Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Οκτωβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Οκτωβρίου

Σαν σήμερα, 28 Οκτωβρίου:

το 312, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος νικά το στρατό του διεκδικητή του θρόνου Μαξέντιου στη μάχη της Μουλβίας Γεφύρας στη δεξιά όχθη του Τίβερη. Την προηγούμενη μέρα είχε δει ως όραμα στον ουρανό ένα σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτω νίκα». Ο Κωνσταντίνος πιστεύει στη νέα θρησκεία και γίνεται ο πρώτος ρωμαίος αυτοκράτορας που επιβάλει στην αυτοκρατορία τον Χριστιανισμό.

το 1704, πεθαίνει ο Άγγλος φιλόσοφος, Τζον Λοκ, από τους πρωτεργάτες του εμπειρικισμού και φιλελευθερισμού.

το 1538, ιδρύεται το πρώτο πανεπιστήμιο στον Νέο Κόσμο στην σημερινή Δομινικανή Δημοκρατία.

το 1850, πεθαίνει ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος έμπορος, Ιωάννης Δόμπολης, μέγας χορηγός του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώτος Υπουργός Οικονομικών (Ταμίας της Ελλάδος) του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

το 1886, γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη από τον πρόεδρο Κλίβελαντ. Είναι δώρο της Γαλλίας για τη 100η επέτειο της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

το 1920, η FIFA αναγνωρίζει ως πρώτο επίσημο αγώνα της Εθνικής Ελλάδας το παιχνίδι με τη στους 7ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας, στο οποίο η Ελλάδα χάνει με 9-0. Στην Ελλάδα, ο πρώτος επίσημος διεθνής αγώνας θεωρείται αυτός εναντίον της Β Ιταλίας 1-4 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

το 1922, φασίστες με επικεφαλής τον Μπενίτο Μουσολίνι πραγματοποιούν πορεία στη Ρώμη και αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση της Ιταλίας.

το 1940, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς λαμβάνει ένα τελεσίγραφο τα ξημερώματα από τον πρεσβευτή της Ιταλίας στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι, που ζητά την παράδοση της χώρας. Η απάντησή του Ιωάννη Μεταξά ήταν ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ, το οποίο οδήγησε μετά από λίγες ώρες στην ιταλική επίθεση στην Πίνδο.

το 1943, υποτίθεται ότι διεξάγεται το περίφημο της Φιλαδέλφειας. Με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αμερικανοί επιστήμονες καταφέρνουν να εξαφανίσουν ένα ολόκληρο αντιτορπιλικό με το πλήρωμά του από τη ναυτική βάση της Φιλαδέλφειας, να το εμφανίσουν στη ναυτική βάση του Νόρφολκ και μετά να το επαναφέρουν στη Φιλαδέλφεια. Και όλα αυτά μέσα σε λίγα μόνο λεπτά της ώρας, όταν ο κανονικός πλους θα απαιτούσε περίπου 24 ώρες. Πιστεύεται ότι το δεν έγινε ποτέ και πρόκειται για αστικό μύθο.

το 1944, οι Γερμανοί κατά την υποχώρησή τους ανατινάζουν τη σήραγγα και το γεφύρι του Μπράλλου, καθώς και το γεφύρι της Παπαδιάς.

το 1959, τίθεται σε λειτουργία το μεγάλο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

το 1984, πεθαίνει ο Έλληνας ποδοσφαιριστής του Άρη, Κώστας Βικελίδης. Είχε διατελέσει επίσης πρόεδρος της ομάδας, αλλά και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

το 1984, σημειώνεται ο πρώτος στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, όταν ένας Γάλλος δρομέας καταρρέει και πεθαίνει.

το 1985, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακηρύσσεται Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

το 1985, πεθαίνει ο σπουδαίος Έλληνας αρχαιολόγος και αρχιτέκτονας, Ιωάννης Τραυλός.

το 2011, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου και την ώρα της στρατιωτικής παρέλασης στην εισβάλουν στο χώρο διαδηλωτές και η παρέλαση ματιαώνεται. Εντάσεις σημειώνονται και στην παρέλαση της Αθήνας και άλλων πόλεων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • ΕΟΔ και ΛΕΔ Μαγνησίας και ΕΜΑΚ στις έρευνες για τη 12χρονη στη Βρύναινα  #ΒρύναιναΑλμυρού - https://t.co/3E77injIwG -

  • Ικανοποίηση από την πρώτη συμμετοχή του τμήματος τεχνικής κολύμβησης της Νίκης Βόλου στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα… - https://t.co/tJx2IzmWUK -

  • Έκθεση κεραμικής, ζωγραφικής, υφαντικής του ΚΔΑΠ Προσφυγικών της Κ.Ε.Κ.Π.Α. – Δ.Ι.Ε.Κ. - https://t.co/8fOFlOY4IL… -

"Αλιεύοντας" την είδηση