Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Αυγούστου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Αυγούστου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Αυγούστου

Σν σήμερ, 30 Αυγούστου:

το 1832, υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο ορίζονται τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού κόλπου και απορρίπτονται τα αιτήματα των Κρητικών και των κατοίκων της Σάμου για ένωση με την Ελλάδα.

το 1835, ιδρύεται η , σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας μετά το Σίδνεϊ και πρωτεύουσα της Πολιτείας της Βικτώριας.

το 1894, γεννιέται η ελληνική επιθεώρηση με το ανέβασμα στην Αθήνα του υ “Λίγο Απ' Όλα” του Μίκιου Λάμπρου.

το 1914, λαμβάνει χώρα η μάχη του Τάνενμπεργκ, μία από τις πρώτες μάχες του πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, ανάμεσα στη Ρωσία και τη ερμανία.

το 1918, ο σοβιετικός ηγέτης Βλαντιμίρ Λένιν πυροβολείται και τραυματίζεται κατά τη διάρκεια ς του σε εργοστάσιο της Μόσχας. Στη δολοφονική απόπειρα πρωατούν οι αδελφές Φάνια και τόρα Καπλάν, αμφότερες μέλη του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος.

το 1922, διεξάγεται η τελευταία μάχη της Μικρασιατικής Εκστρατείας στο τουμπλουπινάρ, κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ, με ήττα των ελληνικών δυνάμεων. Οι Τούρκοι γιορτάζουν αυτή την ημέρα ως «Ημέρα της Νίκης».

το 1929, η κυβέρνηση Βενιζέλου αναθέτει στο χημικό μηχανικό Αλκιβιάδη Κοκκινάκη, ‘Ελληνα πρόσφυγα από τη Ρωσία και πρώην Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Αγίας ς, τη μελέτη και οργάνωση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα.

το 1931, ανακαλύπτεται στην Αθήνα το άγαλμα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριανού.

το 1933, ιδρύεται η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France.

το 1938, πεθαίνει ο Μαξ Φάκτορ, ο Ρωσο-αμερικάνος επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας καλλυντικών και εφευρέτης του «make up».

το 1941, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αρχίζει η πολιορκία του Λένινγκραντ, όταν οι Ναζί εισβάλλουν στη Ρωσία.

το 1963, λειτουργεί για πρώτη φορά η “κόκκινη γραμμή”, η άμεση τηλεφωνική γραμμή ανάμεσα στους επικεφαλής των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης.

το 1992, ο Μίκαελ Σουμάχερ κερδίζει το γκραν-πρι του Βελγίου πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη του στη Formula 1.

το 2003, πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Charles Bronson, από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της δεκαετίας του 1960 και 1970. Υποδύθηκε ρόλους λακωνικών ηρώων της Άγριας Δύσης και δραματικούς ρόλους σε αστυνομικά και κοινωνικά έργα.

το 2007, πεθαίνει η Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Μαρία Μπονέλου, σύζυγος του γνωστού κωμικού ηθοποιού Σωτήρη Μουστάκα.

το 2008, η Λιβύη υπογράφει συμφωνία με την Ιταλία με βάση την οποία η δεύτερη θα προβεί σε επενδύσεις και θα καταβάλει αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ στην αφρικανική χώρα για την περίοδο της αποικιοκρατίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση