Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Ιανουαρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Ιανουαρίου

Σαν σήμερα, 5 Ιανουαρίου:

το 1825, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραπέμπεται σε δίκη από τους αντιπάλους του, μεσούσης της Ελληνικής Επανάστασης.

το 1900, ηλεκτροφωτίζεται ο Πειραιάς, καθώς μπαίνει σε λειτουργία το εργοστάσιο παρς ηλεκτρικού τος κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου.

το 1913, οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις κατατροπώνουν τους Τούρκους στην αυμαχία της Λήμνου. Τρία ελληνικά θωρηκτά και οκτώ αντιτορπιλικά, με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ, καταναυμαχούν τον τουρκικό στόλο και τον αναγκάζουν να κρυφτεί οριστικά στα Στενά. Οι Τούρκοι μετρούν μεγάλες υλικές και ανθρώπινες απώλειες, ενώ από την πλευρά της ς υπάρχει μόνο ένας τραυματίας.

το 1914, η Ford Motor Company ανακοινώνει την εφαρμογή της οκτάωρης ημέρας εργασίας και την καταβολή «μισθού διαβίωσης» τουλάχιστον 5 δολαρίων για εργασία μίας ημέρας.

το 1933, ξεκινάει στο Σαν Φρανσισκο η κατασκευη της γέφυρας Golden Gate.

το 1941, τα ελληνικά αντιτορπιλικά «Βασίλισσα Όλγα», «Βασιλεύς Γεώργιος», «Σπέτσες», «Ψαρά» και «Κουντουριώτης» περνούν από το στενό του Οτράντο, που ελέγχεται από τον ιταλικό στόλο, και βομβαρδίζουν τις ιταλικές θέσεις στον κόλπο του Αυλώνα.

το 1944, η London Daily Mail γίνεται η πρώτη υπερωκεάνια εφημερίδα.

το 1950, στην αποκαλύπτεται σκάνδαλο μεταφοράς καυσίμων, που εμπλέκει στελέχη του Λαϊκού τος.

το 1972, ο Βασίλειος Λυμπέρης βάζει φωτιά στο της εν διαστάσει συζύγου του σκοτώνοντας εκείνη, την μητέρα της και τα δύο παιδιά του, ηλικίας δυόμιση κι ενός έτους. Θα καταδικασθεί σε θάνατο και θα εκτελεσθεί.

το 1981, στην Ελλάδα ορίζεται το πενθήμερο για όλα τα σχολεία, εκτός από τα Γυμνάσια και τα .

το 1992, πεθαίνει ο Έλληνας θεολόγος και ακαδημαϊκός Ιωάννης . Καρμίρης.

το 2007, πεθαίνει η Ελληνίδα ηθοποιός, μεταφράστρια και ποιήτρια Πίτσα Μπουρνόζου.

το 2009, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπέλυσε επίθεση με 31 από καλάσνικοφ και αμυντική χειροβομβίδα εναντίον αστυνομικών της διμοιρίας Α-542 στο υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα. Από την επίθεση αυτή τραυματίσθηκε ο Διαμαντής Ματζούνης.

"Αλιεύοντας" την είδηση