Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Σεπτεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου:

το 301, ιδρύεται το κράτος του Αγίου Μαρίνου, ένα από τα μικρότερα κράτη στον κόσμο και η παλαιότερη δημοκρατία που εξακολουθεί να υφίσταται.

το 1843, στην Αθήνα οι επαναστάτες με επικεφαλής το συνταγματάρχη Καλέργη υποχρεώνουν τον Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα.

το 1919, η Ιταλία παρέχει στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου.

το 1922, τα εναπομείναντα ελληνικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία.

το 1929, τα όργανα της Ασφάλειας συλλαμβάνουν ολόκληρο το προσωπικό του «Ριζοσπάστη», με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Τη χ κυβερνά ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

το 1938, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 αλλάζουν από το Τόκιο στο Ελσίνκι, αλλά τελικά θα αναβληθούν γιατί ξεσπά ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.

το 1958, ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

το 1960, εγκαινιάζεται στα Τέμπη η πλέον σύγχρονη γέφυρα στην , η οποία συνδέει τις δύο όχθες του ποταμού Πηνειού.

το 1962, πεθαίνει ο Αμερικανός ζωγράφος, μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, E.Ε. Cummings.

το 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ).

το 1978, ο Μίμης Δομάζος φοράει τη φανέλα της για πρώτη φορά στον αγώνα Αιγάλεω – (0-2).

το 1983, πεθαίνει η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός, Έλλη Λαμπέτη.

το 1994, πεθαίνει ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, σημαντικός Έλληνας ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, εικονογράφος, συγγραφέας και ακαδημαϊκός.

το 1995, ιδρύεται η αμερικανική διαδικτυακή εταιρεία για δημοπρασίες, ebay.

το 1999, πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών στη Ρόδο ο περιβόητος “Κουταλιανός“, ο Δημήτρης Μακρής, ο οποίος αποτέλεσε ζωντανό θρύλο για την .

το 2002, πανελλήνιο μποϋκοτάζ με σύνθημα “ούτε ένα ευρώ στην ” πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια που παρουσιάζουν πολλά προϊόντα. Το ΙΝΚΑ με το σύνθημα: “Επειδή νοιαζόμαστε δεν δίνουμε ούτε ένα ευρώ! Σήμερα δεν ψωνίζουμε τίποτα” καλεί τους πολίτες να μην κάνουν καμία , ενώ προτείνει να κατεβάσουν συμβολικά για δύο λεπτά στις 10 το βράδυ τους γενικούς διακόπτες της ΔΕΗ και να μην κάνουν τηλεφωνήματα.

το 2003, πεθαίνει ο λαογράφος και ποιητής, Ηλίας , ο πρώτος (ερασιτέχνης) λαογράφος στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με τα “περιθωριοποιημένα” πρόσωπα και πράγματα της ς. Έζησε από κοντά ρεμπέτες, αλήτες, μάγκες, πόρνες και ομοφυλόφιλους, φυλακισμένους, συμμορίτες και καταδιωκόμενους, που έγιναν οι “ήρωες” των βιβλίων του.

το 2012, στο Μεντεγίν της Κολομς εκτελεστές σκοτώνουν τη “Νονά” των καρτέλ, Γκρισέλδα Μπλάνκο. Από τα μέσα του 1970 και για περίπου μια δεκαετία ήταν το αφεντικό των ναρκωτικών στο Μαϊάμι. Γνωστή για τη σκληρότητα της και το επιχειρηματικό της μυαλό.

το 2016, πεθαίνει ο τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός, Θάνος Ανεστόπουλος, ιδρυτής και του συγκροτήματος Διάφανα Κρίνα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση