Εθνική ομάδα των Ελπίδων στην Αθήνα σκοτώνονται σε τροχαίο οι παίκτες της Λάρισας Μουσιάρης και Κουκουλίτσιος, ενώ σώζεται ως εκ θαύματος ο Βαλαώρας.

το 1982, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κηρύσσει την έναρξη του 13ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αθλητισμού (ΕΠΑ) εγκαινιάζοντας το ΟΑΚΑ μπροστά σε 70.000 θεατές.

το 1983, η Σοβιετική Ένωση παραδέχεται ότι, κατέρριψε επιβατικό αεροσκάφος της Κορέας που παραβίασε τον εναέριο χώρο της. Σε ανακοίνωση της όμως υπογραμμίζει ότι οι πιλότοι των Σοβιετικών μαχητικών, που έριξαν το αεροσκάφος δεν είχαν καταλάβει ότι επρόκειτο για επιβατικό αεροσκάφος.

το 1985, ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος απορτά από τη Νέα Δημοκρατία και ιδρύει την Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ). Στο νέο κόμμα προσχωρούν ακόμα εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

το 1989, ανακαλύπτονται λακκοειδείς τάφοι του 6ου π.Χ. αιώνα στην Αιανή Κοζάνης.

το 1991, στη Κύπρο, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει την αποφυλάκιση του Νίκου Σαμψών, επικεφαλής του πραξικοπήματος του 1974.

το 1991, το Λένιγκραντ επανονομάζεται Αγία .

το 1995, η Γαλλία πραγματοποιεί την πρώτη, από τις οκτώ προγραμματισμένες, πυρηνική της δοκιμή στο νότιο Ειρηνικό, με έκρηξη ισχύος 20 κιλοτόνων, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή.

το 2002, πεθαίνει η Ελληνίδα ηθοποιός, Ίλυα Λιβυκού .

το 2004, πεθαίνει ο Έλληνας ηθοποιός, Τώνης Γιακωβάκης.

το 2007, πεθαίνει ο παγκοσμίου φήμης Ιταλός τενόρος, Luciano Pavarotti, ο «βασιλιάς των υψηλών ντο» όπως χαρακτηριζόταν.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση