Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Αυγούστου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Αυγούστου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Αυγούστου

Σαν σήμερα, 4 Αυγούστου:

το 1693, ο καλόγερος Ντομ Περινιόν παρασκευάζει την πρώτη σαμπάνια σε μοναστήρι Βενεδικτίνων στο Οτβιγιέ της Καμπανίας.

το 1834, πεθαίνει ο μεγάλος οπλαρχηγός, Πανουργιάς ή αλλιώς Δημήτριος Ξηρός. Ηγήθηκε της απελευθέρωσης της Άμφισσας, συνεργάστηκε με τον Οδυσσέα Αντρούτσο και τον Λάμπρο Κατσώνη στις επιχειρήσεις του Ρωσσοτουρκικού Πολέμου και των Ορλωφικών, έλαβε μέρος σε σημαντικές μάχες του Αγώνα, όπως αυτές τις Αλαμάνας και στο Χάνι της Γραβιάς, ενώ συμμετείχε επίσης και στην Φιλική Εταιρεία.

το 1865, με βασιλικό διάταγμα, ο Ύμνος εις την ν που γράφηκε από το Διονύσιο Σολωμό και μελοποιήθηκε από το Νικόλαο Μάντζαρο καθιερώνεται ως εθνικός ύμνος της ς.

το 1875, πεθαίνει ο Δανός συγγραφέας παραμυθιών Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Τα παραμύθια του είναι διαχρονικά αγαπημένα και παγκοσμίως γνωστά, ενώ μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν: Η Μικρή Γοργόνα, το Ασχημόπαπο, Η Βασίλισσα του Χιονιού, Ο Μολυβένιος Στρατιώτης, η Τοσοδούλα, τα Καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα κ.α.

το 1914, στα πλαίσια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία εισβάλλει στο Βέλγιο και το κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας.

το 1936, αρχίζει η περίοδος της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά (Καθεστώς της 4ης Αυγούστου), ο οποίος διορίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδος από τον βασιλιά Γεώργιο.

το 1944, η Γκεστάπο εντοπίζει στο Άμστερνταμ, όπου κρύβονταν τα τελευταία δυο χρόνια, την Άννα Φρανκ, την οικογένειά της και τέσσερις ακόμα Εβραίους.

το 1958, το αμερικανικό περιοδικό Billboard εγκαινιάζει τη λίστα επιτυχιών Hot 100″.

το 1966, oι Τούρκοι εντείνουν τους διωγμούς εις βάρος των ομογενών και η απειλεί να απελάσει ισάριθμους με τους Έλληνες Τούρκους υπηκόους. Η της εφαρμόζεται στην πράξη, με επίκεντρο τα Δωδεκάνησα. Όταν, όμως, η Άγκυρα υπαναχωρεί, αναστέλλονται οι απελάσεις Τούρκων από τα νησιά.

το 1984, ο Δημήτρης Θανόπουλος κατακτά το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία 82 κιλών της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακών Αγώνες του Λος Άντζελες. Στην ίδια διοργάνωση, ο Μπάμπης Χολίδης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 57 κιλών.

το 1990, πεθαίνει ο Ιταλός Ettore Maserati, ο οποίος μαζί με τα τέσσερα αδέρφια του ίδρυσαν την αυτοκινητοβιομηχανία που φέρει το επώνυμό τους.

το 1991, πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο σημαντικός ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής και δοκιμιογράφος, Νικηφόρος Βρεττάκος. Έχει προτταθεί τέσσερις φορές για το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, ενώ τιμήθηκε επίσης και με διάφορα άλλα βραβεία και ανακηρύχθηκε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών μαζί με τους Γιάννη Ρίτσο και Γιώργο Βαλέτα, όπως επίσης και επίτιμος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών του Πειραιά.

το 1991, πεθαίνει και ο Μυτιληνιός ρεμπέτης, Γιώργος Μουφλουζέλης. Ήταν αυτοδίδακτος στο μπουζούκι, τον τζουρά και τον μπαγλαμά και άφησε στον χώρο σημαντικά τραγούδια, όπως «Ο ψαράς μέσα στη χώρα», «Εγώ δεν έχω βγάλει το σχολείο», «Κάηκε μια συνοικία» κ.ά.

το 1992, η Μόρφω Δροσίδου κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο τάε κβο ντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

το 2006, πεθαίνει ο Έλληνας ζωγράφος, αγιογράφος και χαράκτης, Βασίλης Καζάκος. Διετέλεσε καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών καθώς και διευθυντής στον τομέα της χαρακτικής

"Αλιεύοντας" την είδηση