Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Οκτωβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα, 28 Οκτωβρίου:

το 312, ο μαίος αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος νικά το στρατό του διεκδικητή του θρόνου Μαξέντιου στη μάχη της Μουλβίας Γεφύρας στη δεξιά όχθη του Τίβερη. Την προηγούμενη μέρα είχε δει ως όραμα στον ουρανό ένα σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτω νίκα». Ο Κωνσταντίνος πιστεύει στη νέα και γίνεται ο πρώτος ρωμαίος αυτοκράτορας που επιβάλει στην αυτοκρατορία τον Χριστιανισμό.

το 1704, πεθαίνει ο Άγγλος φιλόσοφος, Τζον Λοκ, από τους πρωτεργάτες του εμπειρικισμού και φιλελευθερισμού.

το 1538, ιδρύεται το πρώτο πανεπιστήμιο στον έο Κόσμο στην σημερινή Δομινικανή Δημοκρατία.

το 1850, πεθαίνει ο ελληνικής κατς Ρώσος έμπορος, Ιωάννης Δόμπολης, μέγας χορηγός του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώτος Υπουργός Οικονομικών (Ταμίας της Ελλάδος) του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

το 1886, γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη από τον πρόεδρο Κλίβελαντ. Είναι δώρο της ς για τη η επέτειο της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

το 1920, η FIFA αναγνωρίζει ως πρώτο επίσημο αγώνα της Εθνικής Ελλάδας το παιχνίδι με τη Σουηδία στους 7ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας, στο οποίο η Ελλάδα χάνει με 9-0. Στην Ελλάδα, ο πρώτος επίσημος διεθνής αγώνας θεωρείται αυτός εναντίον της Β Ιταλίας 1-4 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξ.

το 1922, φασίστες με επικεφαλής τον Μπενίτο Μουσολίνι πραγματοποιούν πορεία στη Ρώμη και αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση της Ιταλίας.

το 1940, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς λαμβάνει ένα τελεσίγραφο τα ξημερώματα από τον πρεσβευτή της Ιταλίας στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι, που ζητά την παράδοση της χς. Η απάντησή του Ιωάννη Μεταξά ήταν ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ, το οποίο οδήγησε μετά από λίγες ώρες στην ιταλική επίθεση στην Πίνδο.

το 1943, υποτίθεται ότι διεξάγεται το περίφημο πείραμα της Φιλαδέλφειας. Με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αμερικανοί επιστήμονες καταφέρνουν να εξαφανίσουν ένα ολόκληρο αντιτορπιλικό με το πλήρωμά του από τη ναυτική βάση της Φιλαδέλφειας, να το εμφανίσουν στη ναυτική βάση του Νόρφολκ και μετά να το επαναφέρουν στη Φιλαδέλφεια. Και όλα αυτά μέσα σε λίγα μόνο λεπτά της ς, όταν ο κανονικός πλους θα απαιτούσε περίπου 24 ώρες. Πιστεύεται ότι το πείραμα δεν έγινε ποτέ και πρόκειται για αστικό μύθο.

το 1944, οι Γερμανοί κατά την υποχώρησή τους ανατινάζουν τη σήραγγα και το γεφύρι του Μπράλλου, καθώς και το γεφύρι της Παπαδιάς.

το 1959, τίθεται σε λειτουργία το μεγάλο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

το 1984, πεθαίνει ο Έλληνας ποδοσφαιριστής του Άρη, Κώστας Βικελίδης. Είχε διατελέσει επίσης πρόεδρος της ομάδας, αλλά και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

το 1984, σημειώνεται ο πρώτος θάνατος στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, όταν ένας Γάλλος δρομέας καταρρέει και πεθαίνει.

το 1985, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακηρύσσεται Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

το 1985, πεθαίνει ο σπουδαίος Έλληνας αρχαιολόγος και αρχιτέκτονας, Ιωάννης Τραυλός.

το 2011, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου και την ώρα της στρατιωτικής παρέλασης στην Θεσσαλονίκη εισβάλουν στο χώρο διαδηλωτές και η παρέλαση ματιαώνεται. Εντάσεις σημειώνονται και στην παρέλαση της Αθήνας και άλλων πόλεων.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση