Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Δεκεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Δεκεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Δεκεμβρίου

Σν σήμερ, 24 Δεκεμβρίου:

το 1524, πεθαίνει ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος εξερευνητής Vasco da Gama, ο οποίος πρώτος συνέδεσε θαλάσσια την Ευρώπη με την Ινδία πραγματοποιώντας τον περίπλου της Αφρικής.

το 1800, πραγματοποιείται αποτυχημένη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

το 1818, ακούγεται για πρώτη φορά η “Άγια Νύχτα”, το κλασσικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι του Αυστριακού Conrad Franz Xaver Gruber, στην εκκλησία του στο Όμπερντορφ της Αυστρίας.

το 1843, στήνεται για πρώτη φορά σε σπίτι χριστουγεννιάτικο . Είναι το σπίτι του Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου από τη Νάξο, γενικού Προξένου της σίας στην Αθήνα.

το 1851, ξεσπά στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και καταστρέφει τα 2/3 από τα 55.000 βιβλία καθώς και τα 2/3 από την προσωπική βιβλιοθήκη του Τόμας Τζέφερσον.

το 1865, ιδρύεται η Ku Klux Klan (ΚKK), η τρομοκρατική οργάνωση που έδρασε στις Αμερικής και υποστήριζε κυρίως το ιδεολόγημα της υπεροχής των λευκών έναντι των άλλων φυλών.

το 1914, κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο αρχίζει η Ανακωχή των Χριστουγέννων, μια σειρά από εκτεταμένες ανεπίσημες εκεχειρίες που έλαβαν χώρα στο Δυτικό Μέτωπο στις γιορτές των Χριστουγέννων μεταξύ Γερμανών και Βρετανών στρατιωτών, οι οποίοι έφταναν σε βαθμό να ανταλλάσουν ευχές και δώρα μεταξύ τους, να κουβεντιάζουν και να κάνουν κοινές κηδείες.

το 1955, καταργούνται τα οκτατάξια γυμνάσια στην Ελλάδα και καθιερώνονται τα εξατάξια.

το 1960, ο Μίκης Θεοδωράκης ολοκληρώνει τη μελοποίηση του Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη.

το 1963, την παραίτησή του υποβάλλει στον βασιλιά Παύλο ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος εισηγείται τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, μετά την αποτυχία του κόμματός του να εξασφαλίσει αυτοδύναμη πλειοψηφία.

το 1963, γίνεται στη Λάρνακα, ύστερα από μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των Τουρκοκυπρίων. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι Ελληνοκύπριοι κάνουν γενική αντεπίθεση και ανακαταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Λευκωσίας, ενώ πολιορκούν την Ομορφίτα.

το 1989, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη εισέρχονται κρυφά στο στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας και αφαιρούν δεκάδες αντιαρματικές ρουκέτες.

το 2015, πεθαίνει ο Έλληνας ηθοποιός Ντάνος Λυγίζος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση