Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Νοεμβρίου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Νοεμβρίου

Σαν σήμερα, 2 οεμβρίου:

το 1912, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, το Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό απελευθερώνει το Άγιο Όρος.

το 1914, στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

το 1917, ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ, δηλώνει ότι «ήρθε η , οι Εβραίοι να αποκτήσουν κράτος στην Παλαιστίνη». Θα μείνει στην ιστορία ως Διακήρυξη Μπάλφουρ, πάνω στην οποία θα βασιστεί η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

το 1934, ιδρύεται ο νομός Κιλκίς και καθορίζονται λεπτομερώς τα όριά του.

το 1940, ο ελληνικός στρατός καταδιώκει τους Ιταλούς στο αλβανικό έδαφος. 90 νεκροί και 209 τραυματίες είναι ο απολογισμός των αεροπορικών βομβαρδισμών των Ιταλών σε Θεσσαλονίκη, , Λάρισα, Βόλο, Χανιά και Κόρινθο.

το 1946, ιδρύεται η των θρυλικών Boston Celtics, που προήλθε από τη συγχώνευση των ομάδων Providence και Steam Rollers.

το 1950, πεθαίνει ο σημαντικός Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας και δραματουργός, George Bernard Shaw.

το 1960, πεθαίνει ο διευθυντής ορχήστρας, πιανίστας και συνθέτης, Δημήτρης Μητρόπουλος. Έγραψε μεγάλο αριθμό έργων μεταξύ των οποίων όπερες, μουσική δωματίου, έργα για πιάνο και μουσική για ορχήστρα.

το 1967, πραγματοποιείται στον “Ευαγγελισμό” η πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην Ελλάδα.

το 1977, πρωτοφανής νεροποντή πλήττει την Αττική προκαλώντας εκτεταμένης διάρκειας συσκότιση, ανυπολόγιστες ζημιές στις δυτικές συν της Αθήνας και αφήνοντας 22 νεκρούς. 17 νεκροί και εκτεταμένες ζημίες σημειώνονται και στον Πειραιά.

το 1979, πεθαίνει ο σπουδαίος χορευτής και χορογράφος, Μανώλης Καστρινός.

το 1991, η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη εκτοξεύει ρουκέτα κατά λεωφορείου των ΜΑΤ στα Εξάρχεια με 1 νεκρό και 7 τραυματίες.

το 1995, αρχίζει το πειραματικό πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

το 1998, ο γίνεται η πρώτη ελληνική επιχείρηση που φιγουράρει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

το 2001, κάνει πρεμιέρα η ταινία κινουμένων σχεδίων «Μπαμπούλας Α.Ε.», η οποία στην πρώτη της προβολή σημειώνει ρεκόρ πωλήσεων όλων των εποχών για ταινία με κινούμενα σχέδια και γίνεται η 6η καλύτερη όλων των εποχών.

το 2004, στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος επανεκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ με το 50,7% των ψήφων, έναντι 48,3% που λαμβάνει ο ανθυποψήφιός του Τζον Κέρι. 

το 2008, πεθαίνει ο ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της ς, Σταύρος Ξενίδης. Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 70 ταινίες, σχεδόν πάντα σε δεύτερους ρόλους και συνήθως στο πλευρό κωμικών ηθοποιών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση