Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Νοεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Νοεμβρίου

Σαν σήμερα, 21 Νοεμβρίου:

το 1676, ο Δανός αστρονόμος Ole Christensen Rømer παρουσιάζει τις πρώτες ποσοτικές μετρήσεις της ταχύτητας του φωτός.

το 1783, υψώνεται στον ουρανό του Παρισιού το πρώτο επανδρωμένο . Εφευρέτες του ήταν τα αδέλφια Ιωσήφ Μιχαήλ και Ιάκωβος Στέφανος Μογκοφλιέ, και ο άλλος φυσικός Ζαν Φρανσουά Πιλάτρ δε Ροζιέ και ο μαρκήσιος Ντ Αρλάντ. Η περιπλάνηση τους διήρκεσε 25 λεπτά.

το 1824, δολοφονείται σε ηλικία 24 ετών ο Πάνος Κολοκοτρώνης , πρωτότοκος γιος του μεγάλου οπλαρχηγού Θεώδορου Κολοκοτρώνη και της Αικατερίνης Καρούτσου. Είχε ενεργό ρόλο σε πολεμικές επιχειρήσεις του απελευθερωτικού αγώνα, ενώ επίσης ήταν νυμφευμένος με την κόρη της Λασκαρίνας ς.

το 1877, ο Thomas Edison ανακοινώνει την εφεύρεση του φωνογράφου, μίας μηχανής καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου.

το 1882, πεθαίνει από φυματίωση στην φυλακή ο Sergey Gennadiyevich Nyechayev, Ρώσος θεωρητικός της ς και του μηδενισμού.

το 1915, ισχυρή αγγλογαλλική ναυτική μοίρα καταλαμβάνει τη Μήλο, θέλοντας να πιέσει τον βασιλιά Κωνσταντίνο να εξέλθει στον πόλεμο με την πλευρά της Αντάντ.

το 1916, γερμανικά στρατεύματα βυθίζουν το υπερωκεάνιο Βρεταννικός στο Αιγαίο Πέλαγος, κοντά στην Κέα, σκοτόνωντας 30 ανθρώπους.

το 1940, το ' Σώμα του Ελληνικού Στρατού, υπό τον στρατηγό Τσολάκογλου, και το Συγκρότημα “Κ” του στρατηγού Κοσμά καταλαμβάνουν τα υψώματα του Ιβάν και της Μοράβας, που έχουν εξαιρετικά μεγάλη στρατηγική σημασία για την προέλαση στην Κορυτσά.

το 1942, ο σκιτσογράφος Μπομπ Κλάμπετ δημιουργεί τον χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Tweety τον αιώνιο στόχο του γάτου Σιλβέστερ.

το 1955, κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα» με πρωταγωνίστρια τη .

το 1977, το υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο Concorde εκτελεί την παρθενική εμπορική πτήση του από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη.

το 1995, βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία Toy Story.

το 2006, πεθαίνει ο ηθοποιός Ιάκωβος Ψαρράς. Συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές, θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές και θεωρείται από τις πιο σεμνές παρουσίες στον χώρο.

το , πεθαίνει η Ελληνίδα συγγραφέας παιδικής ς Βούλα Μάστορη.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση