Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Ιουλίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Ιουλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Ιουλίου

Σν σήμερ, 4 Ιουλίου:

το 1546, πεθαίνει ο ελληνικής κατς διάσημος κουρσάρος και ναύαρχος του οθωμανικού στρατού, Μπαρμπαρόσα ή αλλιώς “Κοκκινογένης” (Barbaros Hayreddin Paşa).

το 1776, ο Τόμας και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος συντάσουν τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, με την οποία ανεξαρτητοποιούνται δεκατρείς Πολιτείες της Αμερικής από την αποικιοκρατία των Βρετανών.

το 1822, οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, και των Φιλελλήνων ηττώνται από τους Τούρκους στη μάχη του Πέτα.

το 1822, στην μάχη εναντίον των Τούρκων στη Σπλάντζα της Ηπείρου σκοτώνεται ο οπλαρχηγός Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, αδελφός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

το 1837, ανοίγει η πρώτη υπεραστική σιδηροδρομική γραμμή στον κόσμο, μεταξύ του Μπέρμιγχαμ και του .

το 1845, εκδίδεται το διαχρονικό έργο του Λούις Κάρολ “Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”.

το 1848, εκδίδεται το “Κομμουνιστικό Μανιφέστο”, το ευαγγέλιο του κομμουνιστικού κινήματος, που συνέγραψαν ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς.

το 1848, πεθαίνει ο Γάλλος , πολιτικός και φιλέλληνας, Φρανσουά Ρενέ τε Σατομπριάν. Προς τιμήν του υπάρχει στην Αθήνα η οδός Σατωβριάνδου.

το 1909, συγκροτείται στην Αθήνα ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος», μία ομάδα αξιωματικών που προετοίμασε την επανάσταση στο Γουδί τον ίδιο χρόνο και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

το 1934, πεθαίνει η Μαντάμ Κιουρί (Maria Salomea Skłodowska-Curie), η Πολωνή φυσικοχημικός, που ανακάλυψε το ράδιο και το πολώνιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

το 1960, ο αρχηγός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Γεώργιος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της νομιμοποιήσεως του Κ.Κ.Ε., δηλώνει: “Ανέκαθεν έχω υποστηρίξει και εξακολουθώ να φρονώ ότι δια λόγους ηθικής, εθνικής και πολιτικής τάξεως δεν επιτρέπεται η νομιμοποίησις του ΚΚΕ”.

το 1993, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο αρχηγός της Πολιτικής ς, Αντώνης Σαμαράς, δηλώνει: «Δεν θα επιστρέψω στη .Δ. και αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω και αν με καλέσουν για να γίνω ο αρχηγός της».

το 1994, μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν δολοφονούν στο Παλαιό Φάληρο τον Τούρκο διπλωμάτη Ομάρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, συμβούλο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

το 2003, πεθαίνει ο Αμερικανός συνθέτης και βαρύτονος blues τραγουδιστής, Barry White.

το 2004, η στέφεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο νικώντας στον τελικό τη διοργανώτρια Πορτογαλία με 1-0, γκολ που σημείωσε στο 56ο λεπτό ο Άγγελος Χαριστέας.

το 2013, πεθαίνει η Ηγουμένη Ευγενεία Κλειδαρά της Ιεράς Μονής του Αγίου Ραφαήλ στη Θερμή Λέσβου. Χρηματοδότησε το κτίσιμο 2 νηπιαγωγείων στη Λέσβο και τη βιβλιοθήκη του Ιστορικού Γυμνασίου Μυτιλήνης, ενώ επίσης είχε γράψει πάνω από 150 βιβλία, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες και 3 εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση