Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Δεκεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Δεκεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Δεκεμβρίου

Σαν σήμερα, 27 Δεκεμβρίου:

το 537, τελούνται τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπούς ναού της Αγίας Σοφίας στην , όπου ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός αναφωνεί θριαμβευτικά: «Νενίκηκά σε Σολομών».

το 1825, η πρώτη ατμομηχανή κάνει την εμφάνισή της στο της Μεγάλης Βρετανίας.

το 1833, με Βασιλικό Διάταγμα, εισάγεται στην Ελλάδα από τη βαυαρική αντιβασιλεία ο θεσμός της τοπικής αυτος.

το 1878, πεθαίνει ο Έλληνας Αντώνιος Παπαδάκης. Απέκτησε περιουσία στην Βεσσαραβία και όταν εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, κληροδότησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το κτίριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης και όλα τα άλλα περιουσιακά του στοιχεία για υποτροφίες σε φοιτητές.

το 1919, πεθαίνει ο Έλληνας συνθέτης Αχιλλέας Νικολάγιεβιτς Αλφεράκης.

το 1945, ιδρύεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την υπογραφή συμφωνίας από 29 χώρες.

το 1945, μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου οι πρώην σύμμαχοι ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση και Μεγάλη Βρετανία συμφωνούν στην από κοινού διακυβέρνηση της Κορέας για πέντε χρόνια.

το 1947, η κυβέρνηση του κεντρώου Θεμιστοκλή Σοφούλη με αναγκαστικό νόμο κηρύσσει παράνομα το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την Αλληλεγγύη. Με τον ίδιο νόμο, ο κομμουνισμός θεωρείται ποινικό αδίκημα και όσοι προπαγανδίζουν τις αρχές του απειλούνται με ποινές, που φθάνουν ως το θάνατο. Απαγορεύεται επίσης η έκδοση της εβδομαδιαίας ς του ΚΚΕ «Ο Ρίζος της Δευτέρας».

 

το 1950, πεθαίνει ο Γερμανός ζωγράφος, γλύπτης και συγγραφέας Max Carl Friedrich Beckmann.

το 1963, διοργανώνονται ογκώδεις φοιτητικές διαδηλώσεις υπέρ της ένωσης της Ελλάδας με την Κύπρο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όλη τη χώρα.

το 1968, η Απόλλων 8 προσθαλασσώνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, ολοκληρώνοντας την πρώτη τροχιακή επανδρωμένη στη Σελήνη.

το 1984, πεθαίνει ο Έλληνας βιομήχανος και πολλάκης υπουργός, Ιωάννης Γκλαβάνης, με καταγωγή από τον Βόλο.

το 1988, πεθαίνει η Ελληνίδα ζωγράφος και διακεκριμένη χαράκτρια Βάσω Κατράκη. Οι δημιουργίες της ως χαράκτρια κατά έναν μεγάλο βαθμό έγιναν με υλικό των ψαμμίτη, ένα υλικό που λίγοι χαράκτες είχαν δουλέψει, γεγονός που της έδωσε και την μεγάλη της διεθνή φήμη.

το 1993, πεθαίνει ο Έλληνας , Δημήτριος Καψάσκης, ο οποίος μεταξύ άλλων υπηρέτησε ως εκπαιδευόμενος στο FBI και την Scotland Yard. Ως πρωταγωνίστησε σε σημαντικές υποθέσεις, κατακρίθηκε πολλές φορές για τον χειρισμό του σε αυτές, καθώς και για την συνεργασία του με την χούντα. Έχει γράψει βιβλία σχετικά με το αντικείμενό του και έχει λάβει ελληνικά, αλλά και ξένα παράσημα. Μέρος του αρχείου του φυλάσσεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο.

το 2016, πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Carrie Fisher, που έγινε κυρίως γνωστή από τον ρόλο της ως Princess Leia Organa στις ταινίες Star Wars.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση