Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Οκτωβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Οκτωβρίου

Σν σήμερ, 26 Οκτωβρίου:

το 1822, πεθαίνει ο Μαχμούτ Πασάς Δράμαλης, μη μπορώντας να συνέλθει από την καταστροφή του στρατού του στα Δερβενάκια.

το 1861, σταματά επίσημα τη λειτουργία του το θρυλικό Pony Express.

το 1863, ιδρύεται η Ένωση Ποδοσφαίρου της Αγγλίας και τίθενται οι πρώτοι κανονισμοί του αθλήματος. Έτσι, οι Άγγλοι ξεχωρίζουν το ποδόσφαιρο από το ράγκμπι, που παίζεται πλέον ως χωριστό άθλημα. Μαζί γεννιέται και ο όρος «soccer», όπως ονομάζεται το ποδόσφαιρο στα αγγλικά. Η λέξη προέρχεται από τη σύντμηση δύο λέξεων: Social Ceremony (κοινωνική τελετή).

το 1880, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της ς για 10η φορά σημειώνοντας ρεκόρ στην ελληνική πολιτική ιστορία.

το 1912, η κατεχόμενη από τους Οθωμανούς πόλη της Θεσσαλονίκης απελευθερώνεται από τον στρατό την ημέρα της εορτής του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου. Την ίδια ημέρα, τα σερβικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τα Σκόπια.

το 1917, το συμβούλιο των κομισάριων του λαού αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ρωσίας, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής ς. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Λένιν, κομισάριος Εξωτερικών ο Τρότσκι και κομισάριος των Εθνοτήτων ο Στάλιν. Ο ανατραπείς σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Κερένσκι προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία.

το 1929, εγκαινιάζεται το φράγμα του Μαραθώνα. Από τη λίμνη που σχηματίζεται υδρεύονται η Αθήνα και ο Πειραιάς.

το 1930, έντονη προκαλεί σημαντικές πλημμύρες στην Αθήνα αφήνοντας δύο νεκρούς και μεγάλες καταστροφές.

το 1944, τερματίζεται, με νίκη των Αμερικανών έναντι των Γιαπωνέζων, η μάχη στον κόλπο του Leyte. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αεροναυτική συμπλοκή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τη νίκη τους οι σύμμαχοι βομβαρδίζουν ιαπωνικά χωριά, αναγκάζοντας την Ιαπωνία να παραιτηθεί.

το 1946, πεθαίνει ο πολιτικός Ιωάννης Δ. Ράλλης, συνεργάτης και πρωθυπουργός της δωσίλογης κυβέρνησης των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων από τις 7 Απριλίου του 1943 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου του 1944.

το 1956, θεμελιώνεται το Καυτατζόγλειο στάδιο στη Θεσσαλονίκη.

το 1957, πεθαίνει ο σημαντικός σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας ς.

το 1971, συλλαμβάνονται 32 άτομα, που ανήκουν στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Μεταξύ αυτών είναι ο Δημήτρης Παρτσαλίδης και ο Χαράλαμπος Δρακόπουλος.

το 1983, για πρώτη φορά Ελληνίδα γεννάει μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση.

το 1984, ο Μάικλ Τζόρνταν κάνει το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ σημειώνοντας 16 πόντους στην νίκη των Chicago Bulls επί των Golden State Warriors με 109-93.

το 1986, ένας φίλαθλος χάνει τη ζωή του στο στάδιο Αλκαζάρ της Λάρισας από κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Λάρισας – .

το 1990, ανήμερα των γενεθλίων του ο κορυφαίος Βασίλης Χατζηπαναγής συμμετέχει στον τελευταίο αγώνα του Ηρακλής-Βαλένθια.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση