Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 Ιανουαρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 Ιανουαρίου

Σαν σήμερα, 31 Ιανουαρίου:

το 1747, ανοίγει στο Λονδίνο η πρώτη για αφροδίσια νοσήματα.

το 1828, πεθαίνει ο πρίγκιπας, λόγιος και στρατιωτικός Αλέξανδρος Υψηλάντης, που ήταν επίσης αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.

το 1901, οι “Τρεις Αδελφές” του Άντον Τσέχοφ κάνουν πρεμιέρα στη .

το 1903, πεθαίνει ο πολιτικός Νικόλαος Μαυροκορδάτος, γιός του αγωνιστή Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου και της Χαρίκλειας Αργυροπούλου.

το 1914, οι Μεγάλες Δυνάμεις (ερμανία, Αυστρο-, Αγγλία, αλλία, Ιταλία και ) γνωστοποιούν στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι παραχωρούν και νομικώς στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου, μόνον εφόσον αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Βόρεια Ήπειρο και τη νήσο Σάσωνα.

το 1915, κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που κάνει μεγάλης κλίμακας χρήση δηλητηριωδών αερίων, στη μάχη του Μπολιμόβ κατά της Ρωσίας.

το 1929, ο Λέων Τρότ, απογυμνωμένος από κάθε εξουσία, εγκαταλείπει τη Σοβιετική Ένωση.

το 1936, πεθαίνει ο στρατιωτικός και πολιτικός Γεώργιος Κονδύλης, που διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά από δύο πραξικοπήματα, αντιβασιλέας και πολλές φορές βουλευτής και υπουργός.

το 1949, ο Μάνος δίνει την περίφημη διάλεξή του για το ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης.

το 1956, το Κακουργιοδικείο Λαμίας καταδικάζει το ζεύγος Γεωργίου και Αντιγόνης Βεϊζαδέ σε φυλάκιση 4,5 και 5 ετών αντίστοιχα, διότι βασάνισαν, σιδέρωσαν και κατέκαψαν το κορμί της μικρής Σπυριδούλας Ράπτη, που είχαν υπηρέτρια στο σπίτι τους στον Πειραιά.

το 1964, αμερικανική κυβερνητική έκθεση με τίτλο “Καπνός και Υγεία” συνδέει για πρώτη φορά το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων.

το 1979, η τρομοκρατική οργάνωση “Ιούνης '78” δολοφονεί κατόπιν ενέδρας έξω από το σπίτι του, στον Άγιο Σώστη Νέας Σμύρνης, τον 49χρονο αστυνόμο της Γενικής Ασφάλειας Πέτρο Μπάμπαλη.

το 1988, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Ανδρέας Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ, κατά τη συνάντησή τους στο Νταβός συμφωνούν στο δόγμα “μη πόλεμος”.

το 1996, η Κρίση των Ιμίων κορυφώνεται στις 05:30 τα ξημερώματα, όταν ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη Φρεγάτα Ναβαρίνον για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε και σκοτώθηκαν τα τρία μέλη του πληρώματος, υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Η Αμερική παρεμβαίνει με την εντολή «No ships, no troops, no flags».

το 1999, πεθαίνει ο Έλληνας ηθοποιός Βασίλης Μπουγιουκλάκης.

το 2011, πεθαίνει η δημοφιλής Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Καίτη Λαμπροπούλου, από τους ηθοποιούς που έπαιζαν πάντα δεύτερους ρόλους, αλλά όλοι τους θυμόνται σαν πρωταγωνιστές. Το 2004 της απονεμήθηκε το έπαθλο “Κυβέλη” για τη συνολική θεατρική προσφορά της.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση