Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Νοεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Νοεμβρίου

Σαν σήμερα, 28 Νοεμβρίου:

το 1520, ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής, που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό περνώντας από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας.

το 1582, ο 18χρονος Γουίλιαμ Σαίξπηρ παντρεύεται την 26χρονη Άννα Χάθαγουέι, με την οποία αποκτά τρία .

το 1843, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία αναγνωρίζουν το Βασίλειο της Χαβάης ως ανεξάρτητη χώρα (Ημέρα Ανεξαρτησίας της Χαβάης).

το 1852, πεθαίνει ο Έλληνας γραμματικός και έμπορος, Εμμανουήλ Ξάνθος, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Φιλικής Εταιρείας.

το 1895, διεξάγεται στο Σικάγο ο πρώτος αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

το 1910, το Κόμμα Φιλελευθέρων με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο κερδίζει τις δεύτερες ελληνικές βουλευτικές εκλογές αυτής της χρονιάς.

το 1912, δολοφονείται σε μάχη με τους Τούρκους στο Δρίσκο των Ιωαννίνων ο Επτανήσιος λυρικός ποιητής Λορέντζος Μαβίλης, που θεωρείται ο μεγαλύτερος σονετογράφος της Ελλάδας. Θυσιάστηκε για την Ελλάδα κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ενώ υπήρξε και συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων.

το 1917, πεθαίνει ο Έλληνας σατυρικός ποιητής Μικέλης Άβλιχος.

το 1919, πεθαίνει ο διακεκριμένος Έλληνας γλύπτης Δημήτριος Ζ. Φιλιππότης.

το 1943, συγκαλείται η Διάσκεψη της Τεχεράνης μεταξύ Στάλιν, Ρούσβελτ και Τσόρτσιλ, όπου αποφασίζεται η επίθεση στη Νορμανδία για το Μάιο του 1944.

το 1958, πεθαίνει ο Έλληνας ιατρός, πολιτικός και δωσίλογος στην περίοδο της Κατοχής, Σωτήριος Γκοτζαμάνης.

το 1967, τερματίζεται η δίκη των 41 του Πατριωτικού Μετώπου στο έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης. Δύο καταδικάζονται σε ισόβια, 22 σε που κυμαίνονται από εικοσαετή έως πενταετή , και 17 αθωώνονται.

το 1974, εμφανίζεται για τελευταία φορά επί σκηνής ο John Lenon συμμετέχοντας σε συναυλία του Έλτον Τζον.

το 1982, πεθαίνει η Πριγκίπισσα Ελένη της Ελλάδας, η πρώτη κόρη του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ της Ελλάδας και της βασίλισσας . Ήταν σύζυγος του βασιλιά Καρόλου Β' της ς και μητέρα του βασιλιά Μιχαήλ.

το 1999, ο Παραγουανός Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ γίνεται ο μοναδικός τερματοφύλακας στην του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που σημειώνει χατ-τρικ. Στον αγώνα Βελέζ Σάρσφιλντ – Φεροκαρίλ Έστε για το πρωτάθλημα Α' Εθνικής κατηγορίας Αργεντινής σημειώνει τρία γκολ με πέναλτι.

το 2002, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδικάζει το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ (4,6 δισ. δρχ.) ως αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας.

το 2010, πεθαίνει ο Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου και της ς, Γιώργος Φούντας.

το 2011, πεθαίνει ο Κύπριος κινηματογραφιστής Ντίνος Κατσουρίδης, ένας από τους βασικούς συνεργάτες και σημαντικός συντελεστής της Φίνος Φιλμ. Σκηνοθέτησε τον Θανάση Βέγγο σε εννέα συνεχόμενες ταινίες, για τις οποίες απέσπασε διάφορα βραβεία, ενώ μία από τις σημαντικότερες συν του στον κινηματογράφο ήταν η δημοφιλέστατη ταινία “Της Κακομοίρας”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση