Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Σεπτεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου:

το 1650, εκρήγνυται το υποθαλάσσιο ηφαιστείο Κολούμπο κοντά στη Σαντορίνη. Αυτή ήταν η τελευταία του καταγεγραμμένη ηφαιστειακή δραστηριότητα και η περίοδος που διήρκησε (1649-50) ονομάστηκε από τους ντόπιους “ο καιρός του Κακού“. Κατά τη διάρκειά της πέθαναν περίπου 70 άτομα και μεγάλος αριθμός οικόσιτων ζώων, κυρίως λόγω των δηλητηριωδών αερίων που εκλύονταν επί μήνες από το ηφαίστειο.

το 1822, ο άλλος αιγυπτιολόγος Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν ανακαλύπτει το «κλειδί» των ιερογλυφικών, αποκωδικοποιώντας τη Στήλη της Ροζέττης.

το 1831, ( με το παλαιό ημερολόγιο) δολοφονείται στο Ναύπλιο ο Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός, Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος. Πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε θανάσιμα από τους αδερφούς Κωνσταντίνο και εώργιο Μαυρομιχάλη, καθώς πήγαινε να παρακολουθήσει την κυριακάτικη θεία λειτουργία, ενώ η δολοφονία του αποδίδεται σε σχέδιο των ξένων δυνάμεων για ανατροπή του από την κυβέρνηση.

το 1854, βυθίζεται το ατμόπλοιο SS Arctic με απολογισμό 300 νεκρούς σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλη καταστροφή στον Ατλαντικό Ωκεανό.

το 1905, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν διατυπώνει, σε ηλικία 26 ετών, την ειδική θεωρία της σχετικότητας και την περίφημη εξίσωσή του Ε=mc2, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής».

το 1923, ημέρα πανηγυρισμών στην Κέρκυρα λόγω της αποχώρησης των ιταλικών δυνάμεων από το νησί.

το 1932, ισχυρός σεισμός των 7 ρίχτερ συγκλονίζει την Ιερισσό της ς σκοτώνοντας 160 ανθρώπους και αφήνοντας επίσης πολλούς τραυματίες και κατεστραμμένα χωριά.

το 1939, στο πλαίσιο του Β' Παγκοσμίου πολέμου, η Πολωνία παραδίδεται στους Γερμανούς μετά από 26 ημέρες πολιορκίας και περίπου 140.000 Πολωνοί στρατιώτες πιάνονται αιχμάλωτοι.

το 1940, η ναζιστική Γερμανία, η φασιστική Ιταλία και η αυτοκρατορική Ιαπωνία υπογράφουν σύμφωνο συμμαχίας, που έμεινε στην ιστορία ως “Άξονας“.

το 1941, ιδρύεται στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), έπειτα από συμφωνία των αντιπροσώπων του ΚΚΕ (Λευτέρης Αποστόλου), του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος (Χρήστος Χωμενίδης), της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας (Ηλίας Τσιριμώκος) και του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας (Απόστολος Βογιατζής).

το 1957, πεθαίνει ο Έλληνας πολιτικός Γεώργιος Καρτάλης, γόνος της αρχοντικής οικογένειας των Καρτάληδων του Βόλου. Διετέλεσε κατ΄ επανάληψη υπουργός, αρχηγός πολιτικού κόμματος και δήμαρχος Βόλου.

το 1962, εκδίδεται το της Ρέιτσελ Κάρσον “Σιωπηλή Άνοιξη”, το οποίο αποτέλεσε έμπνευση για το περιβαλλοντικό κίνημα και τη δημιουργία της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α.

το 1980, το αποδέχεται την πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, σε χώρο κοντά στην Αρχαία Ολυμπία.

το 1984, πεθαίνει ο κωμικός ηθοποιός Χρόνης Εξαρχάκος σε ηλικία 52 ετών.

το 1986, οι γνωστοί thrash metallers Metallica βρίσκονται σε περιοδεία για την προώθηση του δίσκου τους “Master Of Puppets”, όταν το λεωφορείο που τους μεταφέρει γλιστράει στον πάγο και αναποδογυρίζει. Ο μπασίστας Cliff Burton πετάγεται από το παράθυρο με αποτέλεσμα να βρεθεί κάτω από το λεωφορείο και να χάσει την ζωή του. Πάνω στο μνημείο που στήθηκε προς τιμή του στην τοποθεσία του ατυχήματος έχουν γραφτεί οι στίχοι “Cannot the kingdom of salvation take me home” από το τραγούδι “To Live is to Die” του δίσκου “…And Justice for All“, το τελευταίο τραγούδι στο οποίο συνέβαλε συνθετικά ο ίδιος.

το 1989, η Βουλή αποφασίζει υπέρ της παραπομπής στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά τους: Ανδρέα , Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, Γιώργο Πέτσο και Δημήτρη Τσοβόλα.

το 1991, επιστήμονες διαδίδουν την ανακάλυψη νέας τρύπας στο στρώμα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική.

το 1994, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα αναγορεύεται επίτιμος πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

το 1995, με το άτυπο όνομα ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) εντάσσονται τα στο .

το 1995, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρουσιάζει το χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων, πάνω στο οποίο απεικονίζεται το πορτρέτο του Μπέντζαμιν Φράνκλιν.

το 2000, ο Μιχάλης Μουρούτσος χαρίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο τάε κβον ντο στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ για την Ελλάδα, νικώντας στον τελικό των 58 κιλών τον Ισπανό Εσπάρτσα. Επίσης, η Αναστασία Κελεσίδου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ στη δισκοβολία με βολή 65.71 .

το 2001, μετά από 3 χρόνια απουσίας ο Μάικλ Τζόρνταν επιστρέφει στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Washington Wizards.

το 2004, λεωφορείο του ΚΤΕΛ Τρικάλων, που μετέφερε 37 μαθητές και τέσσερις καθηγητές του Λυκείου Φαρκαδόνας Τρικάλων στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν αγωνίσματα των Παραολυμπιακών Αγώνων, συγκρούεται πλαγιομετωπικά με νταλίκα στο πέταλο του Μαλιακού και ανατρέπεται. Επτά 15χρονοι μαθητές χάνουν τη ζωή τους και οι υπόλοιποι τραυματίζονται βυθίζοντας τη χώρα σε βαρύ πένθος.

το 2008, η Μαντόνα δίνει συναυλία στο ΟΑΚΑ, παρουσία πάνω από 75.000 θεατών.

το 2013, πεθαίνει μετά από μάχη με τον καρκίνο η μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια του ρεμπέτικου Πόλυ Πάνου. Μεταξύ άλλων διαχρονικών επιτυχιών, ήταν και η πρώτη που τραγούδησε τα “Παιδιά του Πειραιά”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση