Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Δεκεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Δεκεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Δεκεμβρίου

Σαν σήμερα, 23 Δεκεμβρίου:

το 1815, δημοσιεύεται για πρώτη φορά το μυθιστόρημα “Emma” της Jane Austen.

το 1888, ο Oλλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ μετανιωμένος επειδή προσέβαλε τον φίλο και ομότεχνό του Πολ Γκογκέν, κόβει το αριστερό του.

το 1909, στην εφημερίδα «Εργάτης» του Βόλου αρχίζει να δημοσιεύεται σε συνέχειες το Κομουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς, σε μετάφραση του λογίου Κώστα Χατζόπουλου.

το 1924, η του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου συνάπτει σύμβαση με την αμερικανική εταιρία ΟΥΛΕΝ για την ύδρευση της Αθήνας.

το 1931, πεθαίνει ο Αμερικανός φωτογράφος, Wilson Bentley, ο πρώτος που προσπάθησε να αποθανατίσει στο φακό νιφάδες χιονιού και με το έργο του βοήθησε σημαντικά στην κατανόηση της δομής των παγοκρυστάλλων.

το 1940, το Παπανικολής βυθίζει το ιταλικό Αντονιέτα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

το 1943, πεθαίνει ο Έλληνας εκπαιδευτικός, συγγραφέας και πολιτικός Δημήτρης Γληνός, ένας από τους πρωτεργάτες της λεγόμενης «γλωσσοεκπαιδευτικής μεταρς».

το 1960, 100 μέλη της ς Κοινωνικής Οργάνωσης Φοιτητών (ΕΚΟΦ) καταστρέφουν τα γραφεία της εφημερίδας Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη.

το 1964, το υπουργείο Εμπορίου διανέμει 2 κιλά αλεύρι σε κάθε νοικοκυριό εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων. Το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο λόγω των ελλείψεων που δημιούργησε η εξαιρετικά κακή σοδειά της τελευταίας χρονιάς στο σιτάρι.

το 1975, αρχίζει την εγκληματική δράση της η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονώντας στο Ψυχικό τον σταθμάρχη της στην Αθήνα, Ρίτσαρντ Γουέλς.

το 1992, η ρωσική Βουλή επικυρώνει την του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

το 1996, το διαστημιο Voyager προσγειώνεται και κάνει ρεκόρ καθώς γίνεται το πρώτο σκάφος που κάνει τον γύρο του πλανήτη χωρίς ανεφοδιασμό.

το 2013, πεθαίνει ο Ρώσος ανώτατος αξιωματικός του ρωσικού στρατού και σχεδιαστής όπλων, Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς Καλάσνικωφ, γνωστός για τον σχεδιασμό και την του θρυλικού τυφεκίου εφόδου AK-47.

το 2013, πεθαίνει η διεθνούς φήμης Ελληνοαμερικανίδα γλύπτρια Χρύσα Βαρδέα, ή καλλιτεχνικά Χρύσα/Chryssa. Ήταν γνωστή για την χρήση υλικών όπως το αλουμίνιο, ο γύψος αλλά και τα φώτα νέον.

"Αλιεύοντας" την είδηση